Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl grūdų trūkumo gali kilti maisto produktų kainos

Sausra brangina grūdus, dėl to kai kurie gamintojai jau svarsto kelti maisto produktų kainas. Tačiau grūdų augintojai ir žemės ūkio ministras tvirtina, kad grūdų dalis duonos ir mėsos produkcijoje nežymi, tad ir kainos, jei ir didės, tai nežymiai.
Sodeliškio dvaro sodyba
Duona / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys sako, kad vyriausybė padės grūdų augintojams viskuo, kuo galės, tačiau valdžia įspėja, kad nesilaikyti sutarčių galės tik tie, kurie iš tikrųjų įrodys, kad nukentėjo nuo sausros.

„Jeigu ūkininkas ateis pas produkcijos pirkėją ir sakys, kad dėl sausros aš tau grūdų neparduosiu, tegul jis ginasi teisme, įrodinėja, kad tikrai jis atsidūrė force majeure [nepaprastos aplinkybės – LRT.lt] aplinkybėse, nes valstybė padės tik tiems, kurie ištiktųjų dėl sausros patyrė nuostolių. O ne dėl to, kad sugalvojo vėliau gudriau parduoti grūdus“, – sako G.Surplys.

LRVK/ Dariaus Janučio nuotr./Giedrius Surplys
LRVK/ Dariaus Janučio nuotr./Giedrius Surplys

Ūkininkams auginantiems javus paskutiniai metai buvo nesaldūs. 2017 metais augalai mirko vandenyje, 2018 m. – užpuolė sausra. Grūdų augintojai sako, kad dėl tokių orų derlius sumenko trečdaliu, o kai kur ir daugiau.

Javų trūksta visoje Europoje ir Azijoje. Dėl to Lietuvoje per pastarąsias tris savaites grūdų supirkimo kainos šoktelėjo aukštyn – žieminių kviečių kaina biržoje yra pašokusi nuo 155 eurų pavasarį iki šiandieninių beveik 220 eurų už toną. Pasak grūdų perdirbėjų, toks pabrangimas paveiks beveik visų maisto produktų kainas.

Grūdų augintojai nesutinka, kad dėl brangstančių grūdų gali kilti tiek duonos gaminių, tiek mėsos produkcijos kainos. Tokius gamintojų svarstymus jie vadina spekuliacijomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius