-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Niewierowiczius: nuo sausio padidintas SND akcizas turi būti kompensuotas

Prezidentas Gitanas Nausėda palaiko ūkininkų reikalavimus ir mano, kad nuo sausio padidintas suskystintų naftos dujų (SND) akcizas turėtų būti kompensuotas ir tuomet grąžintas iki šių metų buvęs tarifas, sako jo patarėjas.
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.
Jaroslavas Neverovičius
Temos: 1 Gitanas Nausėda

„Apie suskystintų naftos dujų akcizus – pakartojo prezidentas, kad reikia tą akcizą mažinti, dėl to sutarėme ir kad prezidentas remia ūkininkų norą akcizą nutaikyti tokį, kuris kompensuotų neadekvačiai išaugintą lygį dabar, tuos pirmus du šių metų mėnesius. Turime kalbėti apie naują tarifą, kuris būtų taikomas po to, kai bus kompensuotas tas aukštas akcizo lygis dabar“, – po prezidento susitikimo su žemdirbių organizacijų atstovais penktadienį žurnalistams sakė Jarekas Niewierowiczius.

Anot jo, SND akcizas turėtų būti mažinamas tiek, kad būtų kompensuota permokėta suma, o tuomet jis galėtų būti grąžintas į ankstesnį lygį – Vyriausybės siūlomą 41 eurą.

„Jis turėtų būti sumažintas iki tokio lygio, kad būtų kompensuota tai, kas sumokėta pagal dabartinį tarifą“, – teigė prezidento patarėjas.

Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas teigė, kad ūkininkai norėtų, jog Vyriausybės pasiūlytas SND akcizas ūkininkų netenkina – jis turėtų būti toks pat ar mažesnis nei kaimyninėse šalyse.

„Netenkina mūsų šitas (Vyriausybės pasiūlytas – BNS) dydis, nes mes savo reikalavimuose buvome labai aiškiai parašę, kad (akcizas turėtų būti – BNS) ne didesnis nei kaimyninėse šalyse. Latvijoje jis yra nulis, Lenkijoje – 13 eurų. Bet čia jau siūlo Vyriausybė tokį dydį ir neaišku, koks yra ekonominis pagrindimas būtent tokio mokesčio. Prezidentas irgi atkreipė dėmesį į tai, kad šitas siūlomo akcizo dydis yra per didelis“, – po susitikimo su prezidentu sakė I.Hofmanas.

Nuo sausio šioms dujoms taikomas 304,1 euro (be PVM) tarifas. Iki tol jis buvo 41 euras.

Anot I.Hofmano, G.Nausėda išreiškė stiprų palaikymą ūkininkams.

„Kas man labai įstrigo, ką pasakė prezidentas, tai jis pažadėjo ties visais šešiais mūsų reikalavimų punktais padėti, padaryti, ką jis gali. Taip pat buvo pasiūlymas ir ateityje turėti konstruktyvų dialogą“, – teigė I.Hofmanas.

Anot ūkininkų atstovo, G.Nausėda ūkininkų interesus pažadėjo ginti ir Europos Vadovų Taryboje.

„Dar kas labai svarbu, kadangi prezidentas labiau užsienio politikos atstovas ir formuotojas, tai taip pat pažadėjo, kad kiek jis galės, kiek jo galimybės leis, žemės ūkio klausimais taip pat atstovaus Europos Vadovų Taryboje“, – sakė I.Hofmanas.

J.Niewierowicziaus teigimu, svarbu, jog Vyriausybė ir pati premjerė ėmėsi iniciatyvos spręsti ūkininkų problemas.

„Prezidentas mato, kad dalį klausimų, netgi tų labiausiai artimų žemės ūkininko, kasdienės duonos, jų sureguliavimas yra perduotas tiesiogiai premjerės kanceliarijai. Premjerės patarėjai, kanceliarijos, Vyriausybės atstovai, darbuotojai derino tuos planus. (,..) Svarbiausia, matome, kad judama link sprendimo, čia reikia pasidžiaugti“, – sakė prezidento patarėjas.

Pasak jo, susitikime buvo aptartos ir daugiamečių pievų atstatymo, pieno krizės problemos. Anot patarėjo, siūloma su ūkininkų organizacijomis susitikti dar kartą ir aptarti žemės ūkio ateitį.

„Prezidentas pakvietė anksčiau dalyvavusias organizacijas dalyvauti strateginėje diskusijoje apie žemės ūkio ateitį, apie dabarties iššūkius, bet su akcentu būtent apie ateitį. (...) Tam, kad išvengtume tokios situacijos, kaip šiandien, kai faktiškai turime taisyti klaidas, o ne kalbėti apie pagalbą žemės ūkiui atliepti tuos iššūkius, kurie atsiranda“, – sakė J.Niewierowicziaus.

Prezidentas G.Nausėda po susitikimo su Europos Komisijos (EK) pirmininke Ursula von der Leyen sausio pabaigoje teigė, kad EK nusiteikusi lanksčiai spręsti ūkininkų problemas.

Sausį didelę protesto akciją Vilniuje surengę Lietuvos žemdirbiai ragino atšaukti nuo sausio padidintą suskystintų naftos dujų akcizą, grąžinti dyzelino akcizo lengvatą jų sunkvežimiams, kėlė daugiamečių pievų atstatymo, saugomų teritorijų plėtros, pieno krizės ir kitas problemas.

Vyriausybė šią savaitę jau pritarė siūlymui gyventojams ir verslui sumažinti SND akcizą iki 41 euro už toną. Tokios Akcizų įstatymo pataisos bus teikiamos Seimui, jas bus prašoma svarstyti skubos tvarka – Seimas tai numato daryti kitą savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius