Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„LEADER“ skatina vietos veiklos grupių bendradarbiavimą

Dar prieš kelias dešimtis metų visoje Europos Sąjungoje pradėta programa LEADER, skatinanti kaimo gyventojus aktyviai dalyvauti kaimo plėtros procesuose, šiuo metu Lietuvoje buria 49 kaimiškųjų vietovių vietos veiklos grupes (VVG). Visos jos imasi iniciatyvos pačios spręsti kaimo problemas ar įgyvendinti naujas idėjas. Pasiekus programos tikslus, planuojama, kad visos Europos mastu dėl įgyvendintų projektų pagerėjusiomis gyvenimo sąlygomis džiaugsis net 50,4 mln. gyventojų, taip pat bus sukurta beveik 51 tūkst. naujų darbo vietų.
Konferencija „Tinklaveika veikia!“
Konferencija „Tinklaveika veikia!“ / Partnerio nuotr.

Bendruomenių įsitraukimas – nepaprastai svarbus tvariems sprendimams kaimiškose gyvenvietėse įgyvendinti, tačiau galbūt dar geresnių rezultatų jos pasiektų, jei neapsiribotų savo kaimo vietovėmis? Lietuvos kaimo tinklas, bendradarbiaudamas kartu su VVG tinklu, programos LEADER ir žemdirbių mokymo metodikos centru, rugsėjo 13–14 dienomis rengė tarptautinę konferenciją „Tinklaveika veikia!“, kurios tikslas – dar labiau paskatinti tarptautinį VVG bendradarbiavimą. Toks simbolinis pavadinimas – neatsitiktinis, konferencijos organizatorių teigimu, įrodymų, kad tinklaveika iš tiesų veikia – apstu, su dalimi jų ir buvo galima susipažinti konferencijos metu.

Partnerio nuotr./Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas
Partnerio nuotr./Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas

„Būti savo kaimo bendruomenės lyderiu – vietos veiklos grupe, yra labai sudėtinga užduotis. Reikia suderinti ne tik savo bendruomenės poreikius, bet ir gauti pritarimą iš valdžios institucijų. Džiugu, kad nepaisant kylančių sunkumų, tikrai judame į priekį. Ši konferencija tą judesį leis dar labiau paspartinti, – konferencijoje sveikinimo žodį tarė Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministras Bronius Markauskas. – Kažkada esu ir pats su kaimo bendruomenėmis vykęs į Ispaniją pasimokyti, kaip vietos bendruomenės įgyvendina projektus, ką jie veikia realybėje. Dažnai sakoma, kad nereikia išradinėti dviračio, ir tai yra tiesa – juk galime pasinaudoti gerąja kitų patirtimi, paieškoti papildomų motyvų, galimybių ir idėjų tolimesnei veiklai. O mes, Žemės ūkio ministerija, kiek įmanoma, padėsime, atsižvelgsime į VVG siūlymus, kadangi tikslas visų vienas – kaimo gyvybingumas ir gerų idėjų įgyvendinimas jame. LEADER – vienas iš racionaliausių ir geriausių instrumentų problemoms spręsti.“

Tai, kad iniciatyva spręsti problemas perduodama patiems žmonėms – esminis LEADER arba bendruomenės inicijuotos vietos plėtros tikslas. Kad sprendimai būtų tvarūs, o žmonės vietoje pasyvių naudos gavėjų taptų aktyviais partneriais ir plėtros iniciatoriais, be to, vertintų pasiektą rezultatą, – būtina juos įtraukti į bendrą plėtros politikos valdymą. Per kelis dešimtmečius sukaupta LEADER įgyvendintų projektų patirtis rodo, kad bendradarbiavimas yra veiksmingas mechanizmas, tad ne mažiau naudos turėtų atnešti ir tarptautiniai bendradarbiavimo projektai.

Į 2 dienų konferenciją Lietuvoje atvyko apie 200 dalyvių iš 13 skirtingų valstybių, tad susirinkusieji turėjo galimybę pasisemti pačios įvairiausios patirties: kartu pirmąją konferencijos dieną keliauti po VVG teritorijas ir savo akimis įvertinti bendruomenių projektus, kitą dieną – kartu su Europos kaimo plėtros tinklo ir Europos Komisijos atstovais iš arčiau pažvelgė į esamą situaciją ir įvertino skirtingų užsienio šalių bendradarbiavimo reikalavimus, suvokti bendradarbiavimo reikšmę visos Europos mastu. Konferenciją užbaigė kūrybinės dirbtuvės, kuriose šalių atstovai pristatinėjo savo sėkmės istorijas, dalijosi patirtimi ir diskutavo.

Pertraukų metu konferencijos dalyviai būriavosi projektų idėjų kampelyje, kur galėjo neformalioje aplinkoje keistis idėjomis, pasidalyti savo patirtimi. Ypatingas dėmesys skirtas kontaktų užmezgimui ir partnerių paieškai – tam paskirta speciali susitikimų erdvė, taip pat – kontaktų lenta. Visos dalyvaujančios šalys į konferenciją atvyko pasiruošusios dalijamosios medžiagos, kad detaliau panagrinėti kitų šalių veiklą ir panorus – susisiekti, būtų galima ir jau pasibaigus konferencijai.

Partnerio nuotr./Tarptautinės konferencijos dalyviai
Partnerio nuotr./Tarptautinės konferencijos dalyviai

„Tarptautinio šalių bendradarbiavimo reikšmė – didžiulė, jis praplečia vietos gyventojų akiratį ir suteikia naujų žinių, paskatina imtis inovatyvių sprendimų ir nebijoti savo vietos veiklos grupėje išbandyti nematytų metodų. Be viso to – stiprėja ir tarptautiniai santykiai, o jų dėka bendruomenės pasiekia tai, apie ką galbūt nė nesvajojo, kurdamos planus vienos, be partnerių, – konferencijoje sakė Peter‘is Toth‘as, Europos Kaimo plėtros tinklo kontaktų biuro atstovas. – Tačiau reikia nepamiršti, kad vienas svarbiausių aspektų – vietinis supratimas, kad reikia bendradarbiauti, kurti vietos veiklos grupes ir gerinti situaciją. Žinoma, išplėtoti gerus projektus, sulaukti, kol jie bus patvirtinti ir įgyvendinti – užtrunka, tačiau tikimės, kad jų 2018–2019 m. tik daugės. Visos valstybės narės turi savo supratimą, tačiau reikia vieni kitiems padėti ir dirbti kartu.“

Regioninių iššūkių svarbą ir jų reikšmę Europos Sąjungos strategijai vertino Odd‘as Godal‘as, Europos Komisijos Regioninės ir miestų politikos direktorato atstovas. Dar prieš 25 metus Jungtinės Tautos Lietuvą priskyrė Šiaurės Europos šalių grupei, tačiau atsižvelgiant į geografiškai palankią padėtį, šiandien Lietuva yra priskiriama ne tik Šiaurinei Europai, bet kartu ir Baltijos jūros regionui. Šiam regionui ypač svarbus ES atidus žvilgsnis į klimato kaitą ir Baltijos jūros taršą, tad, anot Odd‘o Godal‘o, įvertinant šios globalios problemos mastą, Lietuvos ir kitų Šiaurės Europos šalių VVG būtų naudinga paieškoti ir bendrų sprendimų.

Plenarinę sesiją užbaigė trumpa Estijos, Suomijos, Latvijos, Lenkijos, Portugalijos ir Lietuvos bendradarbiavimo projektų reikalavimų apžvalga.

Kūrybinėse dirbtuvėse į diskusijas apie ekologiją ir aplinkosaugą, vietinius išteklius ir verslumą, tradicijas ir inovacijas bei gyvenimo kokybės gerinimą ir įtraukiančios bendruomenės kūrimą, buvo pristatyti jau įgyvendinti realūs projektai. Į diskusijas įsijungė iš įvairių Europos šalių atvykę VVG ar valstybinių institucijų atstovai: Suomijos, Švedijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Austrijos, Vengrijos, Gruzijos, Slovėnijos, Jungtinės Karalystės, Belgijos, Portugalijos, Šiaurės Airijos ir, žinoma, Lietuvos.

Išgirstos įvairių šalių patirtys tik dar kartą patvirtino, kad iki šiol visoje Europoje sėkmingai įgyvendinami projektai duoda dvigubos naudos – tiesiogiai prisideda prie pagerėjusių vietos gyvenimo sąlygų ir suteikia postūmį kitiems imtis iniciatyvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius