Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Du nauji kaulių maro židiniai – Šiaulių ir Joniškio rajonuose

Užfiksuoti du nauji afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkiai Šiaulių ir Joniškio rajonuose, antradienį pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Tai – 44 ir 45 AKM atvejai kiaulių laikymo vietose šiais metais. Nuo metų pradžios Lietuvoje dėl AKM nugaišo ar buvo nugaišinta daugiau kaip 22,4 tūkst. kiaulių.
Kiaulės
Kiaulės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

"Šiaulių r. sav. Raudėnų sen. Čibirikų k. esančiame ūkyje buvo laikoma 13 paršelių, 1 paršavedė ir 3 penimos kiaulės. Susirgus penimai kiaulei buvo paimti jos kraujo mėginiai ir išsiųsti į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą (NMVRVI) tyrimams.

Atlikus tyrimus patvirtinta AKM diagnozė. Serganti kiaulė nugaišo, kitos buvo nugaišintos, gaišenos saugiai sunaikintos ūkio teritorijoje, ūkyje vykdomi dezinfekcijos darbai", – rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Kitas AKM atvejis buvo nustatytas Joniškio r. sav. Rudiškių sen. Rudiškių k. Kiaulių laikytoja, ūkyje laikiusi vieną kiaulę, anot VMVT, paskerdė savo reikmėms.

"Įgyvendinant nustatytą tvarką, skerdenos mėginiai buvo pristatyti į NMVRVI tyrimams, kuriuos atlikus patvirtintas AKM. Kiaulės skerdena saugiai sunaikinta", – dėstoma pranešime.

AKM plinta ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Kaimyninėje Lenkijoje užregistruoti jau 99 protrūkiai kiaulių laikymo vietose, Rumunijoje – 730 protrūkių, dėl ko sunaikinta apie 76 tūkst. kiaulių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius