-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Klasco“ ir statybos inspektoriai nesutaria dėl palapinių grūdams saugoti

Koncerno „Achemos grupė“ valdoma didžiausia Klaipėdos uosto krovos kompanija („Klasco“) su Valstybine teritorijų planavimo ir statybos inspekcija nesutaria dėl bendrovės 2016 metais įrengtų trijų palapinių, kuriose remontuojant sandėlį laikomi grūdai.
Javų laukas Baltarusijoje
Javų laukas Baltarusijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Statybų inspektoriai palapines šiemet liepą pripažino savavališka statyba ir nurodė jas pašalinti, su tuo nesutinkanti įmonė kreipėsi į teismą, prašydama panaikinti inspekcijos sprendimus.

„Klasco“ teigimu, statybos inspektoriai nepagrįstai konstatavo, kad palapinės yra ypatingieji statiniai – sandėliai, kuriems privalomas statinio statybos projektas ir statybą leidžiantis dokumentas. Anot bendrovės, laikinos tentu dengtos surenkamų metalo konstrukcijų palapinės neturi pamato, jos nėra įregistruotos Nekilnojamojo turto registre, todėl turi būti laikomos ne statiniais, o kilnojamaisiais daiktais, kuriems Statybos įstatymas netaikomas.

Vilniaus miesto apylinkės teismas rugsėjo pradžioje atsisakė priimti „Klasco“ ieškinį. Anot teismo, VTPSI sprendimuose palapinės yra įvardintos kaip ypatingieji statiniai (sandėliai), todėl su nekilnojamuoju turtu susijęs ginčas turėtų būti nagrinėjamas jo buvimo vietos – Klaipėdos teismo. Vilniaus apygardos teismas, išnagrinėjęs „Klasco“ skundą, spalio 17 dieną pirmos instancijos teismo nutartį panaikino ir gražino jam iš naujo nagrinėti klausimą dėl ieškinio priėmimo.

„Šioje byloje yra kilęs ginčas dėl VTPSI priimtų savavališkos statybos aktų, privalomų nurodymų nevykdyti jokių statinio ar jo dalies statybos darbų bei pašalinti savavališkos statybos padarinius, pagrįstumo, o ne dėl daiktinių teisių į nekilnojamąjį daiktą. Todėl pirmosios instancijos teismo išvada, kad ginčas kilęs dėl daiktinių teisių į daiktą, laikytina nepagrįsta“, – rašoma Vilniaus apygardos teismo nutartyje.

Joje pabrėžiama, kad „Klasco“ pareiškė ieškinį VTPSI dėl jos priimtų sprendimų, todėl ieškinys turi būti nagrinėjamas pagal pastarosios buveinės adresą – Vilniaus miesto apylinkės teisme.

„Klasco“ turi biriųjų ir skystųjų trąšų, grūdų, generalinių krovinių ir ro-ro terminalus. 2018 metais bendrovė perkrovė 12,9 mln. tonų krovinių (1,5 proc. mažiau nei 2017 metais), šiemet krovos apimtis planuojama padidinti iki 13,4 mln. tonų

„Achemos grupė“ valdo 93,5 proc. „Klasco“ akcijų, likusią dalį – smulkieji akcininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius