Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

170 ha turintis Mantas nebegali pirkti žemės: dvigubi standartai ar įstatymo klaida?

Kol vienas didžiausių Lietuvos žemvaldžių Ramūnas Karbauskis valdo 22 tūkst. hektarų žemės, ūkininkas Mantas iš Šiaulių turi vos 170 hektarų ir daugiau negali įsigyti nė vieno. Mat, po Naujųjų metų įsigaliojus naujai įstatymo pataisai, yra laikomas stambiuoju žemvaldžiu.
Žemės ūkis
Žemės ūkis / Shutterstock nuotr.

Nauji metai – nauji kuriozai. Nors 29 metų šiauliečio Manto 170 hektarų žemės nė iš tolo neprilygsta 22 tūkst. R.Karbauskio hektarų, jis yra laikomas stambiuoju žemvaldžiu ir pagal įstatymą daugiau negali įsigyti nė hektaro. Kodėl?

Pakeitė ir tai, ko neplanavo

Rudenį Seimas ėmėsi redaguoti Žemės įsigijimo įstatymą, kuriame buvo numatyti gana dideli reikalavimai žemės pirkėjams, tarkime, būtinas žemės ūkio studijų diplomas ir trejų metų patirtis ūkininkaujant. Iš įstatymo šios nuostatos dingo, taigi, viena vertus, reikalavimai buvo sušvelninti.

Vaikui tėvas yra laikomas susijusiu asmeniu, bet tėvui vaikas – jau nesusijęs.

Kita vertus, po Naujųjų metų į viešumą išlindo kita to įstatymo redaguota nuostata, kuri jauniems ūkininkams apkartino gyvenimą. Išduodant leidimą žemei įsigyti, yra vertinama, ar pirkėjas kartu su susijusiais asmenimis nevaldo daugiau nei 500 hektarų žemės.

Anksčiau susijusiais asmenimis buvo laikomi sutuoktiniai ir nepilnamečiai vaikai, o nuo šių metų – tėvas, motina, sutuoktinis, sutuoktinio tėvas ir motina.

Štai kaip skamba 2014 metų įstatymas: susijusiais asmenimis laikomi sutuoktiniai, taip pat tėvai (įtėviai) ir jų nepilnamečiai vaikai (įvaikiai).

O taip – 2018 metais įsigalioję pataisymai: susijusiais asmenimis laikomi sutuoktiniai, taip pat jų tėvai (įtėviai) ir nepilnamečiai jų vaikai (įvaikiai).

Staiga tapo stambiu žemvaldžiu

29 metų Mantas turi vos 170 hektarų žemės, kai leidžiama turėti iki 500 hektarų, taigi iki šių metų sausio jis galėjo įsigyti dar kelis šimtus hektarų žemės.

Tačiau dabar nebegali. Mat susijusiu asmeniu jau laikomas ir jo tėvas. O 52 metų Manto tėvas pats valdo 497 hektarus žemės. Taigi, vertinant Manto ir jo susijusių asmenų žemę, susidaro jau gerokai per 500 hektarų, tad leidimo pirkti žemę Mantas nebegali gauti.

„Norėjau nusipirkti 30 hektarų žemės, nunešiau prašymą, tačiau man buvo pasakyta, kad leidimo neišduos“, – aiškino Mantas, dar pernai gruodį pirkęs žemės. Leidimą įsigyti žemės išduoda Nacionalinė žemės tarnyba, įvertinusi pirkėjo ir jo susijusių asmenų turtą.

Įdomu tai, kad Manto tėvas vis dar gali pirkti žemę, nepaisant pilnamečio sūnaus turto, kuris pagal įstatymą nėra laikomas susijusiu asmeniu.

Mantas jau buvo apsidžiaugęs, kai per trečiuosius asmenis gavo žinių iš Žemės ūkio ministerijos, kad neva įsivėlusi redakcinė klaida ir ji bus ištaisyta. Tačiau 15min ministerija aiškino visai ką kita.

Seimas įstatymą paredagavo pats

Lapkritį priimtus pakeitimus siūlė Žemės ūkio ministerija, tačiau, jos specialistų teigimu, pateiktame variante nebuvo siūloma keisti susijusių asmenų apibrėžimo. „Seimui pateiktame minėto įstatymo projekte nuostatos dėl susijusių fizinių asmenų nebuvo planuotos ir siūlomos keisti. Žemės ūkio ministerija nėra gavusi oficialių pranešimų apie pasitvirtinusius piktnaudžiavimo atvejus“, – rašoma Žemės ūkio ministerijos atsakyme 15min.

Specialistai tikina, kad įstatymo tikslas yra „užtikrinti, kad įsigyta žemės ūkio paskirties žemė būtų naudojama racionaliai, pagal paskirtį, t. y. žemės ūkio veiklai vykdyti, o ne kaupti vienose rankose, turint tikslą spekuliuoti pardavimo, nuomos kaina.“

Leidimo reikia ne tik fiziniams, bet ir juridiniams asmenims, „kai sudaromas daugiau negu 10 ha žemės ūkio paskirties žemės nuosavybės teise valdančio juridinio asmens arba tokio juridinio asmens daugiau negu 25 procentų akcijų perleidimo sandoris“. Jiems yra taikomi tokie patys apribojimai, kaip ir fiziniams asmenims.

Galvoja, kad klaida

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Talmantas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Talmantas

Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas galvoja, kad, priimant įstatymą, paprasčiausiai įsivėlė klaida.

„Svarbiausia, kad vaikui tėvas yra laikomas susijusiu asmeniu, bet tėvui vaikas – jau nesusijęs“, – apie įstatymo nelogiškumus 15min kalbėjo J.Talmantas.

Jis mano, kad, priiminėjant įstatymo pataisas, įsivėlė klaida.

„Manau, kad padaryta teisinė klaida. Parašėme raštą Žemės ūkio ministerijai, nes čia tikrai yra padaryta klaida. (...) Kas čia praleido tokias nesąmones, turės tvarkyti“, – kalbėjo ūkininkų atstovas.

Tokie reikalavimai yra taikomi dirbamai žemei, o ne gyvulininkystės ūkiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius