Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Brazilija atšaukė draudimą auginti cukranendres Amazonijoje

Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro trečiadienį atšaukė draudimą auginti cukranendres Amazonijos ir Pantanalio atogrąžų pelkėse. Aplinkosaugininkų teigimu, šis žingsnis kelia grėsmę ekologiškai pažeidžiamiems regionams.
Cukranendrės
Cukranendrės / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Brazilija Cukrus

Draudimas auginti cukranendres, kurias Brazilija naudoja gaminti etanolį, buvo įvestas 2009 metais.

Panaikindama šį draudimą, vyriausybė „leis dviejose ekologiškai pažeidžiamose zonose vykdyti grobuonišką ir ekonomiškai nepateisinamą cukranendrių plantacijų plėtimą ir atsisako su tvarumu susijusio įvaizdžio, kurį Brazilijos etanolio gamintojai sunkiai kūrė tarptautinėje plotmėje“, – pareiškė vietos aplinkos apsaugos grupių koalicija „Observatorio do Clima“.

Brazilijos žemės ūkio ministerija paneigė, kad šis sprendimas pakenks Amazonijo ir Pantanalio sričių išsaugojimui, ir teigė, kad 2009 metų nutarimas yra pasenęs, nes nuo to laiko buvo priimta kitų įstatymų, apsaugančių šias teritorijas.

Cukranendrių pramonės sąjunga (UNICA) teigė, kad 2009 metų draudimas buvo ne kas kita, kaip „biurokratiniai pastoliai“, pridurdama, kad „etanolis ir visi mūsų produktai turi būti tvarūs nuo pradžios iki pabaigos“.

Brazilija yra didžiausia cukranendrių gamintoja pasaulyje. Pagal UNICA duomenis 2018 metais šalyje cukranendrėmis apsodintas daugiau nei 10 milijonų hektarų plotas.

Draudimas sodinti cukranendres Amazonijoje ir Pantanalyje buvo priimtas vadovaujant buvusiam šalies prezidentui Luizui Inacio Lula da Silva.

Juo buvo siekiama atgrasyti nuo pasėlių sodinimo minėtose teritorijose, nerimaujant, kad cukranendrių auginimas lems miškų kirtimą ir bus užimti žemės plotai, tinkami maisto produktams auginti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius