Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 28 /2020 11 29

Alžyre – skandalas dėl 30 tūkst. tonų nekokybiškų kviečių, atvežtų iš Lietuvos

Alžyro valdžios institucijos tiria, kodėl ir kaip į šalį pristatyta 30 tūkst. tonų nekokybiškų ir vartojimui netinkamų kviečių iš Lietuvos, praneša Alžyro žiniasklaida. Su šiuo įvykiu siejamas ir Alžyro grūdų biuro, vienintelės viešosios įstaigos, turinčios leidimą importuoti grūdus, vadovo Abderrahmane'o Bouchahdo atleidimas. Lietuvos grūdų augintojai tvirtina, kad iš ūkių patekti nekokybiškų kviečių negalėjo, tuo tarpu eksportuojančių įmonių asociacijos vadovė Dalia Ruščiauskienė informavo, kad kol kas oficialiai nė vienas eksportuotojas jokių pretenzijų nėra gavęs.
Kviečiai
Kviečiai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

30 tūkst. tonų kviečių į Alžyrą iš Lietuvos buvo importuota per šveicarų tiekėją, rašo Alžyro nacionalinis portalas „Liberté“. Krovinys laivu į Alžyrą atvyko lapkričio 9 dieną.

Kaip rašo „Liberté“, kad kviečiai nekokybiški, pastebėta pradėjus atvežto krovinio patikrinimą – kontrolieriai tarp kviečių pastebėjo spalvotų sėklų.

„Mes nedelsdami sustabdėme grūdų iškrovimą, kad paimtus mėginius galėtume išanalizuoti akredituotoje valstybinėje laboratorijoje“, – sakė leidinio kalbintas šaltinis Alžyro grūdų biure.

Mėginį ištyręs Teisinės medicinos ir kriminologijos instituto prie Nacionalinės žandarmerijos generalinio direktorato Bouchaoui mieste ekspertai patvirtino, kad kviečiuose buvo rasta raudonų sėklų. Teigiama, kad krovinys netinkamas vartoti.

Alžyro portalas „Liberté“ praneša, kad valdžios institucijos užtikrina, jog krovinys bus grąžintas tiekėjui, o išlaidas turės apmokėti tiekėjas, nes pristatytos prekės neatitinka abiejų šalių pasirašytos sutarties sąlygų.

Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Nuimamas grūdų derlius
Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Nuimamas grūdų derlius

Alžyro grūdų biuras neigia savo atsakomybę ir tvirtina, kad klaida nutiko tiekėjo pusėje.

Neseniai Alžyro politikai nusprendė pakeisti kviečių importo specifikacijas, siekdami diversifikuoti tiekėjus.

Apie šį skandalą rašo daugybė Alžyro žiniasklaidos priemonių.

Lietuvos grūdų augintojai: iš ūkių nekokybiški grūdai negalėjo patekti

Pakomentuoti Alžyro žiniasklaidoje skelbiamą informaciją 15min paprašė ir Lietuvos grūdų augintojų bei eksportuotojų.

Lietuvos grūdų augintojų asociacijos administracijos vadovas Ignas Jankauskas 15min tvirtino girdėjęs tokią diskusiją, tačiau nurodė, kad grūdus eksportuojančias įmones vienija Lietuvos grūdų perdirbėjų ir prekybininkų asociacija.

I.Jankauskas pridūrė, kad iki šiol klausimų dėl lietuviškų grūdų kokybės nebuvo kilę ir neigė, kad nekokybiški grūdai galėjo patekti iš augintojų.

„Kaip tik lietuviški grūdai buvo pripažįstami kaip neblogos kokybės. Kad iš ūkininkų ūkių nekokybiški grūdai būtų pasiekę Alžyrą, neįmanoma, galėjo būti eksportuotojo atlikti veiksmai, priklausomai nuo to, ką supylė į laivą – galėjo ir maišyti grūdus, žinome atvejų, kai į geresnius blogesnių įmaišoma, ieškant pagerinimo variantų“, – tvirtino I.Jankauskas.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Grūdai
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Grūdai

Tiesa, jis taip pat pasakojo, kad šiemet užauginti šiek tiek prastesnės klasės grūdai – ne aukščiausios, o antros klasės, tačiau eksportuotojai atitinkamai pagal šią klasę juos ir parduoda.

„Kai ūkininkas priduoda grūdus, jis net neįsivaizduoja, kur tie grūdai bus išvežti, ar ta pati įmonė išveš. Nes kartais būna, kad viena įmonė į elevatorių superka grūdus, o vėliau kita įmonė komplektuoja kažkokios kokybės grūdų kiekį ir, jei pritrūksta kelių tūkstančių tonų, perka iš kitos įmonės, kuri iš karto gali pasiūlyti kelis tūkstančius tonų“, – grūdų supirkimo niuansus atskleidė grūdų augintojų atstovas.

Tuo tarpu Lietuvos grūdų perdirbėjų ir prekybininkų asociacijos vadovė Dalia Ruščiauskienė 15min iš pradžių siūlė pirmadienį kreiptis dėl komentaro į asociacijos prezidentą, „Agrokoncerno grūdai“ gen. direktorių Karolį Šimą, tačiau vėliau komentarą atsiuntė.

Pasak jos, Lietuvos eksportuotojai jokio oficialios informacijos apie skandalą Alžyre iki šiol nėra gavę.

„Kol kas oficialiai nė vienas eksportuotojas jokių pretenzijų nėra gavęs“, – sakė D.Ruščiauskienė, tačiau neatskleidė, kokia įmonė eksportuoja į Alžyrą.

„Vyksta daug įvairių pardavimų, kraunama daug laivų ir grūdus krauna dauguma eksportą vykdančių įmonių“, – sakė ji.

D.Ruščiauskienė pasakojo, kad iš Lietuvos kraunami grūdai visada yra tikrinami keliais etapais, tiek pakrovimo metu, tiek akredituotų laboratorijų pristatyti į uostą. Be to, kraunami tik kontraktų sąlygas atitinkantys grūdai.

Kaip informavo asociacijos vadovė, į Alžyrą pastaraisiais metais kviečiai buvo vežti tik šiais metais.

„Lietuvos grūdų eksportas sudaro apie 70 proc. viso užauginamo kiekio, todėl visos rinkos yra labai svarbios“, – pabrėžė ji.

I.Jankauskas svarstė, kad scenarijų, kodėl į Alžyrą, kaip teigia vietinė žiniasklaida, pristatytas nekokybiškas krovinys, galėtų būti pačių įvairių. Vienas tokių, kad lietuviška įmonė galėjo perparduoti krovinį.

„Tokiu metu vyksta antrinė prekyba, nebūtinai iš ūkininko sandėlio. Jei kažkas turi jau pakrautą laivą grūdų, jis pakeliui gali būti perpirktas ir išvežtas. Bet čia tik prielaidos ir hipotezės“, – komentavo I.Jankauskas.

Stambiausi Lietuvos grūdų eksportuotojai yra „Agrorodeo“, „Agrokoncerno grūdai“, ir „Linas Agro“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius