Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyventojus atnaujinti namą įtikinėjo metus

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, jog panevėžiečiui Vytautui Sadkauskui tiesiog šypsosi sėkmė – pradėjęs pirmininkauti vieno iš daugiabučių bendruomenei, jis įtikino į atsinaujinimą įtariai žiūrinčius gyventojus modernizuoti namą ir sulaukė net 76 iš 80 butų sutikimo. Tačiau jokio stebuklo, kaip patikina pats ponas Vytautas, neįvyko. Tarimasis, derybos, pokalbiai su ekspertais vyko vienerius metus.
Renovuotas daugiabutis, Akmene, Sodo-7
Renovuotas daugiabutis / BETA

Mūsų namas bus pats gražiausias. Dabar imsimės aplinkos. Neturime nė vieno suoliuko, nėra ir vaikų žaidimo aikštelės. 

Susidūrė su abejonėmis

Šiuo metu atnaujinimas daugiabutyje jau beveik baigtas, liko tik modernizuoti šilumos sistemą. Tvirtindami techninį projektą prisidėjo dauguma gyventojų – kur kas daugiau nei pritarė investicijų projektui. Atsiradęs tikėjimas modernizacijos projektu maloniai nustebino ir bendrijos pirmininką V. Sadkauską.

Jis atsimena, jog pradėjęs pirmininkauti namo bendrijai, iškart iškėlė modernizacijos idėją, tačiau didelio palaikymo nesulaukė: „Dauguma namo gyventojų – vyresnio amžiaus. Mačiau, kad jie pasimetę, abejoja, ar reikalinga čia ta renovacija, ar nereikalinga. O mūsų namas – 1968 m. statybos. Jam gi beveik penkiasdešimt metų.

Stogas kiauras, taisytas net kelis kartus, bet sąskaitos už tą remontą buvo labai didelės. Kažkas dar anksčiau buvo sugalvojęs nuimti radiatorius laiptinėje, todėl ten visą laiką buvo šalta ir tas šaltis smelkdavosi į butus. Sąskaitos už šildymą irgi būdavo įspūdingos. Kad ir kiek šildytum patalpas, vėjas viską ištraukia, ir vėl vėsu. Žodžiu, modernizacijos būtinybė, žiūrint racionaliai, buvo akivaizdi.“

Taip pat skaitykite: Noriu geresnių langų nei kaimynas!

Pirmasis žingsnis – pokalbiai su kiekvienu

„Suprantama, jog žmonės nebuvo iškart linkę pasitikėti nauju pirmininku, nes pasitikėjimą reikia užsitarnauti. Todėl pradėjau kalbėtis su kiekvienu butu atskirai. Kalbant asmeniškai paaiškėdavo, kad už modernizaciją pasisako net 98 proc. gyventojų. Bet kai tik susirinkimas, vėl visi abejoja.

Skaičiavau, kad turėjome maždaug 35 gyventojų susirinkimus. Kviečiau į juos ir projekto rengėjus, ir investicijų plano sudarytojus, ir banko atstovą, ir rangovus. O kiek jau modernizuotų namų nuotraukų parodžiau – net suskaičiuoti sunku. Gal kokį šimtą. Ir viską reikėjo paaiškinti – kaip kas atrodys išorėje, viduje ir t. t. Kol visiems viską paaiškini, parodai nuotraukas, suderinti visų norus... Žodžiu, metai darbo su gyventojais“, – dėsto ponas Vytautas.

Pasakodamas apie darbus, kuriuos galiausiai nuspręsta atlikti name, pirmininkas sako, jog svarbiausia investicija – ventiliuojamas fasadas ir šiltinimo sistemos atnaujinimas. Taip pat – balkonų įstiklinimas. O štai kitų vamzdynų keitimo gyventojai nusprendė neatlikti: „Apžiūrėjome vamzdžius ir, reikia pasakyti, kad kol kas jie visai normalios būklės. Pasiskaičiavome, jog sutaisyti dabartinius, jeigu kas atsitiktų, kainuos pigiau, nei keisti viską iš pagrindų.“

Taip pat skaitykite: Vamzdynų keitimo filosofija daugiabutyje

Planuoja gaivinti aplinką

Kalbant apie ateities planus, susijusius su namo atnaujinimu, ponas Vytautas neslepia azarto: „Mūsų namas bus pats gražiausias. Dabar imsimės aplinkos. Neturime nė vieno suoliuko, nėra ir vaikų žaidimo aikštelės. Net mačiau tokį atsiliepimą apie mūsų namą, jog viskas kaip ir gerai būtų, bet štai – nėra šitų dalykų, matyt, gyventojai bijo triukšmo, bijo gyvybės kieme. Todėl nusprendžiau šiuos dalykus atkurti“.

Šypsodamasis pašnekovas priduria – planuojant pokyčius kieme vėl neapsieita be prieštaraujančių balsų: „Suoliukų idėja kai kam nepatiko. Kaip ir dauguma daugiabučių gyventojų, sakė, jog vakare pradės rinktis svetimi žmones, bus nesaugu. Bet šitą problemą išspręsti lengva – suoliukai juk būna ir išlankstomi. Sulenki vakare, ir niekas ant jo nebesisės. O už tai dieną mūsų senjorai turės kur pabūti drauge.“

BETA-mazas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius