-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES ragina prancūzų ir britų žvejus susitarti dėl šukučių žvejybos

Europos Komisija trečiadienį paragino Prancūziją ir Britaniją rasti „draugišką“ sprendimą, abiejų šalių žvejams susigrūmus Lamanšo sąsiauryje dėl šukučių išteklių. Briuselis sako, kad nesikiš į šį konfliktą, kadangi abi šalys yra atskirai susitarusios dėl šių gurmanų vertinamų moliuskų žvejybos. Susitarimas nebuvo pasiektas Europos Sąjungos lygmeniu. 
Lamanšo sąsiauris
Lamanšo sąsiauris / AFP/Scanpix nuotr.

„Matėme pranešimus apie incidentus tarp prancūzų ir britų žvejų prie Normandijos krantų“, – sakė Europos Komisijos atstovas Danielis Rosario.

„Šukučių žvejyba yra reguliuojama nacionaliniu lygmeniu. Paskutiniais metais Prancūzija, JK ir Airija susitardavo dėl bendrų (šios žvejybos) reguliavimo priemonių“, – pridūrė jis.

„Taigi, žvejai yra pirmiausiai ir labiausiai suinteresuoti, kad šis susitarimas galiotų. Raginame nacionalines institucijas išspręsti šį ginčą draugiškai, kaip buvo daroma ir praeityje“, – pasiūlė D.Rosario.

Ilgus metus tarp kaimyninių šalių žvejų tvyrojusi įtampa išsiliejo per kraštus antradienį, kai penki britų šukučių žvejų laivai stojo į atvirą susirėmimą su 35 prancūzų traleriais.

Žvejai vieni kitus apmėtė akmenimis ir apsikeitė įžeidimais, o kai kurie laivai taranavo kitus, matoma vaizdo įraše iš „mūšio“ vietos.

Šis susirėmimas įvyko daugiau nei už 12 jūrmylių nuo kranto – teritorijoje, kurioje britų laivams leidžiama žvejoti ištisus metus.

Tačiau jų prancūzų kolegoms šukučių žvejyba yra uždrausta nuo spalio 1-osios iki gegužės 15 dienos. Jie kaltina britus išgaudžius šukučių išteklius ir reikalauja, kad jiems būtų taikomi tokie pat apribojimai.

Šis klausimas yra itin opus, atsižvelgiant į susitarimų dėl žvejybos šiuose vandenyse ateitį, kai Didžioji Britanija ES 2019 metų kovą paliks Bendriją, ypač jeigu Britanija pasitrauks nesudariusi išstojimo iš ES sutarties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius