-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES pasiekė susitarimą dėl subsidijų dideliems ūkiams mažinimo

Liuksemburge susitikę Europos pareigūnai, taręsi dėl labiausiai kritikuojamos Europos Sąjungos (ES) bendros žemės ūkio politikos (BŽŪP) pertvarkos, kurią ketinama pradėti kitąmet, pasiekė susitarimą dėl subsidijų dideliems ūkiams mažinimo ir paramos jauniesiems ūkininkams.
Lietuvos kaime žmonių vis mažiau
Žemės ūkis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Daugeliu svarbių klausimų pasiekėme principinį susitarimą“, – pareiškė susitikimui pirmininkavęs Airijos žemės ūkio ministras Simonas Coveney‘us.

Jis pareiškė tikįs, kad Europos Komisija (EK), Europos Vadovų Taryba (EVT) ir Europos Parlamentas trečiadienį Briuselyje įformins preliminarų susitarimą.

Pasak EVT pirmininkaujančios Airijos žemės ūkio ministras, sprendžiant daug nesutarimų keliantį klausimą, kaip skirstyti subsidijas regionų ir nacionaliniu lygmeniu, pavyko padaryti tam tikrą pažangą.

Pagal dabartines taisykles 80 proc. BŽŪP išmokų tenka 20 proc. didžiausių intensyvaus ūkininkavimo srityje veikiančių įmonių, nes keletas šalių ir toliau sieja subsidijas su gamybos lygiais.

Pagal naująjį pasiūlymą valstybėms narėms reikėtų užtikrinti, kad iki 2019 metų kiekvienas ūkininkas gautų bent 60 proc. vidutinės nacionalinės ar regioninės subsidijos vienam hektarui.

Tokiu atveju subsidijos intensyvaus ūkininkavimo srityje veikiančioms įmonėms būtų sumažintos ne daugiau kaip 30 procentų.

Anot jo, ūkininkams, kuriems subsidijos bus mažinamos, išmokos sumažės vidutiniškai 11–12 proc., tuo tarpu ūkininkai, kuriems ši reforma bus naudinga, gaus vidutiniškai 35 proc. daugiau.

Kalbėdamas apie šią ribą, S. Coveney‘us pareiškė, kad subsidijos neturėtų būti mažinamos „tiek, kad dėl to produktyvūs ūkininkai, gaunantys dideles išmokas, patirtų didžiulius nuostolius“.

Anot jo, ūkininkams, kuriems subsidijos bus mažinamos, išmokos sumažės vidutiniškai 11–12 proc., tuo tarpu ūkininkai, kuriems ši reforma bus naudinga, gaus vidutiniškai 35 proc. daugiau.

„Tų, kuriems reforma bus naudinga, bus daugiau nei tų, kuriems ji bus nenaudinga“, – pareiškė ministras.

ES derybininkai taip pat susitarė padidinti subsidijas jauniesiems ūkininkams ir įpareigoti valstybes nares 30 proc. subsidijų skirti ūkiams, naudojantiems aplinkai nekenksmingus ūkininkavimo metodus.

Tačiau dar liko išspręsti nemažai klausimų, įskaitant klausimus dėl cukraus kvotų ir viršutinės pagal BŽŪP skiriamų subsidijų ribos.

Europos Komisija ir Parlamentas pageidauja, kad vieno ūkio gaunama pagalba sudarytų ne daugiau kaip 300 tūkst. eurų (392 tūkst. JAV dolerių), o subsidijos, viršijančios 150 tūkst. eurų, būtų laipsniškai mažinamos.

BŽŪP tenka maždaug 38 proc. ES biudžeto.

BŽŪP reformą planuojama laipsniškai įgyvendinti nuo 2014 metų. Tačiau stringant deryboms dėl kito Europos biudžeto, naujoji subsidijų sistema bus pradėta taikyti ne anksčiau 2015 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius