Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Du nauji kaulių maro židiniai – Šiaulių ir Joniškio rajonuose

Užfiksuoti du nauji afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkiai Šiaulių ir Joniškio rajonuose, antradienį pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Tai – 44 ir 45 AKM atvejai kiaulių laikymo vietose šiais metais. Nuo metų pradžios Lietuvoje dėl AKM nugaišo ar buvo nugaišinta daugiau kaip 22,4 tūkst. kiaulių.
Kiaulės
Kiaulės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

"Šiaulių r. sav. Raudėnų sen. Čibirikų k. esančiame ūkyje buvo laikoma 13 paršelių, 1 paršavedė ir 3 penimos kiaulės. Susirgus penimai kiaulei buvo paimti jos kraujo mėginiai ir išsiųsti į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą (NMVRVI) tyrimams.

Atlikus tyrimus patvirtinta AKM diagnozė. Serganti kiaulė nugaišo, kitos buvo nugaišintos, gaišenos saugiai sunaikintos ūkio teritorijoje, ūkyje vykdomi dezinfekcijos darbai", – rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Kitas AKM atvejis buvo nustatytas Joniškio r. sav. Rudiškių sen. Rudiškių k. Kiaulių laikytoja, ūkyje laikiusi vieną kiaulę, anot VMVT, paskerdė savo reikmėms.

"Įgyvendinant nustatytą tvarką, skerdenos mėginiai buvo pristatyti į NMVRVI tyrimams, kuriuos atlikus patvirtintas AKM. Kiaulės skerdena saugiai sunaikinta", – dėstoma pranešime.

AKM plinta ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Kaimyninėje Lenkijoje užregistruoti jau 99 protrūkiai kiaulių laikymo vietose, Rumunijoje – 730 protrūkių, dėl ko sunaikinta apie 76 tūkst. kiaulių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius