-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aplinkos ministerija suskaičiavo Lietuvos agurkų genetinius išteklius

Šiuo metu augalų nacionaliniais genetiniais ištekliais paskelbti daugiau nei 3,5 tūkst. kolekcinių pavyzdžių. Juos praradus mūsų gamtai būtų padaryta didžiulė žala, praneša Aplinkos ministerija.
Agurkai
Agurkai

Augalų nacionaliniai genetiniai ištekliai – tai Lietuvoje sukurtos ar vietinės kilmės veislės, laukinių augalų populiacijos ar jų dalys, pavieniai augalai ar jų grupės, augalų reprodukcinės dalys (sėklos, žiedadulkės, pumpurai, ūgliai ir kt.). Jiems taip pat priskiriami geriausiai prisitaikę prie vietos sąlygų svetimžemių veislių ar rūšių augalai, turintys ekologinę, selekcinę bei ekonominę svarbą.

Augalų nacionaliniai genetiniai ištekliai – tai Lietuvoje sukurtos ar vietinės kilmės veislės, laukinių augalų populiacijos ar jų dalys, pavieniai augalai ar jų grupės.

Iki 2013 m. augalų nacionaliniais genetiniais ištekliais paskelbti 3 684 kolekciniai pavyzdžiai. „Tai tikrasis šalies turtas. Jis, mano nuomone, net daug vertingesnis už užsienyje saugomas Lietuvos aukso atsargas“, – teigia aplinkos ministras Valentinas Mazuronis. Nacionaliniams genetiniams ištekliams priskirtos, pavyzdžiui, 25 naminės obels, 54 paprastosios spanguolės, 507 paprastosios pušies, 21 paprastųjų agurkų, 22 valgomųjų pomidorų rūšys.

Augalų nacionaliniai genetiniai ištekliai saugomi jų gamtinėse buveinėse, jų sukūrimo aplinkoje ar už jos ribų. Šių išteklių atrinkimu, saugojimu, naudojimu ir atkūrimu rūpinasi Nuolatinė augalų nacionalinių genetinių išteklių komisija. Ją sudaro valstybės valdymo institucijų, mokslo ir studijų institucijų bei nevalstybinių organizacijų atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius