-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EK sugriežtino reikalavimus „žalinimui“

2018 metais sugriežtinti Europos Komisijos (EK) reikalavimai vadinamam žemės ūkio „žalinimui“. Tai – aplinkai naudingai žemės ūkio veiklai. Nuo šių metų pasėliuose, skirtuose „žalinimui“, draudžiama naudoti pesticidus. Ūkininku teigimu, dėl to jie patirsiantys nuostolių, nes europinės išmokos nepadengia išlaidų reikalavimo vykdymui. Žemės ūkio ministerija siūlo rinktis kitus aplinkos tausojimo būdus.
Žemės ūkis
Žemės ūkis / Shutterstock nuotr.

Reikalaujama, kad didesni nei 15 ha. ūkiai, turi skirti 5 proc. nuo dirbamos žemės ekologiškai svarbiai vietovei, o tai – pūdymai ar azotą kaupiančių augalų pasėliai, pavyzdžiui, ankštinių augalų.

Daugelis Lietuvos ūkių augino pupas ir žirnius, juos realizuodavo. Nuo šių metų EK uždraudė naudoti pesticidus ankštinių pasėlių plotuose, jei jie deklaruojami kaip skirti „žalinimui“. Dėl to žemdirbiai teigia patiriantys nuostolių, nes, nenaudojant pesticidų, pupos ar žirniai bus žolėti, tinkami tik silosui.

Ūkininkai už hektarą pasėlių vidutiniškai gauna po 165 eurus išmokų, iš jų – 50 eurų vadinamoji „žalinimo“ išmoka. Tad ūkiai, nesilaikantys žalinimo reikalavimų, netenka pusšimčio eurų nuo hektaro dirbamos žemės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius