Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Josvainių kiaulininkystės kompleksas parduotas danams?

​​​​​​​Kėdainių rajono Josvainių miestelyje veikiantis stambus kiaulininkystės kompleksas gali būti, kad turės naujus šeimininkus. Jį valdanti uždaroji akcinė bendrovė (UAB) „Sistem“ pradėjo konsultacijas dėl pardavimo sandorio su kol kas neįvardijama Latvijos bendrove. UAB „Sistem“ generalinis direktorius Aivaras Urba neslepia, jog planuojamam sandoriui įtakos turi eilę metų tebesitęsianti nuostolinga veikla. O kokią įtaką planuojami pokyčiai turės vietos gyventojams bei visam Kėdainių miestui?
Josvainių kiaulininkystės kompleksas
Josvainių kiaulininkystės kompleksas / A.Barzdžiaus nuotr.

Kėdainių pašonėje apgyvendins iki 200 tūkst. kiaulių?

Kėdainiečiams susirinkus spręsti vieną problemą, dėl regioninio Zabieliškio sąvartyno plėtros, paaiškėjo dar viena grėsmė. Iš rajono mero Saulius Grinkevičiaus lūpų nuskambėjo nerimą kelianti žinia.

„Tuojau mes turėsime dar vieną bėdą. Jeigu kas žino, josvainiečiai, uždaroji akcinė bendrovė „Sistem“, kiaulidžių kompleksą pardavė danams. Danai čia su 30 tūkstančių kiaulių nesutiks, nenorės (dirbti – red.). Jie čia ruošis 100 ar 200 tūkstančių (kiaulių auginti – red.), turėsime dar vieną kovą dėl šito komplekso“, – kalbėjo Kėdainių rajono savivaldybės vadovas S.Grinkevičius.

Aušros Malinauskienės nuotr./Kėdainių meras Saulius Grinkevičius
Aušros Malinauskienės nuotr./Kėdainių meras Saulius Grinkevičius

Apie Josvainių miestelio gyventojų bėdą – žmones kankinančius, iš sovietmečiu iškilusio kiaulininkystės komplekso sklindančius kvapus, rašyta ne kartą. Dažniausiai tvankiomis vasaros dienomis jaučiamu dvoku nepatenkinti ir Kėdainių gyventojai, šį vidurio Lietuvos miestą nuo Josvainių skiria tik 9 kilometrai. Taigi, esamos problemos netrukus gali pasirodyti gana menkos, lyginant su tuo, kas laukia kėdainiečių.

Netekusi vilties susikalbėti su kompleksą valdančios Kauno bendrovės atstovais, miestelio bendruomenė kreipėsi į Seimą, Aplinkos ministeriją bei jai pavaldžias institucijas, reikalavo sumažinti oro taršą. Komplekso savininkės, bendrovės „Sistem“ atstovų teigimu, šios gyventojų pretenzijos neturi jokio pagrindo, nes šiuo metu galiojantiems teisės aktams, reguliuojantiems dvoko lygį, jie nenusižengia.

Žinia, kad Josvainių kompleksą esą jau įsigijo invaziniais metodais garsėjantys danų investuotojai privertė ne juokais sunerimti. Kuo visa tai gresia Josvainių miestelio gyventojams, kokiomis sąlygomis reikės gyventi, kai rajono mero S. Grinkevičiaus teigimu, čia pat bus mėginama auginti 100 ar 200 tūkstančių kiaulių?

Kokia situacija yra iš tikrųjų?

Ar žinia apie danų planus Kėdainių rajoną paversti dvoko šaltiniu turi realų pagrindą?

UAB „Sistem“ generalinis direktorius Aivaras Urba neslėpė esantis nustebintas paskleistos žinios apie neva jau įvykusį sandorį. Ši, Kaune registruota bendrovė valdo ne tik kiaulininkystės kompleksus Kėdainių ir Vilkaviškio rajonuose, bet taip pat ir prekės ženklą „Kauno mėsinė“ ir to paties pavadinimo parduotuvių tinklą.

Paklausus, apie rajono mero paskleistą žinią, esą Josvainių kompleksas jau turi naujus savininkus, „Sistem“ vadovas atsakė lakoniškai: „Informacija neteisinga“.

Pasak „Sistem“ generalinio direktoriaus A.Urbos, šiuo metu tik vyksta konsultacijos su potencialiais kiaulininkystės komplekso pirkėjais – Latvijoje veikiančia, kiaulininkyste užsiimančia bendrove. Tačiau kol kas net preliminaraus rašytinio susitarimo dar nėra sudaryta.

Paklausus, ar tai Danijos kapitalo įmonė, kaip teigė Kėdainių rajono meras S. Grinkevičius, bendrovės generalinis direktorius A.Urba sakė neturintis žinių apie Latvijos įmonės savininkus.

„Vykstant konsultacijoms, bendraujama su šios bendrovės vadovais. Pasakysiu atvirai, kas yra jos savininkai – tikrai nežinau“, – minėjo verslininkas, primindamas, jog nustatyti vienos ar kitos bendrovės naudos gavėjus ganėtinai sudėtinga.

Akcijas gali valdyti ne vien fiziniai asmenys, bet ir jų patikėtiniai, kitos bendrovės, investiciniai fondai, ar lengvatinių mokesčių zonose registruotos „ofšorinės“ įmonės.

Kiaulių augintojai atsisako pagrindinės veiklos

Verslininkas neslėpė, jog ruošiantis pirkimo – pardavimo sandoriui Josvainių kiaulininkystės komplekso veiklos pobūdis nesikeis.

„Diskusijos vyksta dėl objekto, tokio, koks jis yra. Tai ir nekilnojamasis turtas, ir leidimai vystyti tam tikrą veiklą, ir taip toliau“, – sakė UAB „Sistem“ vadovas A.Urba.

Akivaizdu, kad Josvainių miestelio pašonėje ir toliau bus penimos kiaulės, o jų skaičius tikriausiai bus didesnis, nei šiuo metu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kiaulės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kiaulės

O kas lėmė kiaulių auginime besispecializuojančios bendrovės „Sistem“ sprendimą keisti pagrindinės veiklos profilį ir pradėti derybas dėl valdomo Josvainių komplekso pardavimo? Galbūt vietos gyventojų nepasitenkinimas šalia Josvainių veikiančiu dvoko židiniu?

A.Urba atsakė filosofiškai, primindamas, jog kadaise Lietuvoje buvo auginama apie 3 milijonus kiaulių ir dėl to niekas nematė problemos.

„Šiandien Lietuva neužaugina kiaulių nė tiek, tiek pati suvalgo. Auginama bene keturis kartus mažiau, tačiau visiems vis vien siaubingai „smirda“, – sakė A.Urba priminęs, jog bendruomenės pretenzijose didesnių problemų nematantis, kadangi sutvarkyti visi teisiniai formalumai.

Kiaulininkystės verslas tapo nuostolingu

Esmine priežastimi, kodėl ruošiamasi parduoti nuo sovietmečio Josvainiuose veikiantį kiaulininkystės kompleksą UAB „Sistem“ vadovas įvardino patiriamus nuostolius.

„Jau ketverius metus iš eilės veikla, kurią mes vieninteliai iki šiol Lietuvoje vykdome, yra nuostolinga. Tai ne plačiąja prasme kaulių, bet penimų kiaulių, nuo 30 kilogramų sveriančių paršelių auginimas iki skerdimo. Nes mes esame „pririšti“ prie paršelio rinkos kainos. Perkame paršelius iš užsienio ir atliekame tik vieną stadiją, nedarome gimdymo, atjunkymo ir taip toliau“, – sakė A.Urba.

UAB „Sistem“ vadovo teigimu, paskutiniai metai kiaulių augintojams, kurie jas augino pilnu ciklu – nuo paršelio gimimo iki nupenėtos kiaulės paskerdimo, vertinant finansiniu aspektu buvo pakankamai neblogi.

„Tačiau mums praėję metai buvo katastrofiškai nuostolingi. Nes paršelio kaina buvo pasiekusi 25 metų maksimumą, kai penimos kiaulės kaina nepasiekė net vidurkio. Todėl mūsų sprendimo esmė (parduoti kiaulininkystės kompleksą – red.) yra grynai ekonominė, o ne įtakota gyventojų nusiskundimų“, – sakė A.Urba.

Kai dėl Josvainių komplekso pardavimo jau deramasi, dėl kito, tai pačiai bendrovei priklausančio kiaulininkystės komplekso, esančio Vilkaviškio rajone likimo, savininkai dar neapsisprendė.

Ar nepablogės gyvenimo sąlygos?

Ko reikia tikėtis Josvainių miestelio gyventojams, kai dvi bendrovės jau aktyviai rengiasi sudaryti pašonėje veikiančio kiaulininkystės komplekso pirkimo – pardavimo sandorį? Gal iš tiesų jame, kaip samprotavo rajono meras, bus auginama ne 12, bet 100 ar 200 tūkstančių kiaulių, o kvapas padidės šimtus kartų?

UAB „Sistem“ vadovas neslėpė pasipiktinimo kalbomis, esą Josvainių kompleksą įsigiję naujieji savininkai ten augins 100 ar 200 tūkstančių kiaulių.

„Kalbant apie gyventojų interesus, šios bendrovės požiūris bei ekonominės galimybės jiems tikrai palankios. Jie žada dar prieš pradėdami veiklą nedelsiant atlikti tuos įsipareigojimus, kurių mes dėl ekonominių bei kitų priežasčių eilę metų nepadarėme, arba atlikome nepilnai. Tai su Aplinkos apsaugos departamentu suderintas ventiliacijos sistemų perdarymas, išmetimo kaminų aukščio padidinimas ir taip toliau, kas iš esmės gerintų bendrą būklę“, – kalbėjo A.Urba.

UAB „Sistem“ vadovas neslėpė pasipiktinimo kalbomis, esą Josvainių kompleksą įsigiję naujieji savininkai ten augins 100 ar 200 tūkstančių kiaulių. Anot A.Urbos, to niekas nežada daryti, be to, veikla apribota išduotais leidimais, egzistuoja kontrolės mechanizmai.

„Tai nesąmoningi svaičiojimai. Padidinti laikomų kiaulių skaičių iki tokio dydžio neįmanoma nei techniškai, nei praktiškai“, – kalbėjo A.Urba.

Verslininkas minėjo, jog Latvijoje galioja reikalavimas, jog vienoje vietoje negali būti laikoma daugiau, kaip 15 tūkst. kiaulių. Jo žiniomis, Josvainių kiaulidę pirkti ketinančios Latvijos bendrovės valdomi kompleksai taip ir veikia.

„Mano giliu įsitikinimu, jie nori šį kompleksą įtraukti į bendrą grupę, o tai reiškia, kad jis neveiks autonomiškai. Kaip jau esu minėjęs, tai – penimų kiaulių kompleksas. Čia nėra galimybių laikyti motininių kiaulių, komplekse nėra nei gimdymo, nei atjunkymo tvartų. Tad prijungus šį kompleksą prie bendros, turimų kompleksų sistemos, jie čia galės auginti iki 15 tūkst. kiaulių, nes tiek paršelių užauga jų turimuose kompleksuose“, – pasakojo UAB „Sistem“ vadovas.

Užsiminus, jog bet kada egzistuoja galimybė paršelių skaičių padidinti jų atsivežant iš kitų vietovių, A.Urba tikino, jog taip nėra daroma dėl eilės priežasčių, taip pat ir sveikatingumo. Paršeliai gali būti atgabenami tik iš vienos, tos pačios vietos.

Tai kaip yra iš tiesų? Sunku patikėti, kad rajono vadovas apie Danijos investuotojų jau nupirktą Josvainių kiaulininkystės kompleksą kalbėtų neturėdamas tikslios informacijos. Kita vertus, koks motyvas UAB „System“ vadovui neigti sudarytą sandorį?

Bendrovėje – vienintelis akcininkas

Uždaroji akcinė bendrovė „Sistem“ yra registruota Kaune, L.Ivinskio gatvėje. Bendrovė valdo prekės ženklą „Kauno mėsinė“, visoje Lietuvoje veikiantį to paties pavadinimo mėsos gaminių parduotuvių tinklą.

Portalo rekvizitai.lt pateikiamais duomenimis, šiuo metu bendrovėje dirba 65 žmonės, vidutinis atlyginimas siekia 415 eurų.

Bendrovės prezidentu įvardijamas Rytis Baltrušaitis, o generalinio direktoriaus pareigas eina Aivaras Urba. Viešoje erdvėje galima rasti informacijos ir apie dar vieną iš vadovų – vykdomąjį direktorių Paulių Baltrušaitį.

Bendrovės „Sistem“ akcijos, Registrų centro duomenimis, šiuo metu priklauso vieninteliam akcininkui, Kauno rajono Šlienavos kaime gyvenančiam R.Baltrušaičiui. Nurodoma, kad akcijos buvo įsigytos 2005 metų pabaigoje. Iki tol 1992 metais įsteigta bendrovė veikė kaip bendra Lietuvos ir Rusijos įmonė.

Šiuo metu įmonė užsiima ne tik kiaulininkyste, mėsos perdirbimu bei prekyba, bet ir nekilnojamojo turto plėtra. Kaune, Savanorių prospekte, iškilo įspūdingų gabaritų kompleksas „Žaliakalnio terasos“, kurio statytoja – ta pati bendrovė „Sistem“. Net 15 aukštų multifunkcinis pastatas užima apie 22 tūkst. kv. m bendro ploto, iš jo apie 6,5 tūkst. kv. m skirta apartamentams, dar apie 2,5 tūkst. kv. m ploto – terasoms.

„UAB „Sistem“ jau beveik 10 metų vysto įvairius statybų projektus, tačiau multifunkcinį objektą stato pirmą kartą. Numatytų statyti objektų turime ne vieną, tačiau norėtume, kad šis projektas ateityje būtų mūsų vizitinė kortelė“, – pranešime cituojamas vienas bendrovės vadovų P.Baltrušaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius