-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Matulas: VMVT planuoja reikalauti kiaulių augintojų atlyginti nuostolius dėl maro

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Antanas Matulas pranešime žiniasklaidai teigia gavęs gyventojų nusiskundimų, kad Vyriausybė ne tik nesprendžia afrikinio kiaulių maro problemos, bet ir bando numesti gyventojams išlaidas, patiriamas kiaulių maro židinių likvidavimui.
Antanas Matulas
Antanas Matulas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Parlamentaras kreipėsi į žemės ūkio ministrą Giedrių Surplį, reaguodamas į gautą informaciją, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Teisės ir Skubios veiklos skyriai parengė tvarką, pagal kurią planuojama reikalauti iš kiaulių laikytojų apmokėti VMVT patirtas išlaidas už afrikinio kiaulių maro židinio likvidavimą, jei asmuo nesilaikė biologinio saugumo reikalavimų arba nebuvo deklaravęs kiaulių.

Kreipimesi į ministrą parlamentaras prašo pateikti informaciją, ar tikrai tokia praktika bus taikoma nepaisant to, jog VMVT yra biudžetinė įstaiga, kurios paslaugos yra apmokamos valstybės biudžeto lėšomis. Anot A.Matulo, už maro sukeltus nuostolius atsakomybę privalo prisiimti Vyriausybė.

„Pabrėžiame, jog, tiesiogiai bendraudami su nedidelių ūkių kiaulių augintojais ir matydami realią situaciją, tokį VMVT sprendimą skeptiškai vertina ir patys VMVT darbuotojai, vykdantys afrikinio kiaulių maro kontrolę“, – rašome kreipimesi į ministrą.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, šiais metais afrikinis kiaulių maras nedideliuose ūkiuose buvo užfiksuotas beveik 40 kartų, dėl to buvo sunaikinta apie 2,3 tūkst. kiaulių.

Kiaulių maras Lietuvoje pradėjo plisti 2013 metų pabaigoje, užkrėstiems šernams migruojant iš Baltarusijos. 2014 metais liga išplito ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Estijoje bei Lenkijoje.

Danijos kapitalo bendrovės „Idavang“ komplekse Akmenės rajone, kur rugpjūtį nustatytas didžiausias šiemet afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkis, nugaišintos ir saugiai utilizuotos visos beveik 20 tūkst. kiaulių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius