-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Derlių laukuose praradę ūkininkai laukia premjero: „Padėjot pienininkams, padėkit mums“

Bando gelbėti skęstantį derlių, o nuostolius ir kompensacijas skaičiuos vėliau. Taip šiomis dienomis gyvena ūkininkai, kurių rajonuose jau paskelbta ekstremali padėtis. Penktadienį premjerui Sauliui Skverneliui teks juos raminti ir pažadėti, kaip bus kompensuojami nuostoliai.
Apsemti laukai Rokiškyje
Apsemti laukai Rokiškyje

Ukmergės rajono ūkininkas Algirdas Valaiša, klampodamas po pažliugusius laukus ir matydamas ten likusį derlių, grąžo rankas. „Taip dar niekada nėra buvę. Net su „Kirov'u“ nepavyksta įvažiuoti. Laukai skęsta, o trečdalis derliaus taip ir liko nenuimta“, – skundžiasi ūkininkas.

Žada skųstis premjerui

A.Valaiša, kaip ir kiti rajono ūkininkai, įsitikinęs, kad gamtos sukelti nuostoliai turėtų būti kompensuojami. Tą jis ketina išsakyti ir premjerui S.Skverneliui, kuris penktadienį atvyks į Ukmergės rajoną susipažinti su situacija ir aptarti, kaip būtų galima kompensuoti nuostolius, kuriuos sukėlė gausūs lietūs.

Apsemti laukai Rokiškyje
Apsemti laukai Rokiškyje

Po to, kai Ukmergės rajono laukuose apsilankys S.Skvernelis ir žemės ūkio ministras Bronius Markauskas, Vyriausybė pirmadienį apsispręs, ar skelbti ekstremalią padėtį visoje šalyje – taip būtų lengviau panaudoti valstybės rezervo likučius kompensacijoms.

Ukmergės rajonas – jau aštuntas Lietuvoje, kur paskelbta ekstremali padėtis. Ekstremali padėtis anksčiau paskelbta Panevėžio, Šilutės, Rokiškio, Kupiškio, Kretingos, Jonavos ir Pasvalio savivaldybėse.

Apsemti laukai Rokiškyje
Apsemti laukai Rokiškyje

Į Ukmergės rajono seniūnijas jau kreipėsi 675 ūkininkai dėl patirtų nuostolių. Pavyzdžiui, grikių derlius taip ir liko nenuimtas, pupų derliaus nuimta tik 5 proc. – visa kita liko skendėti vandenyje.

Ukmergės meteorologijos stoties duomenimis, nuo liepos 1 d. iki rugsėjo 20 d. iškrito 371,5 mm kritulių, o tai yra 90 proc. daugiau lyginant su standartine klimato norma.

„Padėjot pienininkams, padėkit ir mums“

Vyriausybei teks apsispręsti, kaip kompensuoti nuostolius ūkininkams, gali būti, kad bus kreipiamasi į Europos Komisiją dėl finansavimo.

„Per visą Nepriklausomybės laikotarpį tai pirmas kartas, kai mūsų rajone tokia situacija. Nė karto nesame prašę kompensuoti nuostolius, tačiau šiais metais padėtis išskirtinė. Ūkininkai pasiėmę paskolas trąšoms, chemijai, o derlius lieka apsemtas. Tragiška situacija“, – skundėsi A.Valaiša.

Rajono ūkininkai prašo, kad savivaldybė šiais metais 50 proc. sumažintų žemės mokestį, o kokia turėtų būti Vyriausybės kompensacija, dar nesitarė. Ekstremali padėtis paskelbta tik antradienį, tačiau jau šiandien aišku, kiek derliaus liko vandenyje.

„Padėjo, kai buvo sunku pieno perdirbėjams, tai dabar sunkus metams atėjo mums“, – teigė Ukmergės rajono ūkininkas. Lygiai prieš metus Vyriausybė pienininkams skyrė 13 mln. eurų tam, kad būtų stabilizuota padėtis šiame sektoriuje. Tiesa, pienininkai patyrė nuostolių ne dėl gamtos išdaigų, o dėl Rusijos embargo pieno produktams.

Beje, A.Valaiša skundėsi, kad teko ilgokai pavargi įrodinėjant savivaldybei, kad būtina skelbti ekstremalią padėtį.

„Jie ilgai nenorėjo to daryti, nes taigi daugiau darbo. Teko įtikinti per vargus. Apskritai, manyčiau, kad ekstremalią padėtį reiktų skelbti visoje Lietuvoje. Yra tik keli rajonai, kur laukai nepažliugę, visur kitur padėtis labai sunki“, – aiškino ūkininkas.

Prarado 4 mln. eurų

Pasvalio rajono, kuriame taip pat paskelbta ekstremali padėtis, ūkininkai jau paskaičiavo, kiek nuostolių jiems pridarė lietus šį rudenį. „Iki šiandien paskaičiuoti keturi milijonai eurų. Derliaus kai kur nuimta tik pusė, vaizdas tikrai prastas“, – 15min sakė rajono ūkininkas Vilhelminas Janušonis.

Tiesa, jis teigė nesitikintis, kad visi nuostoliai bus padengti. „Ir taip visi galvoja, kad esame išlaikytiniai, kuriems dar mokesčių lengvatos taikomos. Pienininkai kompensacijas gavo, tačiau gavo visoje Europoje“, – sakė ūkininkas.

Tačiau rajono ūkininkai sako vis tiek tikintys, kad nuostoliai bent iš dalies bus padengti.

Tvoros kyšo iš vandens

Nors premjeras į Panevėžio rajoną ir nevažiuos, tačiau čia vietiniai ūkininkai greičiausiai patirs vienus didžiausių nuostolių Lietuvoje. „Kai kuriose seniūnijoje tvoros iš vandens kyšo, tai apie kokį nuimtą derlių galime kalbėti? Ūkininkai net negali į laukus išvažiuoti“, – 15min pasakojo Ūkininkų sąjungos Panevėžio skyriaus vadovė Danguolė Kuzmienė.

Danguolė Kuzmienė
Danguolė Kuzmienė

Šis rajonas vienas pirmųjų Lietuvoje šįmet paskelbė ekstremalią padėtį.

Ji taip pat patvirtino, kad rajonas su tokia situacija susiduria pirmą kartą. Tačiau ji nesutinka, kad reikia skelbti ekstremalią padėtį visoje Lietuvoje. „Manau, pakaktų tik tuose rajonuose, kurie skęsta“, – sakė D.Kuzmienė.

Panevėžio rajono ūkininkai kol kas neskaičiavo, kiek nuostolių jie galėjo patirti šį rudenį dėl gausiai iškritusio lietaus. Tačiau jie įsitikinę, kad Vyriausybė turėtų kompensuoti patirtus nuostolius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius