-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 08 07 /18:29

Afrikinis kiaulių maras užfiksuotas didžiausioje Lietuvos fermoje: išskers 20 tūkst. kiaulių

Didžiausios Lietuvoje kiaulių augintojos Danijos kapitalo bendrovės „Idavang“ fermoje Akmenės rajone nustatytas afrikinio kiaulių maro protrūkis – fermoje auginama 19,5 tūkst. kiaulių, pranešė Maisto ir veterinarijos tarnyba.
Kiaulių maras
Kiaulių maras / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Akmenės rajone Papilės seniūnijoje Skabeikių kaime esančioje UAB „Idavang“ priklausančioje kiaulių fermoje, kurioje laikoma apie 19 500 kiaulių, patvirtintas afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkis.

Skubus tyrimas pradėtas fermoje per pastarąsias 3 dienas nugaišus 24 penimoms kiaulėms. Atrinkus mėginius dėl AKM, antradienį Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas patvirtino, kad mėginiuose nustatytas AKM virusas.

Kol kas mes nežinome, kaip užkratas galėjo patekti į kompleksą. Šiuo metu tai – pats svarbiausias klausimas, į kurį ieškome atsakymo, – sakė bendrovės direktorius.

„Kompleksas atitinka aukščiausius biosaugos reikalavimus, jame įdiegtos ir naudotos visos ypatingos saugos priemonės. Kol kas mes nežinome, kaip užkratas galėjo patekti į kompleksą. Šiuo metu tai – pats svarbiausias klausimas, į kurį ieškome atsakymo“, sakė Saulius Leonavičius, „Idavang“ generalinis direktorius.

Kiaulių utilizavimo darbai prasidės nedelsiant, VMVT patvirtinus darbų atlikimo tvarką. Pašalinus židinį ir utilizavus užkratą nedelsiant bus atliekami komplekso dezinfekavimo darbai.

Tik suvaldžius židinį „Skabeikių“ komplekse ir jį dezinfekavus bus vėl pradėtas kiaulių auginimas, t. y. bus atvežta kontrolinė banda.

„Šiuo metu mūsų rūpestis, dėmesys ir mintys yra skirtos darbuotojams. Mums labai apmaudu dėl ligos kuri pakirto mūsų bandą“, sakė S.Leonavičius.

Tai jau ne pirmas kartais, kai „Idavang“ tenka susidurti su maro protrūkiu. 2014 metų vasarą dėl kiaulių maro „Idavang“ Rupinskų komplekse Ignalinos rajone teko sunaikinti maždaug 19 tūkst. kiaulių.

Lietuvoje „Idavang“ įmonės valdo 12 kiaulių kompleksų Panevėžio, Ignalinos, Kelmės, Pasvalio, Pakruojo, Akmenės, Radviliškio, Joniškio, Šakių rajonuose bei Kalvarijos savivaldybėje.

Protrūkis nustebino

Algis Baravykas, Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius, neslėpė nuostabos, kad AKM židinys buvo užfiksuotas pavyzdiniu laikomame ūkyje.

„Todėl žiūrint į ateitį didžiausią galvos skausmą kelia tai, kad šios ligos vis dar nepavyksta pažaboti. „Idavang“ ir patys griežtai laikosi visų biosaugos reikalavimų, ir skatina tai daryti kitus šalies ūkius. Jie palaikė privalomų biosaugos reikalavimų griežtinimą tiek Lietuvos, tiek ir Europos lygiu, sakė A.Baravykas. Per pastaruosius 5 metus padarėme labai daug – tiek kiek leidžia mūsų žinios ir techninės galimybės. Tačiau bendromis jėgomis turime išsiaiškinti, ko dar nepadarėme. Tai kiaulininkystės egzistencijos ir išlikimo klausimas.“

A.Baravykas sako, kad šis įvykis kelia nerimą kitiems stambiesiems rinkos žaidėjams.

„Toks nepasisekimas verčia sunerimti. Vieni ūkiai investuoja daugiau, kiti mažiau, bet visi nežino, ką galvoti po tokių protrūkių. Labai daug pastangų įdėta, bet tai yra šokiruojanti naujiena“, – BNS sakė A.Baravykas.

Pasak A.Baravyko, kiaulių augintojai iš esmės nesvarsto apie pasitraukimą iš verslo – tai padaryti sunku, kai infrastruktūra yra pritaikyta būtent kiaulininkystei, todėl bet turtas galėtų būti perleistas tik kitam kiaulių augintojui.

„Fermos yra specialiai pastatytos kiaulėms. Kaip tą fermą parduoti? Tai reiškia, kad ir pirkėjas turės perimti tą verslą. Tai iš principo šiandien savininkų pasikeitimas nereiškia, kad verslas nutrūksta. Tai nėra lengvai nutraukiamas verslas“, – tvirtino A.Baravykas.

„Ką kiti ūkiai darys? Stengsis dar labiau išlikti“, – pridūrė jis.

Per pastaruosius metus „Idavang“ į papildomas biosaugos priemones – tinklelius nuo vabzdžių, buferinių rampų, dvigubos tvoros, dezinfekavimo tvarkos ir sistemos diegimą, trasporto ribojimą ir draudimą įsinešti maisto produktus ar daiktus bei kitas priemones – investavo apie 580 tūkst. eurų, rašoma bendrovės pranešime žiniasklaidai.

Prieš savaitę Akmenės rajone, Papilės seniūnijoje AKM židinį aptikus šeimos ūkyje, kur savoms reikmėms buvo laikomos 4 kiaulės, „Skabeikių“ kompleksas pateko į 10 km priežiūros zoną. Todėl iš komplekso jau buvo neleidžiama parduoti ar išvežti gyvų kiaulių, kiaulienos ir jos produktų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paršiukai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paršiukai

VMVT: marą galėjo atnešti žmonės arba transportas

Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas sako, jog afrikinį kiaulių marą į Danijos kapitalo bendrovės „Idavang“ fermą galėjo atnešti žmonės arba transportas.

Dariaus Remeikos teigimu, „Skabeikių“ kompleksas dar pavasarį atitiko visus tokiai fermai keliamus saugos reikalavimus.

„Ūkis buvo tikrintas kovo viduryje ir buvo nustatyta, kad jis atitinka jam keliamus reikalavimus. Dažniausiai potencialios priežastys yra transportas ir žmonės. Virusas didžiausią tikimybę turi patekti su žmonėmis, kurie dirba, lankosi ir paslaugas atlieka, bei per transportą, kuris veža gyvūnus“, – BNS teigė D.Remeika.

Jo teigimu, veterinarai bandys nustatyti tikslias priežastis, kodėl virusas pateko į 19,5 tūkst. kiaulių fermą.

Apie „Idavang“ fermoje Akmenės rajone nustatytą maro protrūkį pranešta antradienį. Visos 19,5 tūkst. kiaulių bus sunaikintos.

D.Remeika kalbėjo, kad „Idavang“ daug dėmesio skyrė biosaugos stiprinimui, tačiau nepaisant to, buvo spragų.

„Jeigu idealiai laikaisi biosaugos, virusas neturėtų patekti į ūkį ir kiaulės neturėtų apsikrėsti. Kažkur spraga turėjo būti. (...) Įmonės požiūris yra geras, daug investuojama į biosaugą ir tikrai supratimas geras, bet kažkur spraga pasitaikė“, – sakė tarnybos vadovas.

Anot jo, bus sprendžiama, ar papildomai patikrinti kitus įmonės ūkius, nes šiuo metu – afrikinio kiaulių maro pikas, ir bet koks papildomas apsilankymas fermose kelia ligos protrūkio riziką.

41 maro atvejis Lietuvoje

Tai jau 41 AKM atvejis kiaulių laikymo vietose šiais metais užfiksuotas Lietuvoje ir 5 ligos židinys Akmenės rajone. Anksčiau šiame rajone užfiksuoti 4 AKM atvejai buvo fiksuoti smulkiuose ūkiuose.

Visos komplekse laikomos kiaulės turės būti nugaišintos, o jų gaišenos – saugiai sunaikintos.

Apie naujus AKM atvejus kiaulių ūkiuose nuolat informuoja ir kaimyninės valstybės. Kaliningrado srities atsakingos institucijos šiemet pranešė apie keliolika AKM židinių regione, vienas jų – komerciniame kiaulininkystės komplekse, kuriame laikyta apie 50 tūkst. kiaulių.

Lenkijos ūkiuose užregistruota apie 90, o Rumunijoje apie 600 ligos židinių. Praėjusią savaitę AKM židinys patvirtintas viename didžiausių Latvijos kiaulininkystės kompleksų, jame buvo laikoma apie 15 tūkst. kiaulių. Be to, apie pirmąjį AKM židinį praėjusią savaitę informavo ir daugiausia kiaulių per metus pasaulyje užauginanti valstybė – Kinija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius