-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EK: Jonavos rajone įvesti griežčiausi kiaulininkystės apribojimai

Jonavos rajono kiaulių fermoje „Beržų kompleksas“ nustačius afrikinį kiaulių marą, beveik visame rajone įvesti griežčiausi kiaulininkystės apribojimai. Europos Komisijos (EK) sprendimu jie turėtų įsigalioti kitą savaitę.  
Kiaulės
Kiaulės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Vakar buvo balsavimas veterinarijos ekspertų darbo grupėje (EK - BNS), kur buvo pateiktas Lietuvos siūlymas dėl trečiosios zonos įvedimo. Balsavimas praėjo sklandžiai ir buvo pritarta trečiosios zonos įvedimui. Tokios zonos, kokią siūlė Lietuva - beveik visas Jonavos rajonas“, - BNS sakė Maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis.

Anot jo, į griežčiausių apribojimų zoną nepateks Jonavos rajone esanti kita kiaulių auginimo įmonė „Pauliukai“, kurioje yra apie 11,5 tūkst. kiaulių, tačiau į ją patenka apie 3 tūkst. kiaulių auginant ir netoli „Beržų komplekso“ esanti įmonė „Mivas“.

Ketvirtadienį patvirtinta, jog vienoje iš keturių „Beržų komplekso“ fermų yra maro židinys - jau pradėta naikinti kiaules - iš viso 23,4 tūkst. Keturiose komplekso fermose laikoma iš viso 37,5 tūkst. kiaulių - kitose trijose fermose taip pat tiriama dėl galimo užkrato.

M.Masiulio teigimu, kol kas atsakymų iš laboratorijos nėra.

Trečiojoje maro zonoje užaugintas kiaules, jų mėsą ar kiaulienos produktus draudžiama išvežti į Europos Sąjungą (ES) ir trečiąsias šalis, bet galima realizuoti vidaus rinkoje, atlikus papildomus tyrimus. Dabar šioje zonoje yra Varėnos, LAzdijų ir Druskininkų rajonai, taip pat kelios seniūnijos iš Kėdainių, Kauno, Pasvalio, Panevėžio, Biržų ir Kupiškio rajonų.

Kiaulių maras Lietuvoje pradėjo plisti 2013 metų pabaigoje, užkrėstiems šernams migruojant iš Baltarusijos. 2014 metais liga išplito ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Estijoje bei Lenkijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius