-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunasis ūkininkas Rokas Macaitis: „Kaimo į miestą nemainyčiau“

Tauragės rajono Giržadų kaime gyvenančiam Rokui Macaičiui – tik 22-eji, o jis jau valdo daugiau kaip 250 ha žemės, laiko 60 melžiamų karvių bei tiek pat prieauglio, naujina ir plečia technikos parką. Maža to, vienas jauniausių Lietuvos ūkininkų ką tik sukūrė šeimą su jauna ūkininkaite Ingrida Meilyte, tad graži šeima tvirtai leidžia šaknis tėviškėje.
Ūkis
Ūkis / Partnerio nuotr.

„Potraukis prie žemės yra nuo pat mažens, čia esu augęs, miestas man visiškai nepatinka“, – prisipažįsta p. Macaitis.

Sutuoktinė irgi pasirinko tokį kelią – ūkininkauti, todėl dabar jau kartu kurs bendrą ateitį ir drauge plėtos ekologinį ūkį. O bene pagrindinė paskata, anot Roko – noras tęsti veiklą, kurią 20 metų kūrė jo tėvai.

Ūkį planuoja plėsti

Jaunųjų ūkininkų, gavusių paramą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programos (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtrą“ veiklos sritį „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“, sąrašuose yra abiejų sutuoktinių pavardės, kai kiekvienas iš jų tvarkėsi atskiruose savo ūkiuose – Rokui 60 000 Eur parama skirta prieš dvejus metus, Ingridai 40 000 Eur – pernai.

„Parama labai padėjo, traktorių modernų nusipirkome, rinkausi, kad būtų galingas ir našus, nes dirbant su sena technika net nebūdavo minčių apie plėtrą. Dabar visiškai kitoks darbas ir galima drąsiai planuoti dirbti didelius plotus. Turime tris traktorius, kitokios reikalingos technikos, bet pagal plotus – ant ribos, reikėtų daugiau ir įvairesnės“, – energingai pasakoja p. Macaitis.

Partnerio nuotr./Rokui Macaitis su šeima
Partnerio nuotr./Rokui Macaitis su šeima

Jaunasis ūkininkas sako, kad pasinaudojo parama ir ūkiui modernizuoti, atnaujino šienavimo techniką, o dabar dairosi naujesnės ir javams. Ūkis – ekologiškas, ta kryptimi ketina dirbti ir toliau, todėl, kol sustiprės, jokių kitų verslų neplanuoja.

Mato perspektyvą

Prieš perimdamas iš tėvų ūkį, Rokas studijavo Stulginskio universitete žemės ūkio technologiją ir vadybą ir kaip pats sako, į ūkininkavimą dar nežiūrėjo rimtai. Po metų, tėvui likus vienam, grįžo namo, o dabar žinias gilina savarankiškai įvairiuose kursuose. „Keičiasi technologijos, negali dirbti remdamasis senom teorijom, todėl stengiamės neatsilikti“, – sako p. Macaitis.

Jaunųjų ūkininkų šeima parduoda tik ekologišką produkciją. „Gerai, kad pas mus dideli kiekiai produkcijos, tai dar išsiverčiam, bet jeigu samdome pagalbininkus, grąžos mažai lieka. Bet kai pagalvoji – nėra kelio atgal. Todėl, kai ekologiškų produktų kaina pakilo, pieno kaina šiek tiek paaugo, tai matome ir perspektyvą“, – kalba p. Macaitis.

Tėviškėje gyventi nenuobodu, teigia Rokas. Adakavo bendruomenėje nuolat vyksta renginiai, o jaunų žmonių apylinkėse – taip pat nemažai. Kartu dirba žemę, kartu švenčia vaikų šventes, dalyvauja bendruomenės veikloje. Šiemet vasario 16-ąją, minint Lietuvos atkūrimo šimtmetį, šventine atributika išpuoštoje traktorių kolonoje važiavo ir visa Macaičių šeimyna.

Visą informaciją apie Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos paramą žemės ūkiui ir kaimui galite rasti čia: www.zum.lrv.lt ir www.ismanuskaimas.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius