-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ūkininkų protestas Vilniuje baigėsi: jei valdžia duotų pažadų nesilaikys, žada sugrįžti – „kitąkart bus dar baisiau“

Trečiadienį ūkininkai tęsė protestą, o jų delegacija vyko susitikti su Seimo nariais. Nors mitingo organizatoriai kreipėsi į savivaldybę su prašymu leisti pratęsti protestą, toks leidimas nebuvo išduotas. Vis tik ūkininkai penktadienį išvyks nusiteikę optimistiškai, nes iš valdžios sulaukė pažadų dėl savo iškeltų reikalavimų – žymėto žemdirbių dyzelino lengvatų, akcizo suskystintoms naftoms dujoms ir daugiamečių pievų atkūrimo.
Vilniuje prasidėjo žemdirbių mitingas
Vilniuje prasidėjo žemdirbių mitingas

Kaip buvo numatyta iš anksto, protesto akcija Vilniaus centre truko tris dienas, jos metu eismas buvo smarkiai ribojamas.

Ketvirtadienį protesto akcija prasidėjo šiek tiek po 11 valandos. Pagrindinių renginio koordinatorių renginyje nėra – jie nuo pat ryto dalyvauja susitikimuose.

Ketvirtadienio rytą ūkininkų atstovai pakviesti pas Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, vėliau išskubėjo pas premjerę Ingridą Šimonytę. Šis kvietimas nebuvo iš anksto anonsuotas.

Ūkininkų atstovai taip pat dalyvavo Seime ketvirtadienį vykusiame Kaimo reikalų komiteto posėdyje, jame taip pat dalyvavo ir I.Šimonytė

Pranešama, kad apie 12 valandą Vilniaus Vinco Kudirkos aikštėje buvo susirinkę apie 2 tūkst. žmonių, apie 15 valandą jų buvo likę apie tūkstantis, 15min nurodė policija. Tiesa, pareigūnai taip pat pažymėjo, kad likę greičiausiai yra pasiskirstę maitinimo įstaigose, kituose gretimuose pastatuose.

Ketvirtadienį pranešta, kad mitingo koordinatoriai Vilniaus miesto savivaldybei pateikė prašymą leidimui protestą rengti neterminuotai. Ūkininkai iš Vilniaus iš pradžių planavo išvykti penktadienį 9 valandą.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Raimundas Juknevičius
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Raimundas Juknevičius

Kaip 15min informavo Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Raimundas Juknevičius, tokių priemonių imtąsi jaučiant mitingo dalyvių nuotaikas. Dalis jų grasina protestuoti ir po penktadienio – kas šiuo metu būtų neteisėta – todėl organizatoriai iš anksto pateikė prašymą. Vis dėlto R.Juknevičius viliasi, kad valdžios atstovai patenkins ūkininkų prašymus ir protestas liks taikus ir kultūringas.

Vilniaus miesto savivaldybė neišdavė leidimo mitingą pratęsti.

Mitinguotojai šiuo metu laukia grįžtančių iš Seimo grįžtančių organizatorių – jeigu sutartos priemonės juos tenkins, didelė tikimybė, kad mitingas užsibaigs penktadienį ryte taip kaip planuota.

Visą informaciją apie tai, kas vyko Vinco Kudirkos aikštėje priešais Vyriausybę galite rasti šiame tekste – Lietuvos žemdirbių protestas: ministrą K.Navicką išlydėjo šūksniai „gėda“, Gedimino pr. gaudė traktorių signalai.

VIDEO: Ūkininkų proteste pasirodęs ministras Kęstutis Navickas nušvilptas

Šis trečiadienio mitingas baigėsi po žemės ūkio ministro K.Navicko išėjimo. Paskui ūkininkai sulipo į savo traktorius ir Gedimino prospektas pavirto „diskoteka“ – gaudė signalai, mirksėjo švyturėliai.

VIDEO: Langus drebinantis ūkininkų šauksmas: Gedimino prospekte aidėjo traktorių signalai

Lietuvos žemdirbių protesto akcijos feisbuko paskyroje organizatoriai dar sekmadienį paskelbė preliminarią visų dienų renginių programą. Pagal ją ketvirtadienį pasisakyti turėjo ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Vis dėlto, kaip paaiškėjo, prezidentui buvo išsiųstas kvietimas, bet jis nedalyvaus. Prezidentūros atstovų teigimu, ketvirtadienį G.Nausėda lankysis Raseiniuose.

Panašu, kad S.Gentvilas ir K.Navickas liks aukščiausio rango jame pasisakiusiais politikais.

Tai, kad prezidento nebus, neprasprūdo pro akis proteste dalyvavusiems ūkininkams.

„Manau, kad prezidentas parodo tam tikrą požiūrį, pasirinkdamas vizitą į Radviliškį ir Raseinius, kada prie pat, Vilniuje, susirinko keli tūkstančiai ūkininkų. Jis galėtų kreiptis į tautą ir [tada] važiuoti savo darbus daryti. Bet požiūris toks – va čia ir yra esmė“, – kalbėdamas su 15min nurodė Jonavos rajono ūkininkų sąjungos pirmininkas Ričardas Žebrauskas.

„Man jau nieko keisto, nes prezidentą aš jau seniai kur bemačiau – gal jis jau rinkimams ruošiasi. Nežinau, ką jis daro. Aš jo, kaip prezidento, žemės ūkyje išvis nematau. Jis man nėra prezidentas, taip pasakyčiau“, – 15min teigė mišrų ūkį turintis Paulius, į Vilnių atvykęs iš Kelmės rajono.

Šiam ūkininkui itin nepatiko gruodį prezidento vetuotas Medžioklės įstatymo projektas dėl naktinių taikiklių medžioklėje naudojimo. Šį projektą Seimas jau buvo priėmęs.

„Daugelis čia esame medžiotojai ir susiduriame su ta pačia problema – pagaliau Seimas suprato mus, reikia padėti valdyti afrikinį kiaulių marą. Jie problemą kaip ir supranta, bet priveda prie to, kad nereikia naktinių taikiklių – ale mes žudysime, brakonieriausiame ir jie to nesuvaldys. Ne tas reikalas – teisingai sureguliuoti žvėrių gausą“, – sakė ūkininkas. Pasak jo, laukinės gyvūnijos įtaką ūkininkai jaučia labai stipriai – auginamus augalus lesa gervės, ėda šernai.

VIDEO: Ūkininkas Petras Šiaučiūnas ūkininkų proteste: Vilniuje traktorių daugiau nei planuota
Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Oficialioji renginio dalis baigėsi: „kitąkart bus dar baisiau“

16:06

Išklausius ūkininkų, apibendrinusių susitikimų su valdžia rezultatus, oficialioji renginio dalis baigėsi.

„Tegul tai būna visiems politikams – ir dabar esantiems valdžioje, ir būsimiems, pamoka ir žinia – kitąkart bus dar baisiau“, – nuo scenos kalbėjo vienas renginio vedėjų.

Šį pareiškimą iš minios palydėjo pavieniai šūksniai „taip“.

Ūkininkų atstovai dėkojo visiems mitingo dalyviams. 

Jei nekils nenumatytų nesklandumų, ūkininkai sostinę turėtų palikti rytoj, nuo 9 valandos.

Šalia Vinco Kudirkos aikštės vėl skamba traktorių signalai

16:02

VIDEO: Ūkininkų protesto akcijos pabaiga: įjungė garso signalus

Kaip ir vakar 16 valandą protesto mitinge dalyvaujantys ūkininkai dešimčiai minučių naudoja savo traktorių garso signalus.

I.Hofmanas ūkininkams: kol kas tai yra tik pažadai – turime stebėti veiksmus

15:57

Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas protesto mitingo dalyviams pabrėžė, kad visi šiandien sutarti veiksmai kol kas dar nėra įgyvendinti.

„Tai tik pažadai ir mes turime stebėti, žiūrėti ir laukti. Ir pasiliekame galimybę čia visada sugrįžti – va taip, kaip vokiečiai. Mes grįšime ir mums bus dar geriau, bus oras šiltesnis. Ir mes tęsime akcijas neterminuotam laikui“, – kalbėjo jis.

Ūkininkų atstovas taip pat nurodė, kad Vilniaus miesto savivaldybė neišdavė leidimo protesto pratęsti, tad jis rytoj turi baigtis.

Žinutė ūkininkams: apsaugos juostose žemės dirbimas bus galimas

15:47

Mažeikių ūkininkas Audrius Vanagas kalbėjo apie apsaugos juostų klausimą – nurodyta, kad, remiantis šios dienos susitikimuose jo išgirsta informacija, nebebus diferenciacijos pagal upės vagos plotį. „Gaila, kad dar nėra įtvirtinta. Tikimės, kad dėl to mums bus gerai“, – nurodė ūkininkas.

Jis teigė išgirdęs pažadą, kad apsaugos juostose žemės dirbimas bus galimas.

„Parašais tai neįtvirtinta, bet jeigu ir bus neįtvirtinta, aš žinau, kad su jūsų pagalba sugrįšime su didesne jėga, taip?“, – minios klausė ūkininkas. Į ši klausimą pasigirdo šūksniai „Taip!“

I.Hofmanas miniai: atkurti daugiamečių pievų nereikės

15:43

Iš susitikimo su valdžios atstovais grįžo Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas ir jo kolegos.

Nuo scenos jis mitingo dalyviams apibendrino šios dienos rezultatus. 

„Dėl žymėto dyzelino naudojimo tvarkos ir suskystintų naftos dujų akcizo, Seimo pirmininkė pažadėjo, kad šitas klausimas skubos tvarka bus sprendžiamas Seime, kai tik Seimas pradės sesiją, tai bus kovo 10 dieną“, – nurodė jis.

I.Šimonytė nurodė, kad ūkininkams išsiųsti pranešimai atkurti daugiametes pievas bus atšaukti. Šios sprendimo įgyvendinimo datų jis neįvardijo, sakydamas, kad jos „buvo įvairios“.

 

I.Hofmanas: premjerė pažadėjo spręsti daugiamečių pievų problemą

15:34

Protestuojantiems žemdirbiams tarp svarbiausių problemų keliant ir įpareigojimą dalyje ariamos žemės atkurti daugiametes pievas, premjerė Ingrida Šimonytė pažadėjo spręsti šią problemą ir pirmiausia atšaukti ūkininkams išsiųstus pranešimus atkurti šias pievas, sako Žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas.

„Situacija keičiasi, be abejo, išgirdome dar naujų pažadų, įsipareigojimų. (...) Kas yra nauja – kad daugiamečių pievų problemą premjerė pažadėjo išspręsti jeigu ne vienokiu, tai kitokiu būdu. Ir prižadėjo atšaukti išsiųstus pranešimus, kuriuos gavo ūkininkai, atkurti daugiametes pievas. Tai yra labai svarbu, nes žmonėms nereikės dabar ginčytis, nereikės advokatų, teisininkų“, – po tarybos delegacijos susitikimo su premjere žurnalistams ketvirtadienį teigė I. Hofmanas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniuje tęsiasi žemdirbių mitingas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniuje tęsiasi žemdirbių mitingas

Premjerė Ingrida Šimonytė vėliau teigė negalinti atšaukti Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) siųstų pranešimų, tačiau pažadėjo ieškoti sprendimų, kad ūkininkai dėl to nepatirtų sunkumų.

„Premjerė atšaukti NMA pranešimo jokiu savo žodžiu negali, šita problema man buvo šiandien pristatyta ir mes ieškosime sprendimų, kaip tą laiką, kai sprendžiame problemą, niekas nepatirtų nereikalingų sunkumų. Vienaip ar kitaip šitą problemą išspręsime“, – Seimo Kaimo reikalų komitete ketvirtadienį sakė premjerė. 

Ji pabrėžė, kad daugiamečių pievų atstatymo klausimas bus sprendžiamas tokiu būdu, kuris nepažeistų europinės teisės ir neužtrauktų Lietuvai baudų dėl neteisingo Europos Sąjungos reglamentų įgyvendinimo. 

I. Hofmanas ketvirtadienio rytą teigė, kad protesto iniciatorių veiksmai – ar protestą baigs iki penktadienio, ar ne – priklausys ir nuo susitikimų su valdžios atstovais – ar bus apčiuopiamas rezultatas, kuris galėtų juos nuraminti. Po susitikimo su premjere jis teigė, kad sprendimą taryba priims vėliausiai iki penktadienio ryto.

„Mes šiandien kadangi bėgame nuo vienos valdžios institucijos iki kitos, buvom Seime, dabar Vyriausybėje, po to grįžtam vėl į Seimą, tai mes apsitarsime rezultatus, ką mes turime ir apsispręsime kolektyviai tarybos formate. (...) Stengsimės paskelbti šiandien prieš pabaigą (protesto 16 val. – BNS) arba rytoj iš ryto“, – sakė I. Hofmanas.

Klausiamas, kokie valdžios veiksmai ūkininkams būtų pakankami nutraukti protestą, ketvirtadienio rytą I. Hofmanas teigė, kad žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas galėtų atšaukti įsakymą dėl daugiamečių pievų atstatymo.

Nuo scenos pasisakė konservatorius Kazys Starkevičius: atsiprašau

15:28

Apie 15:20 val. nuo scenos pasisakė ir pirmasis tą dieną valdančiosios koalicijos atstovas – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Kazys Starkevičius.

Jis pasitiktas kukliais plojimais. Politikas pristatytas kaip ūkininkas ir buvęs žemės ūkio ministras. 

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Kazys Starkevičius
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Kazys Starkevičius

„Atsiprašau už tas klaidas, kurias padarėme. Jų tikrai padarėme ir aš galvoju, kad artimiausiuose posėdžiuose jos bus ištaisytos“, – kalbėjo politikas.

Jis teigė, kad daugiau nei 300 eurų siekiantis akcizas buvo klaida ir nurodė, kad suskystintų naftos dujų bus atsisakyta nebent ateityje, kai atsiras tinkamų alternatyvų šiam kurui. 

„Mes ir atsakysime už tas klaidas“, – kalbėjo K.Starkevičius.

Kėdainių ūkininkai protestuoti liktų ilgiau: „Sėja tik balandį“

15:18

Kėdainių ūkininkai, atvažiavę į sostinę traktoriais, 15min sakė, kad prireikus, protestuoti gali likti ir ilgiau. 

„Sėja tik balandį“, – juokavo jie. 

Ūkininkai prisipažino nusivylę, kad prezidentas per dvi dienas nerado jiems nė dešimties minučių, tačiau džiaugėsi žinomų žmonių palaikymu.

15min.lt nuotr./Ūkininkai iš Kėdainių
15min.lt nuotr./Ūkininkai iš Kėdainių

 

Policija: aikštėje ketvirtadienį po pietų – apie tūkstantis mitinguotojų

15:12

Policijos pareigūnai 15min teigė, kad ketvirtadienį protesto mitinge dalyvauja apie 2 tūkst. žmonių. 

Apie trečią valandą pačioje aikštėje jų buvo likę apie 1 tūkst., tačiau nemaža dalis galimai buvo aplinkui esančiose maitinimo įstaigose, nurodė pareigūnai.

S.Gentvilą pasitiko Šilutėje

15:07

Trečiadienį protesto mitinge kalbėjęs aplinkos ministras Simonas Gentvilas ketvirtadienį lankėsi Šilutėje. Ten jį traktoriais nusprendė pasitikti vietos ūkininkai.

Kaip informuoja vietos leidinys „Šilutės naujienos“ aplinkos ministrą Simoną Gentvilą ūkininkai pasitiko išrikiavę 40 traktorių. Leidimas akcijai buvo gautas.

 

Aikšte nešamas „pelkių ministro“ karstas

15:04

Po Seimo Kaimo reikalų komiteto posėdžio transliacijos Vinco Kudirkos aikšteje buvo nešamas juodas karstas, ant kurio buvo priklijuotas žemės ūkio ministro,baltais rūbais "apsivilkusio“ Kęstučio Navicko atvaizdas.

Mitingo organizatoriai K.Navicko atvaizdą vadino „pelkių ministru“. Minia jį pasitiko plojimais.

„Ačiū pelkių ministre, mums jūsų nebereikia, mes susitvarkėm patys“, – sakė renginio vedėja.

Kaimo reikalų komiteto narys Kęstutis Mažeika dėkojo I.Šimonytei

14:54

Kaimo reikalų komiteto posėdyje buvo priimti „konstruktyvūs sprendimai“, nurodė komiteto narys parlamentaras Kęstutis Mažeika.

„Kaip matėme iš atsakymų, ji puikiai prisiėmė atsakomybę dirbti už žemės ūkio ministrą. Ministras galėtų apleisti savo pareigas – premjerė <...> žemės ūkį galėtų ir toliau kuruoti. Kaip kolegos sako, konstruktyvių sprendimų priėmėme nemažai, tikėkimės, ne tik žodžiais, bet ir darbais“, – nurodė Seimo narys.

Premjerė nurodo, kad akcizų įstatymų pakeitimas galėtų būti priimtas kovo viduryje – Seimo sesija prasidės kovo 10 d., o patvirtinimas galėtų trukti apie dešimt dienų.

„Dėl Akcizų įstatymo, kadangi Vyriausybė pažadėjusi įsivertinti pastabas, sausio 8 dieną, šį pirmadienį, išsiuntė derinti įstatymo pataisas (...), per kokias dvi savaites baigsim derinti, ateisim į Vyriausybės posėdį, išsiųsim į Seimą, kovo 10 dieną galim pateikti“, – Seimo Kaimo reikalų komitete sakė premjerė.

„Jei bus neeilinė sesija, galima pateikti neeilinei sesijai, nematau problemos“, – pridūrė ji. 

 

Ūkininkai prašo leidimo judėti automagistralėmis, baiminasi prastų sąlygų

14:47

Penktadienį iš Vilniaus pajudėti ketinantys ūkininkai Kaimo reikalų komitete prašė rasti sprendimą, kaip efektyviau organizuoti eismą. 

Lietuvos ūkininkų sąjungos vadovas Raimundas Junknevičius posėdyje išreiškė viltį, kad priimti sprendimai ūkininkus tenkins ir jie neliks Vilniuje ilgiau nei iki penktadienio.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Raimundas Juknevičius
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Raimundas Juknevičius

„Tam, kad tas procesas būtų sėkmingas, labai norėtųsi, kad išvažiavimas nebūtų toks pat komplikuotas, koks buvo atvažiavimas“, – nurodė R.Juknevičius.

Jis teigė, kad atvažiuojat traktoriai ir kitas transportas negalėjo judėti automagistralėmis su policijos palyda. Ūkininkų atstovas paprašė Kelių direkcijos ir Policijos rasti sprendimą.

„[Prognozuojama], kad naktį pašals, bus ištisas ledas ir mes galime turėti avarijų“, – taip šį prašymą argumentavo R.Juknevičius.

Mitinguotojams pranešamos naujienos iš Kaimo reikalų komiteto

14:42

Vinco Kudirkos aikštėje esantiems mitingo dalyviams transliuojamas vaizdo įrašas iš Seimo Kaimo reikalų komiteto posėdžio.

Jame dalyvavęs vienas iš mitingo organizatorių, Lietuvos žemės ūkio tarybos vadovas Ignas Hofmanas posėdyje teigė iš Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen susitikime išgirdęs, jog jeigu dėl Seimo kaltės situacija dėl suskystintų naftos dujų (SND) tarifų užsitęstų, vartotojams skirtumas bus kompensuojamas.

Vienas iš susitikime dalyvavusių žemdirbių atstovų atkreipė dėmesį, kad Seimo pirmininkė tokių pažadų dalinti negali, nes neturi tam įgaliojimų.

Dėl šio klausimo paprašyta pasisakyti I.Šimonytės, kuri teigė mananti kad Seimas galėtų šio klausimo imtis jau kovo 10 d. „Kovo 20 d. įstatymas galėtų būti priimtas ir greitai prezidento pasirašytas“, – komitete kalbėjo I.Šimonytė.

I.Šimonytė: pataisas dėl SND akcizų, dyzelino Seimui galime pateikti kovą ar anksčiau

14:35

Prezidentūrai raginant Vyriausybę ir Seimą  kai kuriuos žemdirbiams aktualius sprendimus priimti nelaukiant parlamento pavasario sesijos pradžios, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Akcizų įstatymo pataisos dėl žymėto žemdirbių dyzelino lengvatos ir akcizo suskystintoms naftoms dujoms (SND) Seimui galėtų būti pateiktos kovo 10-ąją prasidėjus Seimo sesijai arba anksčiau, jei būtų sušaukta neeilinė sesija.  

Anot jos, Vyriausybė pirmadienį jau išsiuntė derinti pataisas, jų derinimas gali užtrukti apie dvi savaites.

„Dėl Akcizų įstatymo, kadangi Vyriausybė pažadėjusi įsivertinti pastabas, sausio 8 dieną, šį pirmadienį, išsiuntė derinti įstatymo pataisas (...), per kokias dvi savaites baigsim derinti, ateisim į Vyriausybės posėdį, išsiųsim į Seimą, kovo 10 dieną galim pateikti“, – Seimo Kaimo reikalų komitete sakė premjerė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė

„Jei bus neeilinė sesija, galima pateikti neeilinei sesijai, nematau problemos“, – pridūrė ji. 

Pasak premjerės, paprašius skubos, tvarką dėl žymėto dyzelino galima būtų atstatyti nuo sausio 1 dienos, taip pat sumažinti suskystintų naftos dujų akcizą buitiniams vartotojams ir verslui.

„Peržiūrėti tarifą reikšmingai, kaip daugiau mažiau yra kitose Europos Sąjungos valstybėse ir atitinkamai įstatymo korekcijas būtų galima priimti“, – sakė I.Šimonytė.

„Gaila, kad dvejus su pusę metų projektas buvo Seime debatuojamas ir komitete buvo ilgai debatuojamas, tada diskusijos šitomis temomis neiškilo, bet ką, pataisysim dabar ir nematau, dėl ko ginčytis“, – kalbėjo ji. 

Lietuvos paukštininkystės asociacijos vadovas Gytis Kauzonas sakė, kad iki pataisų priėmimo ūkininkams turėtų būti skiriamos kompensacijos. 

„Kadangi dėl akcizo laukiam ar neeilinės, ar pavasario sesijos, bent už tą laikotarpį, kur dabar visi priversti mokėti tuos akcizus, būtų labai šaunu surasti kažkokias kompensavimo formas“, – posėdyje teigė G. Kauzonas.

Pasak jo, vien paukštininkystės įmonėms didesnis akcizas per metus kainuoja apie 4 mln. eurų, o per mėnesį – 350-400 tūkst. eurų.

I.Šimonytė atkreipė dėmesį, kad biudžete tam lėšų nenumatyta, tačiau žadėjo rasti kitą sprendimą: „Girdžiu, ką sako kolegos, girdžiu pastabą, bet nieko negaliu žadėti. Kompensacijų iš pinigų, kurie biudžete nesuplanuoti, negaliu pasiūlyti, bet galbūt rasiu kažkokį kitą sprendimą“.

Premjerė posėdyje taip pat sakė, kad SND akcizų sumažinimas reiškia, jog kai kurios valstybės išlaidos bus finansuojamos iš skolos. 

„Suskystintų dujų akcizą sumažinsim, reikia sumažinti, nesiginčiju, bet tai reškia, kad kažkokias išlaidas iš valstybės ant tos dalies finansuosime iš skolos. Čia nebus, kad kažkas paėmė sau į kišenę, įsidėjo pinigus ir nežinia kur nunešė. Yra išlaidos tai daliai suplanuotos, tai turėsim finansuoti iš skolos, ką padarysi, kartais taip būna“, – teigė I.Šimonytė.

Seimo Kaimo reikalų komitetas ketvirtadienį susirinko į neeilinį posėdį, kuriame aiškinasi, kaip Vyriausybė reaguoja į protestuojančių ūkininkų reikalavimus. 

Žinutė mitingo dalyviams: traktoriai turi išvykti rytoj, nuo 9 valandos

14:18

Mitingo dalyviai kol kas laukia žinių iš atstovų, šiuo metu dalyvaujančių Seimo Kaimo reikalų komitete. Kaip susirikusius informavo vienas iš mitingo vedėjų, kol kas žinių iš jų nėra, atstovų telefonai išjungti.

Ketvirtadienį per pietus paaiškėjo, kad Vilniaus miesto savivaldybė nesutiko pratęsti leidimo ūkininkų mitingui. Ūkininkai prašė leisti šį protestą pratęsti neribotam terminui.

Nuo scenos nuskambėjo priminimas, su traktoriais iš Vilniaus išvykti rytoj, nuo devintos valandos, kaip ir buvo suplanuota iš anksto. „Tais pačiais keliais ir išvykstame [kaip ir atvykome], lydimi policijos. Be jokių interpretacijų, be jokių savavališkų veiksmų“, - nurodė vienas mitingo renginio vedėjų. 

G. Nausėda: esu atviras susitikti su žemdirbiais, norėtųsi strateginių diskusijų

14:02

Vilniuje protestuojantiems žemdirbiams vis dar tikintis susitikti su prezidentu Gitanu Nausėda, šalies vadovas sako esantis atviras tokiam susitikimui, tačiau teigė norintis diskutuoti ne tik apie esamą situaciją žemės ūkyje, bet ir apie jo ateitį, strategiją. 

„Aš visada atviras susitikti su žemdirbiais ir aš tą konstatavau keletą kartų pastaruoju metu kalbėdamas su mūsų žiniasklaida“, – žurnalistams Raseiniuose ketvirtadienį sakė G. Nausėda. 

Skirmantas Lisauskas/BNS nuotr. Gitanas Nausėda
Skirmantas Lisauskas/BNS nuotr. Gitanas Nausėda

„Tačiau norėtųsi, kad tai būtų platesnio masto diskusija, kurioje mes galėtume aptarti ne tik bendrą žemės ūkio situaciją, bet ir pamatyti tam tikrus perspektyvinius planus, kaip ketiname plėtoti mūsų žemės ūkį 5–10 metų perspektyvoje“, – kalbėjo šalies vadovas. 

G. Nausėda teigė, jog diskusijos apie žemės ūkio ateitį svarbios ir „žvelgiant iš europinės perspektyvos“.

„Man tikrai svarbios žemės ūkio problemos, bet kaip valstybės vadovui man svarbu matyti žemės ūkio strategiją ir pačių žemdirbių požiūrį į jos įgyvendinimą“, – teigė prezidentas. 

Toliau liejasi kritika renginyje nedalyvaujančiam prezidentui: už ko mus jis palaiko?

13:56

Nuo 11 valandos vykstančio renginio metu pasisakantieji ne kartą išsakė kritiką renginyje nepasirodžiusiam prezidentui Gitanui Nausėdai.

Valstybės vadovas vakar lankėsi Radviliškyje, o šiandien – Raseinių rajone. Dalyvauti mitinge jis atsiuntė savo patarėją Jareką Niewierowiczių.

Nuo scenos pasisakiusi Lietuvos ūkininkų sąjungos vicepirmininkė Marijona Lukoševičienė emocingai reagavo į ankstesnį patarėjo pasakymą, kad prezidentas ūkininkus palaiko.

„Girdint scenoje, kad mus palaiko prezidentas, trečia diena Vilniuje nesuprantu – už ko jis mus palaiko? Ar jūs supratote?“, – į mitingo dalyvius kreipėsi ūkininkė.

„Tokio palaikymo, kurio nejaučiame, mums nereikia“, – nurodė M.Lukoševičienė.

 

Ant scenos lipa seimūnai: kalbėjo V.Ąžuolas, K.Vilkauskas

13:40

Po pietų mitinge į sceną buvo pradėti kviesti politikai. Organizatoriai teigė, kad į renginį kvietė tiek pozicijos, tiek opozicijos politikus. 

Pirmasis iš politikų kalbėjo Seimo narys, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Valius Ąžuolas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valius Ąžuolas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valius Ąžuolas

Paklaustas, ką pats ketina daryti, kokius įstatymo pakeitimus inicijuoti, V.Ąžuolas teigė, kad opozicija renka Seimo narių sąrašus dėl neeilinės sesijos surengimo. 

Lietuvos socialdemokratų frakcijos narys Kęstutis Vilkauskas teigė premjerė Ingrida Šimonytė būtų linkusi pritarti tokiai opozicijos iniciatyvai ir pakeitimais – taip jį esą žinutėmis informavo frakcijos kolegos.

Savivaldybė nepratęs leidimo ūkininkų protestui

13:40

Kaip 15min informavo Vilniaus miesto savivaldybės ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas, leidimas pratęsti ūkininkų mitingą nebus suteiktas. Ūkininkai prašė leisti šį protestą pratęsti neribotam terminui.

„Protesto organizatoriai informuoti, kad, deja, nėra galimybės pratęsti termino išduotam leidimui, nes tai nėra numatyta Susirinkimų įstatyme. Ūkininkai taip pat informuoti, kad jie turi teisę kreiptis dėl naujo leidimo susirinkimui organizuoti išdavimo, tačiau pagal įstatymą apie ketinimus organizuoti susirinkimą jie privalo informuoti savivaldybės administraciją ne mažiau kaip likus 4 darbo dienoms iki numatytos susirinkimo dienos“, – sakė G.Grubinskas.

Pasak jo, pagal išduotą ir galiojantį leidimą ūkininkų protesto renginys prie Vyriausybės baigsis šiandien iki 16 val., o traktoriai ir miškavežiai iš Gedimino prospekto ir jo prieigų turėtų išvažiuoti iki rytojaus 16 val.

Dėl situacijos žemės ūkyje „valstiečiai“ inicijuoja neeilinę Seimo sesiją

13:18

Dėl situacijos žemės ūkyje opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) ketvirtadienį pranešė inicijuojanti neeilinę Seimo sesiją.

Pasak šios partijos pirmininko Ramūno Karbauskio, situacija beprecedentė – valdantieji per ilgai ignoruoja ne tik ūkininkų, bet ir visuomenės problemų sprendimą, o tuščias laikas tarp sesijų, anot jo, yra laiko švaistymas ir problemų gilinimas.

Irmantas Gelūnas/BNS nuotr. Ramūnas Karbauskis
Irmantas Gelūnas/BNS nuotr. Ramūnas Karbauskis

Be to, jis atkreipė dėmesį, kad valdančiųjų atstovai žada tenkinti kai kuriuos ūkininkų reikalavimus.

„Šiandien ūkininkų problemų sprendimas yra prioritetas. Todėl neeilinės sesijos darbotvarkei teikiame projektus, sprendžiančius šias problemas“, – sakė R. Karbauskis pranešime spaudai.

Pagal Seimo statutą, neeilines sesijas šaukia Seimo pirmininkas ne mažiau kaip trečdalio (47) visų Seimo narių siūlymu, kuris turi būti jam įteiktas raštu.

„Valstiečiai“ Seime turi 19 narių. Ketvirtadienį jie pradėjo rinkti parašus dėl neeilinės sesijos surengimo.

Stebi Kaimo reikalų komiteto posėdį

13:10

Aikštėse susirinkusi minia per ekraną žiūri Seimo Kaimo reikalų komiteto neeilinį posėdį.

Jame aiškinamasi, kaip Vyriausybė reaguoja į protestuojančių ūkininkų reikalavimus.

Posėdyje dalyvauja premjerė Ingrida Šimonytė, žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, Aplinkos ministerijos bei žemdirbių atstovai. 

Lietuvos augalų apsaugos asociacijos direktorė: esame su jumis vienoje valtyje

12:54

Mitinge pasisakiusi Lietuvos augalų apsaugos asociacijos direktorė Zita Varanavičienė išreiškė palaikymą žemdirbiams dėl glifosato naudojimo.

Europos Komisija neseniai pratęsė augalų apsaugos produktų (AAP) veikliosios medžiagos glifosato patvirtinimo laikotarpį iki 2033 m. gruodžio 15 d.

Glifosatas
Glifosatas

Šiuo metu Lietuvoje žemės, miškų ir ne žemės ūkio paskirties plotuose piktžolėms naikinti  iš viso registruoti 27 augalų apsaugos produktai, kurių veiklioji medžiaga yra glifosatas. Tiesa, ši medžiaga kai kurioms organizacijoms kelia klausimų dėl poveikio sveikatai ir aplinkai.

„Jeigu išspausdintume visus tyrimus, kurie yra padaryti apie šitą veikliąją medžiagą, būtų vilkiko priekaba popierių. Produktai yra ištiriami, registracija yra vykdoma atsakingai ir jūs esate tie žmonės, kurie mokate su šiais produktais dirbti ir juos naudoti“, – nurodė atstovė.

 

Savivaldybė patvirtino gavusi prašymą protestą tęsti – sprendimą žada priimti netrukus

12:47

Gabrielius Grubinskas 15min patvirtino, kad ūkininkų prašymas gautas, protestą prašoma pratęsti neterminuotam laikui. 

„Terminas yra keturios darbo dienos, tačiau tiek tikrai nelauksime, sprendimą priimsime anksčiau“, – nurodė savivaldybės atstovas.

Daugėja raginimų protestą tęsti ir po penktadienio

12:44

Kaišiadorių ūkininkų sąjungos pirmininkas Saulius Stirna ragino žemdirbius pratęsti mitingą, kol viešai susitikti su žemdirbiais neteis premjerė.

„Manau, kad reikia likti penktadieniui, šeštadieniui“, – miniai kalbėjo jis, pridurdamas, kad laukia mitinge ir Kaimo reikalų komiteto pirmininko Viktoro Pranckiečio. 

 

Akimirkos iš žemdirbių protesto

12:35

Kalbą sakiusį J.Niewierowiczių žemdirbiai pasitiko švilpimu

12:29

Pasakyti  kalbą ant scenos užlipo prezidento patarėjas Jarekas Niewierowiczius (Jarekas Neverovičius). Jo žodžius, kad prezidentas šiuo metu dirba Raseiniuose, mitingo dalyviai pasitiko „Gėda“ skanduotėmis ir švilpimu.

Minią nuramino vedėjas, prašydamas leisti pasisakyti J.Niewierowicziui.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Jaroslavas Neverovičius
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Jaroslavas Neverovičius

Prezidento patarėjas sakė, jog Seimas kai kuriuos žemdirbiams aktualius sprendimus galėtų priimti ir anksčiau, nelaukiant pavasario sesijos pradžios kovo 10-ąją.  

„Manau kad sprendimai galėtų būti greičiau priimti nei laukti pavasario. (...) Kai kuriuos sprendimus galima priimti nelaukiant Seimo sesijos“, – ūkininkams ketvirtadienį mitinge sakė J.Niewierowiczius, pridūręs, kad prezidentūros durys žemdirbiams yra atviros. 

Paklaustas, ar žemės ūkio politika buvo vykdoma gerai pastaraisiais metais, patarėjas sakė, kad klaidų buvo.

„Tai, kad buvo padarytos klaidos yra faktas. Tą pripažino ir pati premjerė, ir ministrai. Jas reikia kuo greičiau taisyti“, – pridūrė jis. 

Prezidento patarėjo kalbos metu buvo girdimas nuolatinis švilpimas, o atsisveikinant vedėjas „padovanojo“ šiaudų.

„Visada visus sutinkame su duona ir druska, bet kol nebus išspręstas daugiamečių pievų klausimas, tol mes visiems – tiek Vyriausybės tiek prezidentūros atstovams – dovanojame daugiamečių pievų šieno, kurio mūsų mėsiniai galvijai net neėda. Parneškite prezidentui, parodykite – čia ne šienas, čia šiaudas, jei kažką suprantate“, – sakė vedėjas. 

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Jaroslavas Neverovičius
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Jaroslavas Neverovičius

 

Nuo scenos – raginimai protestą tęsti ir po penktadienio

12:29

Ūkininkų mitinge nuo scenos pasisako mitingo dalyviai, įvairių ūkio sektoriaus atstovai.

Renginyje viešai girdisi raginimų pratęsti mitingą ir po penktadienio, jei ūkininkų reikalavimai nebus patenkinti.

Nuo scenos kalbėjęs verslininkas įmonės "East West Agro" vadovas Gediminas Kvietkauskas teigė, kad „protestas turi baigtis tikslų pasiekimu“.

„Turim gauti atsakymą iš ministerijos, iš ministrės pirmininkės, gauti pažadus. Šis protestas neturi baigtis šiandien, turi tęstis“, – kalbėjo jis.

I. Hofmanas po susitikimo su Seimo vadove: žmonėms reikia realaus, apčiuopiamo rezultato

12:08

Žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas sako iš Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen išgirdęs pažadą, kad žemdirbių keliamos problemos bus svarstomos pirmos pradėjus Seimo pavasario sesiją, be to, gali būti sušaukta ir neeilinė sesija, jei iniciatyvos imtųsi opozicija.

I.Hofmanas taip pat teigė, kad neterminuoto leidimo protestui paprašę ūkininkai jį baigs, kai pamatys apčiuopiamus rezultatus, o be pažadų gražinti žymėto dyzelino lengvatą ir sumažinti suskystintų naftos dujų akcizą veiksmų galėtų imtis ministrai, panaikinę ūkininkus piktinančius įsakymus dėl daugiamečių pievų atstatymo, aplinkosaugos reikalavimų.

„Seimo pirmininkė pažadėjo, kad tie klausimai, kurie priklausomi nuo jos kaip Seimo pirmininkės, bus svarstomi skubos tvarka, Seimo sesijoje, kuri prasideda kovo 10-tą, o jei būtų poreikis ir opozicija imtųsi iniciatyvos, galėtų būti sušaukta neeilinė Seimo sesija“, – po susitikimo žurnalistams sakė I. Hofmanas.

Jis taip pat teigė, kad ūkininkų veiksmai priklausys ir nuo susitikimo su premjere Ingrida Šimonyte, ketvirtadienį rengiamo Seimo kaimo reikalų komiteto posėdžio rezultatų. 

„Turim susitikimą su premjere, turim Seimo Kaimo reikalų komiteto posėdį, ir nuo šitų abiejų susitikimų priklausys turbūt ir mūsų sprendimai. Kadangi vakar protestuotojai nesulaukė premjerės, buvo priimtas sprendimas pratęsti protestus neterminuotai, kol žemdirbiai pamatys ir išgirs tuos realius rezultatus. Žmonėms reikia realaus, apčiuopiamo rezultato, kuris galėtų juos nuraminti“, – kalbėjo I. Hofmanas.

Klausiamas, kokie valdžios veiksmai ūkininkams būtų pakankami nutraukti protestą, I. Hofmanas teigė, kad žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas galėtų atšaukti įsakymą dėl daugiamečių pievų atstatymo.

„Kalbama, kad klausimas sprendžiamas, rezultatas bus pavasarį, tą galima būtų nedelsiant padaryti. Taip pat būtų galima su saugomomis teritorijomis rasti sprendimus, kas yra aplinkos ministerijos laukas“, – kalbėjo I. Hofmanas.

Dalyvių skaičius išaugo iki 2 tūkst.

12:05

Lietuvos žemdirbiams tęsiant protesto akciją ir antradienį į Vilniaus centrą suvažiavus daugiau nei tūkstančiui traktorių bei miškavežių, ketvirtadienį ūkininkai ir jų rėmėjai antrą dieną iš eilės susirinko prie Vyriausybės rūmų.

Mitingą prižiūrintys policijos pareigūnai BNS sakė, kad prasidėjus renginiui apie 11 val. prie Vyriausybės rūmų buvo susirinkę apie 200 žmonių, tačiau vėliau, apie 12 val. jų jau buvo apie 2 tūkst.

Lietuvos ūkininkų sąjungos vadovas: prašymą pratęsti protestą padavėme formaliai

11:57

Lietuvos ūkininkų sąjungos vadovas Raimundas Junknevičius 15min telefonu teigė, kad ketvirtadienį Vilniaus miesto savivaldybei pateiktas prašymas pratęsti renginį neterminuotam laikotarpiui buvo formalus, siekiant išsaugoti taikią protesto dvasią ir nuraminti įsiaudrinusius ūkininkus.

„Tikrai tokį prašymą protesto koordinatoriai buvome priversti [paduoti] – dabar valdo minia ir kelia reikalavimus. Jie sakė nesitrauksiantys, jeigu nebus konkretesnių rezultatų, o ne pažadų, taip kaip vakar ką girdėjome. Yra toks jų keliamas reikalavimas, kad būtų pateiktas prašymas, tas ir buvo padaryta“, – sakė vienas iš mitingo koordinatorių.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Raimundas Juknevičius
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Raimundas Juknevičius

Jis pridūrė besitikintis, kad ūkininkų renginiai baigsis numatytais terminais – penktadienį visi turėtų pajudėti namo. Vis dėlto nutarta prašymą pateikti anksčiau, kadangi potencialiai užsitęsus jo nagrinėjimui, o ūkininkams nusprendus toliau protestuoti, jie to nedarytų be leidimo.

„Galime turėti tokį protestą, kurio daug pavyzdžių matote Europoje, matote Vokietijoje – tokio brutalaus protesto. Mūsų tikslas buvo perimti tą iniciatyvą, ir protestą koordinuoti taip, kad jis būtų kultūringas“, – nurodė R.Juknevičius. 

Tiek jis, tiek kiti mitingo koordinatoriai ketvirtadienį susitinka su valdžios atstovais – ryte buvo susitikime su Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen, šiuo metu susitinka su premjere Ingrida Šimonyte. Ūkininkų atstovai taip pat dalyvaus ir Seimo Kaimo reikalų komiteto posėdyje.

R.Juknevičius tikisi, kad šie susitikimai bus rezultatyvūs ir atnešti daugiau užtikrintumo Vilniuje susirinkusiems ūkininkams.

Ūkininkus susitikimui pakvietė ir premjerė Ingrida Šimonytė

11:49

Ketvirtadienį protesto organizatorės Žemės ūkio tarybos atstovai susitiko su Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen, o 12 val. į mitingą žada atvykti prezidento patarėjas Jarekas Niewierowiczius.

Tarybos atstovus susitikti pakvietė ir premjerė Ingrida Šimonytė, nors toks susitikimas nebuvo anonsuotas. Šiuo metu ūkininkų delegacija kaip tik keliauja susitikti su Vyriausybės vadove.

Renginyje pakartoti šeši ūkininkų reikalavimai

11:46

Protesto mitingo organizatoriai ketvirtadienį pakartojo dar sausio 8 d. išdėstytus šešis reikalavimus Vyriausybei.

Ūkininkai siekia, jog nebūtų taikomi įpareigojimai atkurti daugiametes pievas, spręsti pienininkystės krizę, atsisakyti naujų draudimų dėl vadinamojo „žymėto dyzelino“ naudojimo, taip pat – panaikinti nuo sausio 1 d. galiojantį akcizą suskystintoms naftos dujoms (SND).

Ūkininkai taip pat ragina imtis žingsnių užkardyti rusiškų grūdų tranzitą per Rusiją, bei švelninti Saugotinų teritorijų, paviršinių vandens telkinių apsauginių juostų reikalavimus, o tokių zonų plėtrą vykdyti ne žemės savininkų sąskaita.

Daugiau apie šiuos reikalavimus galite perskaityti čia.

 

Traktoriai iš Vilniaus pradės judėti rytoj 9 valandą

11:33

Renginio organizatoriai pranešė, kad penktadienį pasibaigus mitingui, ūkininkų traktoriai iš Vilniaus centro išvyks 9 valandą „tomis pačiomis kryptimis kaip ir atvažiavo“.

Vilniaus miesto savivaldybė patvirtino gavusi organizatorių prašymą, pratęsti leidimą mitingui, tiesa, kol kas neatskleidė, kokiam laikui.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniuje prasidėjo žemdirbių mitingas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniuje prasidėjo žemdirbių mitingas

 

Prasidėjo antrosios ūkininkų protesto mitingo dienos renginys

11:26

Ketvirtadienį šiek tiek po 11 valandos prasidėjo antrosios dienos ūkininkų protesto mitingo renginiai.

Mitingą prižiūrintys policijos pareigūnai BNS sakė, kad prasidėjus renginiui apie 11 val. prie Vyriausybės rūmų susirinko apie 200 žmonių.

Organizatoriai nuo scenos išreiškė apmaudą, kad susitikti su žemdirbiais vakar neatvyko ir šiandien greičiausiai neatvyks miesto meras Valdas Benkunskas. 

Lukas Balandis / BNS nuotr./Valdas Benkunskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Valdas Benkunskas

Žadama, kad po renginio ūkininkai šiandien 16 valandą įjungs traktorių signalus, o 17-18 valandą bus surengtas „šviesos ir garso festivalis Viniaus 701-ojo gimtadienio proga“.

Ūkininkai nuo scenos taip pat dėkojo ir policijai.

Prasidėjusiame mitinge – 200 žmonių

11:24

Mitingą prižiūrintys policijos pareigūnai BNS sakė, kad prasidėjus renginiui apie 11 val. prie Vyriausybės rūmų susirinko apie 200 žmonių.

Ketvirtadienį protesto organizatorės Žemės ūkio tarybos atstovai susitiko su Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen, o 12 val. į mitingą žada atvykti prezidento patarėjas Jarekas Niewierowiczius (Jarekas Neverovičius).

Poziciją išsakė Seimo Laisvės frakcija: daugelis ūkininkams taikomų lengvatų – netaiklios

10:55

Seimo Laisvės frakcija tikina, kad Lietuvos ūkininkai yra svarbi visuomenės dalis, be kurios susvyruotų ekonomikos pamatai, tačiau daugelis ūkininkams taikomų lengvatų – netaiklios, o gamtos apsauga yra prioritetas, kurio viršenybė turi pradėti atsispindėti ir žemės ūkyje.

Seimo Laisvės frakcijos bei Seimo Aplinkos komiteto narys Kasparas Adomaitis sako, kad ūkininkams taikomos lengvatos, išmokos labiau sukelia žemės nuomos kainas, o net ir verslūs, aktyvūs ūkininkai ir toliau lieka su minimaliomis pajamomis. Politikas teigia, jog dauguma ūkininkų supranta gamtosauginius pavojus, tačiau parama turi būti taikli ir remti gamtosaugai draugišką ūkininkavimą.

„Lietuvos gamta negali tapti žemės ūkio įkaitu. Konstitucija įpareigoja saugoti ir privačią nuosavybę, ir gamtą. Mieste, turėdamas žemės sklypą, turi gausybę apribojimų. Negali statyti bet kiek aukštų namo, turi atsitraukti nuo kaimyno sklypo ribos, negali kirsti medžių ir t.t. Niekas tada nesiūlo kompensacijos už tai, kad leidžiama statyti trijų aukštų, o ne penkiolikos aukštų pastatą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kasparas Adomaitis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kasparas Adomaitis

Todėl ūkininkams taikomas siūlymas atitraukti ariamą plotą per 3 metrus nuo upių ir ežerų  – jau kompromisas, palyginus su siūlytais 10 metrų. Tai reikalinga siekiant pristabdyti trąšų išsiplovimą į vandens telkinius. Moksliniais argumentais pagrįsti pokyčiai turi būti įgyvendinami – ariamų laukų atitraukimas nuo vandens padėtų sumažinti azoto patekimą į Baltijos jūrą, bioįvairovės išsaugojimas turi būti mūsų prioritetas. Kartu su frakcija tikimės, kad nuo šio pasiūlymo nebus atsitraukta ar pradėta pataikauti protestuojantiems“, – po apsilankymo ūkininkų proteste tikino Seimo narys K. Adomaitis.

Anot K. Adomaičio, Laisvės frakcija pasisako ir už iškastinio kuro atsisakymą, kuris turi būti laipsniškas, įvertinantis socialiai jautrias visuomenės grupes, bet neišvengiamas ir užtikrintas.

„Kai žemės ūkį apdaliname įvairiomis lengvatomis, tarkime, dyzelino akcizo lengvata, turime gerai pagalvoti, kas yra tie tikrieji naudos gavėjai. Nors susidaro įspūdis, kad ja naudojasi ūkininkai, tačiau beveik visada didesnis uždarbis iš žemės ūkio paprasčiausiai persikelia į augančias žemės nuomos kainas – kadangi ariamos žemės poreikis Lietuvoje didžiulis, o dėl žemės nuomos kainų nepasiderėsi“, – nurodoma komentare.

Kaimo reikalų komitetas aiškinsis, kaip reaguojama į ūkininkų reikalavimus

10:13

Seimo Kaimo reikalų komitetas ketvirtadienį renkasi į neeilinį posėdį, kuriame aiškinsis, kaip Vyriausybė reaguoja į protestuojančių ūkininkų reikalavimus. Jame dalyvaus premjerė Ingrida Šimonytė, žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, Aplinkos ministerijos bei žemdirbių atstovai. 

Komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis sako, kad norima išsiaiškinti, kokie konkretūs sprendimai suplanuoti ir kada jie bus įgyvendinti.

„Labai svarbu, kad ateina atstovai žemės ūkio organizacijų ir ateina premjerė. Yra gera platforma pasikalbėti atvirai apie tuos klausimus, kurie užplanuoti pirmiausia dėl akcizo, dėl pievų, dėl šlapynių. Tie klausimai, kurie keliami proteste, ir mes jau norime klausti, kokius sprendimus ir kada priims Vyriausybė“, – BNS sakė V. Pranckietis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Viktoras Pranckietis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Viktoras Pranckietis

„Nebūtinai viskas greitai gali įvykti, bet reikia nusimatyti datas, mechanizmus, kaip tai turėtų įvykti ir tada tie sprendimai turėtų būti, kaip pavyzdžiui, šlapynės, – koks bus sprendimas, jei iki šiol nėra jokių tikslių žemėlapių, kur tas šlapynes kas suplanavo. Turėtų būti suderinti planai, kur tai yra žemėlapiuose pažymėta, o žmonės žinotų sąlygas“, – aiškino politikas.

Komitete dirbantis konservatorių frakcijos narys Jonas Gudauskas teigė, kad komitete bus kalbama ir apie jau registruotas įstatymo pataisas grąžinti dyzelino lengvatą žemdirbių sunkvežimiams, taip pat iki 41 euro sumažinti suskystintų naftos dujų (SND) akcizą.

„Akcizo pakeitimai dėl naftos, dujų, dėl žalio dyzelino naudojimo žemės ūkio technikoje – dabar bus žemės ūkio veikloje, atstatyta prieš tai formuluotė. (...) Kiti ūkininkų klausimai ir reikalavimai gamtosauginiai, Aplinkos ministerijai dėl apsaugos juostų, šlapynių“, – LRT radijui ketvirtadienį teigė J. Gudauskas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jonas Gudauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jonas Gudauskas

Komitete taip pat bus pristatoma informacija apie šią savaitę vykusį žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko susitikimą su Europos Komisijos nariu Januszu Wojciechowskiu (Janušu Voicechovskiu) dėl daugiamečių pievų.

Protestą Vilniuje šią savaitę surengę žemdirbiai siekia atkreipti valdžios dėmesį į jos vykdomą žemės ūkio politiką, ragina atšaukti nuo sausio padidintą suskystintų naftos dujų akcizą, grąžinti dyzelino akcizo lengvatą jų sunkvežimiams, kelia daugiamečių pievų atstatymo, saugomų teritorijų plėtros, pieno krizės ir kitas problemas.

Ūkininkai pateikė naują prašymą protestą pratęsti

10:03

Penktadienį pasibaigti turėjęs Vilniuje vykstantis protestas gali būti pratęstas – organizatoriai Vilniaus miesto savivaldybei pateikė naują prašymą, 15min patvirtino savivaldybės Ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas.

Tiesa, jis taip pat teigė detalesnės informacijos šiuo metu negalintis suteikti.

„Kad yra pateiktas prašymas savivaldybei tiek galiu patvirtinti, kol kas nei kokiam terminui, nei ar bus pratęsta, informacijos neturiu“, – teigė Vilniaus miesto savivaldybės atstovas.

Šiuo metu numatyta, kad protesto mitingas vyks iki ketvirtadienio 17 valandos, o žemdirbių technika iš sostinės išvyks penktadienį.

 

Kiek pernai įsigyta naujų traktorių?

09:50

Socialiniuose tinkluose pasirodžius nuostabai, kad į trijų dienų protestą sostinėje ūkininkai iš visos Lietuvos suvažiavo naujais traktoriais, Lietuvos žemės ūkio technikos asociacijos prezidentas Erikas Bėrontas 15min sako, kad tokie svarstymai jį nustebino.

„Kažkiek keista, kad Vilniaus miestas tikėjosi, jog ūkininkai atvažiuos vos ne su arkliais ar tepaluotais MTZ traktoriais“, – stebėjosi Lietuvos žemės ūkio technikos asociacijos prezidentas E.Bėrontas.

Pasak jo, technikai įsigyti ūkininkai gaudavo dalį paramos, o kitą dalį turėdavo skolintis iš bankų. Be to, asociacijos duomenimis, naujų traktorių pirkimas mažėja – pernai parduoti 725 nauji traktoriai, kai užpernai – 954.

PLAČIAU SKAITYKITE: Atsakė, kodėl ūkininkai atvyko naujais traktoriais: „Keista, kad Vilnius tikėjosi, jog ūkininkai atvažiuos vos ne su arkliais“

V.Čmilytė-Nielsen: Seimas sesiją turėtų pradėti nuo žemdirbių reikalavimų

08:34

Pavasario sesiją reiktų pradėti reaguojant į protestuojančių žemdirbių reikalavimus, sako Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Žemės ūkio ministras jau paskelbė apie registruotus kai kuriuos pakeitimus, kuriais, manyčiau, ir turėtume pradėti pavasario sesiją kuo greičiau reaguodami į tai, ką reikia koreguoti“, – ketvirtadienį LRT radijui sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Paulius Peleckis/BNS nuotr. Viktorija Čmilytė-Nielsen
Paulius Peleckis/BNS nuotr. Viktorija Čmilytė-Nielsen

Anot jos, Seimas gali koreguoti suskystintų naftos dujų (SND) akcizą bei dėl žymėto dyzelinio kuro naudojimą.

„Reaguoti ir girdėti reikia visus reikalavimus, be jokios abejonės, ką galime koreguoti, tai jau kitas klausimas ir kas priklauso apskritai nuo įstatymų pakeitimų, tai jau buvo pasakyta, kad jau registruotos pataisos dėl suskystintų naftos dujų akcizo, kurį ketinama ženkliai sumažinti (...) taip pat dėl žymėto dyzelio“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Nuo sausio įsigaliojus Akcizų įstatymo pataisomis, SND akcizas nuo sausio siekia 368 eurus už toną (su PVM), šiuo metu jau yra pateikti pasiūlymai jį mažinti iki 41 euro, taip pat grąžinti dyzelino lengvatą žemdirbių transportui – ji galioja tik naudojimui traktoriams.

Ketvirtadienį planuojamas Seimo pirmininkės susitikimas su Vilniuje mitinguojančių žemdirbių atstovais. 

V.Čmilytė-Nielsen tikisi, kad protesto metu valždia ir ūkininkai išgirs vieni kitus: „Svarbiausias, matyt, dalykas, yra tai, kad abi pusės girdėtų ir tikiuosi, kad rezultatas šių poros dienų bus būtent toks“. 

Žemdirbiai siekia atkreipti valdžios dėmesį į jos vykdomą žemės ūkio politiką, ragina atšaukti nuo sausio padidintą suskystintų naftos dujų akcizą, grąžinti dyzelino akcizo lengvatą jų sunkvežimiams, kelia daugiamečių pievų atstatymo, saugomų teritorijų plėtros, pieno krizės ir kitas problemas.

Prezidentas į susitikimą su žemdirbiais siunčia patarėją J.Niewierowiczių

07:49

Vilniuje protestuojantiems žemdirbiams ir toliau tikintis susitikti aukščiausiais šalies vadovais, prezidento vyriausiasis patarėjas Jarekas Niewierowiczius sako, kad Prezidentūra į susitikimą su ūkininkais deleguoja jį.

Anot jo, prezidentas su protestuojančiais ūkininkais negali susitikti dėl to, kad jų kvietimą gavo kai jau buvo suplanauoti kitus susitikimai. 

„Mes jį gavome jau po to, kai buvo suplanuoti visi prezidento susitikimai regionuose, informavome ūkininkus, o susitikti patarėjų lygyje visada esame atviri. Prezidentas paprašė, kad grįžčiau šiandien į Vilnių, esu Vilniuje ir jeigu būsiu pakviestas, pas ūkininkus, be abejo, nueisiu ir pasakysiu keletą žodžių nuo prezidento“, – ketvirtadienį LRT radijui sakė J.Niewierowiczius.

Jo teigimu, Prezidentūra vertina ūkininkų aktyvumą kalbant svarbiais jiems klausimais.

„Prezidentas yra pasisakęs, kad labai svarbu, kad ūkininkai yra aktyvūs, išsako savo poziciją, kad kalba apie tai, kas, jų manymu, yra neteisinga ir kai kuriuose punktuose iš tiesų tenka pripažinti, kad Vyriausybė paskubėjo (...) kad buvo padarytos klaidos“, – teigė J.Niewierowiczius.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ūkininkų protestas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ūkininkų protestas

Patarėjo teigimu, šalies vadovas remia žemdirbių siekį iki 41 euro sumažinti suskystintų naftos dujų (SND) akcizą. 

Lietuvos žemės ūkio taryba (LŽŪT) ketvirtadienio naktį pranešė, kad dar kartą kreipėsi į premjerę, tikisi žemdirbių susitikimo su aukščiausiais šalies vadovais.

„Jau yra žinoma, kad dalyvauti antrąją dieną pakviestas prezidentas G.Nausėda taip pat pasirinko kitus susitikimus Lietuvoje. Lietuvos žemės ūkio taryba pakartotinai kreipėsi į premjerę Ingridą Šimonytę su kvietimu rasti laiko susitikimui. Tikimasi, kad tęsiantis žemdirbių akcijai aukščiausi šalies vadovai vis tik ras laiko susitikti su žemdirbių bendruomene“, – teigiama tarybos pranešime. 

Ūkininkams protestuojant Vilniuje G.Nausėda lankėsi Radviliškyje, o ketvirtadienį suplanuotas jo vizitas Raseinių rajone.

Premjerė I.Šimonytė trečiadienį neatėjo į mitingą teigdama, kad aktualius klausimus su ūkininkais aptarė anksčiau.

Trečiadienį mitinge pasirodė žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, kuris sakė, jog iš Europos Komisijos (EK) išgirdęs pažadą padėti spręsti daugiamečių pievų atkūrimo problemą, anksčiau ji pranešė, kad Vyriausybė siūlo grąžinti dyzelino lengvatą žemdirbių sunkvežimiams, taip pat sumažinti SND akcizą. 

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas trečiadienį protestuotojams sakė, kad jų problemos yra girdimos, ir ragino kartu ieškoti sprendimų.

LŽŪT teigia, kad ministrų atsakymai protestuojančių žemdirbių netenkino – pasigesta konkretumo.

„Atsakymai netenkino protestuojančių ūkininkų, ūkininkai pasigedo konstruktyvumo ir konkretumo sprendžiant susidariusias problemas, kurios įvardintos pateiktuose reikalavimuose. Kol kas žemdirbiams nelieka kito kelio, kaip tęsti protesto akcijas toliau“, – teigiama pranešime.

Tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas trečiadienį kalbėdamas mitinge neatmetė, kad protestas gali tęstis ir ilgiau nei iki penktadienio – savivaldybės bus prašoma leidimą pratęsti neterminuotam laikui. Dabar leidimas jiems suteiktas iki penktadienio pavakario. 

Žemdirbiai siekia atkreipti valdžios dėmesį į jos vykdomą žemės ūkio politiką, ragina atšaukti nuo sausio padidintą suskystintų naftos dujų akcizą, grąžinti dyzelino akcizo lengvatą jų sunkvežimiams, kelia daugiamečių pievų atstatymo, saugomų teritorijų plėtros, pieno krizės ir kitas problemas.

Žemdirbiai ketvirtadienį tęsia protesto akciją prie Vyriausybės rūmų

06:41

Lietuvos žemdirbiams tęsiant sausio pradžioje pradėtą protesto akciją, ketvirtadienį ūkininkai ir jų rėmėjai tęsia trečiadienį pradėtą mitingą – jie vėl rinksis prie Vyriausybės rūmų.

Akcijos organizatorės – Lietuvos žemės ūkio tarybos darbo grupės narys Dainius Arlauskas teigė, kad ketvirtadienį renginyje tikimasi šiek tiek mažiau – apie 2 tūkst. dalyvių. Trečiadienį jų buvo apie 3 tūkst., o po pietų jų gretos gerokai sumažėjo.    

„Rytoj bus labiau apie paramą iš įmonių, kurios susijusios su žemės ūkiu, iš įmonių, kurios palaiko. Mažiau koncentruosimės į pačias problemas, o labiau orientuosimės į jų aktualumą Lietuvai“, – išvakarėse BNS sakė D.Arlauskas. 

Žemės ūkio tarybos delegacija 10 val. susitiks su Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen. Anksčiau tikėtasi, kad pasisakys prezidentas Gitanas Nausėda, tačiau D.Arlauskas sako, kad taryba negavo Prezidentūros patvirtinimo.  

Premjerė Ingrida Šimonytė trečiadienį neatėjo į mitingą teigdama, kad aktualius klausimus su ūkininkais aptarė anksčiau

Tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas trečiadienį kalbėdamas mitinge neatmetė, kad protestas gali tęstis ir ilgiau nei iki penktadienio – savivaldybės bus prašoma leidimą pratęsti neterminuotam laikui. Dabar leidimas jiems suteiktas iki penktadienio pavakario.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Žemdirbių mitingas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Žemdirbių mitingas

Žemdirbiai siekia atkreipti valdžios dėmesį į jos vykdomą žemės ūkio politiką, ragina atšaukti nuo sausio padidintą suskystintų naftos dujų akcizą, grąžinti dyzelino akcizo lengvatą jų sunkvežimiams, kelia daugiamečių pievų atstatymo, saugomų teritorijų plėtros, pieno krizės ir kitas problemas. 

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas trečiadienį teigė šią savaitę iš Europos Komisijos (EK) išgirdęs pažadą padėti spręsti daugiamečių pievų atkūrimo problemą ir žadėjo, kad sprendimas bus rastas. 

K.Navickas dar antradienį pranešė, kad Vyriausybė siūlo grąžinti dyzelino lengvatą žemdirbių sunkvežimiams, taip pat iki 41 euro sumažinti suskystintų naftos dujų (SND) akcizą. 

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas trečiadienį protestuotojams sakė, kad jų problemos yra girdimos, ir ragino kartu ieškoti sprendimų.

Ministrus protestuotojai palydėjo šūksniais „gėda!“, garsiai baubdami. 

Dar antradienį į Vilniaus centrą ūkininkai bei miškininkai iš visos Lietuvos suvežė apie tūkstantį traktorių bei miškavežių. Jie išsirikiavo dviem eilėmis visame Gedimino prospekte nuo Seimo iki Katedros. Tiek antradienį ryte važiuodami į savo vietas, tiek trečiadienį vakare pasibaigus mitingui jie garsiai signalizavo.  

Gedimino prospektu automobilių eismas nevyksta, tačiau dalyje sankryžų automobiliai jį gali kirsti. Šalia traktorių prospekte palikta vietos pravažiuoti tik policijos, greitosios pagalbos automobiliams.

Paskutinis atnaujinimas 2024-01-25 06:41

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius