Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lietuvos vietos veiklos grupės sėkmingai bendradarbiauja su kitomis šalimis

Lietuvos vietos veiklos grupės (VVG), siekdamos skatinti kaimų ekonominį gyvybingumą bei gyvenimo kokybę, pastaruoju metu vis dažniau ryžtasi bendradarbiauti su užsienio šalimis. Pasinaudojant programa LEADER, iki šiol įgyvendinti net 49 tarptautiniai projektai. Dabartiniu Lietuvos kaimo plėtros programos (KPP) laikotarpiu pateiktos 4 bendradarbiavimo paraiškos, 3 iš jų – tarptautinio.
Konferencija „Tinklaveika veikia!“
Konferencija „Tinklaveika veikia!“ / Projekto partnerio nuotr.

Bendradarbiavimui skatinti – konferencija ir paramos

Rugsėjo 13–14 d. LR žemės ūkio ministerijos, Lietuvos kaimo tinklo, VVG tinklo, programos LEADER ir žemdirbių mokymo metodikos centro organizuotoje tarptautinėje VVG bendradarbiavimo konferencijoje „Tinklaveika veikia!“ buvo siekta padėti VVG susirasti naujų partnerių, projektų idėjų, pasidalyti taikomais bendradarbiavimo projektų reikalavimais ir patirtimi, kad bendradarbiavimo projekto idėjai būtų rastas geriausias įgyvendinimo kelias. Į konferenciją susirinko daugybė užsienio šalių atstovų. Viena iš konferencijos dalyvių Portugalijos kaimo tinklo atstovė Ana Pires de Silva teigė: „Į šią konferenciją atvykome su tikslu susirasti kiek įmanoma daugiau partnerių Europoje ir ypač – Lietuvoje. Viena iš esminių sričių, kurioje galime bendradarbiauti su Lietuva, yra turizmas, čia numatomi itin patrauklūs projektai mūsų šalių kaimo bendruomenėms.“

Iki šiol dažniausiai Lietuvos VVG partneriais tapdavo Baltijos regiono šalių VVG: Latvijos, Lenkijos, Suomijos, Švedijos ar Estijos, tačiau buvo projektų ir su Čekijos, Austrijos VVG. Tolimosios Europos šalys taip pat vis dažniau išreiškia susidomėjimą bendradarbiauti su Lietuva. Pagrindinės projektų bendradarbiavimo sritys buvo: verslumo skatinimas, amatai, vaikų ir jaunimo stovyklų kūrybinių dirbtuvių organizavimas, kultūrinio ir istorinio paveldo puoselėjimas, bendrų regionų prekių ženklų kūrimas ir leidyba, turistinių maršrutų ženklinimas, naujų paslaugų kaimo vietovėse kūrimas ir kt.

Ryžtis būtent tarptautiniam bendradarbiavimui VVG buvo kviečiamos ir šią vasarą – rugpjūčio mėnesį buvo galima teikti paraiškas Nacionalinei mokėjimo agentūrai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „LEADER programa“ veiklos sritį „Vietos veiklos grupių bendradarbiavimo projektų rengimas ir įgyvendinimas“. Vienam pareiškėjui galima iki 100 000 eurų parama.

Projekto partnerio nuotr./Konferencija „Tinklaveika veikia!“
Projekto partnerio nuotr./Konferencija „Tinklaveika veikia!“

Dėmesys jaunimui

Šiuo programiniu laikotarpiu ypač skatinami projektai, skirti socialiai pažeidžiamoms grupėms, taip pat jaunimui. Vienas iš sėkmingų pavyzdžių – tarptautinio bendradarbiavimo projektas „Youth For Youth“, įgyvendintas kartu su Lietuvos, Latvijos ir Estijos VVG. Projektas vykdytas 2012–2013 m., jo metu jauni žmonės buvo skatinami grįžti į kaimą, vykdant daugybę naujų su kultūra, ekonomika ir visuomeniškumu susijusių veiklų. Projektas įvertintas ir tarptautiniu mastu: gavo apdovanojimą Šiaurės Baltijos regiono šalių konkurse „The Nordic-Baltic LEADER Cooperation Award“.

„Tinklaveika veika!“ konferencijos metu Suomijos kaimo tinklo atstovas Juha-Matti Markola taip pat išskyrė tarptautinių Lietuvos ir Suomijos jaunimo projektų naudą: „Svetimos kultūros pažinimas jaunimui yra neįkainojamas, todėl šioje konferencijoje užmegztų kontaktų dėka numatoma daug naujų projektų.“

Tuo tarpu jau net 13 projektų kartu įgyvendinusios Lietuvos ir Latvijos VVG nekantrauja pradėti naujas iniciatyvas. „Mūsų šalys yra labai panašios, galime džiaugtis panašia gamta ir etnine kultūra. Mums rūpi tie patys ekologiniai ir kultūriniai klausimai, todėl visuomet lengvai randame bendrų tikslų ir įgyvendiname VVG projektus. Nuolat ieškome alternatyvių ir įvairaus amžiaus grupes įtraukiančių idėjų, tad turime daugybę pasisekusių projektų. Pavyzdžiui, neseniai įgyvendintas „Grybų kelias“ projektas leido apjungti Daugpilio, Lubano, Visagino ir Varėnos kaimo bendruomenes“, – komentavo Inga Krekele, Daugpilio ir Alūkstos rajonų bendradarbiavimo programos „Kaimynai“ vadovė.

Visos konferencijos metu mintimis, idėjomis ir patirtimi dalijosi 200 dalyvių iš 13 Europos Sąjungos šalių. Pasidalinta sėkmingais LEADER programos projektų pavyzdžiais, sugeneruota naujų iniciatyvų ir užmegzta daugybė bendradarbiavimo ryšių ne tik su Lietuvos, bet ir kitų valstybių VVG.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius