Grūdų derliaus šiemet tikimasi didesnio, bet iššūkių kelia lietingi orai

Mokslininkai ir grūdų augintojai sutaria, kad grūdų derlius šiemet turėtų būti didesnis nei pernai. Vis dėlto grūdininkai sako matantys, kad dėl lietingų orų situacija kiekvieną savaitę blogėja.
Derlius dėl sausros neabejotinai bus mažesnis
Grūdų derlius šiemet turėtų būti didesnis nei pernai / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Lietuvos agrarinės ekonomikos institutas birželio pabaigoje prognozavo, kad šiemet grūdų derlius bus penktadaliu didesnis nei pernai. Skaičiuojama, kad jų bus nukulta 6,619 mln. tonų – 20,2 proc. daugiau nei 2019-aisiais (5,509 mln. tonų).

Pasak instituto Produktų rinkotyros skyriaus vadovo Alberto Gapšio, derlius šiemet bus didesnis, nes augalai geriau peržiemojo, tačiau prognozės dar gali kiek sumažėti dėl lietingų orų.

„Padidėjo derlingumas, palyginti su praėjusiais metais, nes žiemkenčiai labai gerai peržiemojo, ir vasarinių javų derlingumas yra 11 proc. didesnis. (...) Situacija dar gali keistis į mažesnę pusę, nes mūsų prognozė buvo birželio pabaigoje, o tokie vėjuoti orai buvo liepos pradžioje ir į tai dar nebuvo atsižvelgta. Dar gali šiek tiek sumažėti derlius, bet mažiau nei 6 mln. tonų nebus“, – BNS sakė A.Gapšys.

Lietuvos grūdų augintojų asociacijos administracijos vadovas Ignas Jankauskas teigė, kad sezono pradžia atrodė nebloga, derliaus tikimasi didesnio, tačiau šiuo metu iššūkių kelia drėgnas kūlimo sezonas.

„Situacija su kiekviena savaite vis pablogėja. Šiaip sezonas atrodė labai neblogai, bet derliaus ėmimo metas nelabai palankus. Kiekvieną dieną turime lietų su trumpomis pertraukomis, taip yra beveik visoje Lietuvoje ir tas lietus kelia nerimą“, – BNS sakė jis.

Į laukus pastarosiomis dienomis išvažiavo pirmieji kombainai, pradėtos kulti ankstyvosios kultūros, žieminiai miežiai. Vis dėlto I.Jankauskas sako, kad grūdų augintojai tikėjosi ankstyvesnio derliaus nuėmimo, tačiau matyti, jog javapjūtė bus vėlesnė ir ilgesnė.

„Tikėjomės dviem savaitėm ankstesnio kūlimo, pavasario viduryje atrodė, kad vegetacija pakankamai greita, bet vėsūs orai pavasarį ir atsiradusi drėgmė truputį atitolinu kūlimo sezoną ir matome, kad jis bus vėlesnis nei įprastai“, – sakė I. Jankauskas.

Pasak jo, dėl lietaus grūdų kūlimas vyksta su pertraukomis, be to, nepalankių orų išguldyti javai laukuose lėtina jų kūlimą – kombainai važiuoja lėčiau, prisireikia ir didesnių, stipresnių pajėgumų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius