-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Andriejus Stančikas: „Ūkininkai augins javus, o ne karves“

Lietuvos Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas teigia, kad šiuo metu pieno perdirbimo rinkoje šalyje matyti nepalanki situacija, nes gana didelis kiekis į Rusiją nukreiptų produktų, neišvežti ir jų nėra kur realizuoti. Pasak jo Vyriausybei nesiimant mažint PVM pieno produktams, dalis ūkininkų nuspręs verčiau auginti ne karves, o javus.
Karvė
Karvė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kaip ir perdirbimo įmonėms nėra kur padėti apie 1400 tonų pieno per dieną. Tai gana grėsminga situacija. Be abejo, šiandien kooperatyvams dar liko sava rinka. Parduodame  partneriams, tačiau iš visur sklinda žinios, kad kainos mažės arba net bus apribotas pieno pirkimas“, – „Laisvosios bangos“ radijuje kalbėjo Žemės ūkio rūmų pirmininkas A. Stančikas.

Labiausiai baiminamasi, kad ne tik mažės pieno supirkimo kainos, bet kitų šalių rinkose lietuviškas pienas išvis nebebus superkamas.

„Apie 50 proc. perdirbto pieno yra suvartojama vidaus rinkoje, tad ši dalis liks. Kitose rinkose artimiausiu laiku bus persistumdymas, nes tai liečia visas Europos Sąjungos šalis. Todėl jausime ir aiškų kainų kritimą. Kai kurios rinkos gali net atsisakyti mūsų produkcijos pakeisdamos ją sava. Todėl mes kalbame, kad reikia ieškoti galimybių, kad padidėtų lietuviškų produktų vartojimas šalies viduje. Kalbėjom ir apie PVM mažinimą, tačiau Vyriausybė, kaip supratau, kol kas neketina to daryti“, – kalbėjo pašnekovas.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Karvė
Alvydo Januševičiaus nuotr./Karvė

Karvių sumažės net penktadaliu?

Jei Vyriausybė laiku nesiims priemonių krizei suvaldyti, anot A.Stančiko, dalis ūkių gali bankrutuoti arba atsisakyti auginti gyvulius.

„Labai paprastas dalykas – dirbant žemiau savikainos, ūkis vedamas ant bankroto ribos. Ypač tuose ūkiuose, kurie yra specializuoti ir neturi kitų šakų, tai labai rizikinga. Nes, bendrovių duomenimis, pieno savikaina siekia nuo 85 ct iki 1 lt už litrą, o šiandien siūloma apie 56-60 ct už litrą. Jei tai tęstųsi vieną kitą mėnesį, būtų kitaip, tačiau jei tai užsitęs metus, tai bus liūdnos pasekmės ir gyvulininkystės sektoriuje, nes mažės gyvulių. Tad jų augintojai gali nueiti kita linkme – link grūdų auginimo“, – galimas embargo pasekmes šalies ūkiams vardija A. Stančikas.

Pasak A.Stančiko, šiandien pieno sektorius labai įvairus – ūkiuose yra nuo keleto iki keleto tūkstančių karvių. „Pirmiausiai smūgis keliautų seniau veikiantiems ūkiams ir mišriems. Kiek jų būtų iš tiesų, dar sunku pasakyti. Šiandien šalyje turime apie 320 000 melžiamų karvių. Tendencijos jau kurį laiką buvo mažėjančios – per metus sumažėdavo apie 4-5 proc. galvijų. O šiandieninėje situacijoje šis skaičius gali išaugti iki 20 proc.“, – prognozėmis dalijosi „Laisvosios bangos“ svečias.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius