-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palangos turgaus gėrybės: ir iš savo daržo ar miško, ir iš Lenkijos

Trečiadienio rytą Palangos turguje pardavėjų matyti daugiau nei pirkėjų. Tačiau ir pastarųjų yra, todėl tiek savo daržuose užaugintas, tiek iš kitų šalių atvežtas ar miške surinktas gėrybes parduodantys prekybininkai per daug nesiskundžia. Pagyvenusios moterys šypsosi – pensijos nedidelės, tad darbas čia padeda prisidurti eurą kitą. Nors esą, kol buvo litai, kišenės būdavo pilnesnės.
Palangos turgus
Palangos turgus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Palangos turgus – nedidelis, bet čia gali įsigyti ir vaisių, uogų bei daržovių, ir kokį drabužį ar net gintarinį papuošalą. Kaip įprasta turguje, yra visko.

Pačios augina, pačios parduoda

Iš Kretingos rajono į Palangos turgų atvažiuojanti Janina pardavinėja žirnius – vienas indelis kainuoja du eurus. Taip pat agurkus, indelis – už 2,5 euro. Kaip sako, viskas iš savo daržo, tad skanu ir kokybiška. „Perka“, – paklausta, kaip tie Palangos pirkėjai, juokiasi moteris.

Iš Kretingos rajono į Palangą atvažiuoja ir Salomėja Ji parduoda gėles, ant prekystalio įvairiomis spalvomis vilioja ramunės, lelijos, alpinės astros.

„Esu apsitvėrusi beveik pusę hektaro ir gėles auginu“, – nustebina pasitempusi ir skrybėle pasipuošusi jau 70-ies sulaukusi energinga moteris.

Kaip ji spėja tokį plotą gėlių sužiūrėti? Sako, mėgstanti daugiametes gėles, joms ir priežiūros kiek mažiau reikia. Vasarinių pasisėja tik savo malonumui. O kainos – įvairios. „Kai ateina pirkti, pirmiausia klausiu, kam tos gėlės bus. Ar sau, ar gimtadieniui, ar draugams ir pan., ir kokią sumą gali išleisti. Tada ruošiu puokštę. Yra ir jau surištų puokštelių, kai turiu laiko, pasiruošiu, – rodydama ramunių ir gubojos puokštę kalbėjo Salomėja. – Sako, kad gubojos negalima skinti, bet aš užsiauginau pati iš sėklų, auga prie namų, patvory.“

Palangiškiai truputį skundžiasi dėl didesnių kainų, bet ką darysi, yra kurortinis miestas, – sako Salomėja.

Ji pardavinėja ir serbentus, agrastus, vyšnias, trešnes, mėlynes. Tiesa, serbentai, agrastai, anot pardavėjos, pigūs, tenka atiduoti po eurą. „Bet euras prie euro ir prisiduri prie pensijos. Pensija maža, nė 200 negaunu, reikia prisidurti“, – sakė iš Kretingos rajono atvažiavusi moteris.

O ir vyšnių dabar daug, tai kainos smuko, litras – 1,5 euro. Mėlynes parduoda po 5 eurus, pirmosios prieš kelias dienas dar kainavo po 7 už litrą. Tačiau paklausta, ar perka, ji neslepia: „Perka, labai perka. Palangiškiai truputį skundžiasi dėl didesnių kainų, bet ką darysi, yra kurortinis miestas.“

Sodina nuo kovo

Uogas savo sode užauginanti kretingiškė Jovita pripažįsta, kad ir vaismedžiams bei vaiskrūmiams priežiūros reikia – ir pagenėti, patrešti. „O ir kokią daržovėlę užauginti, jei neravėsi, nelabai pavyks. Šiemet ir laistyti reikia. Šiandien perka šiaip sau, – kalbėjo moteris. – Geriau perka, kai prastesnis oras, daugiau žmonių.“

Agurkus ant prekystalio išdėliojusi Kretingoje gyvenanti Danutė sako, kad šie užaugo lysvėje, ne šiltnamyje. „Daigus užsiauginau, susodinau į daržą, uždengiau plėvele, laisčiau, ravėjau. Kovo pradžioje pasėjau, troboj auginau. Darbo daug. Parduodu po 2–2,5 euro“, – rodydama į dėžutes su agurkais kalbėjo Danutė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Palangos turgus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Palangos turgus

Jos teigimu, perka daugiausia poilsiautojai, nors ateina ir vienas kitas palangiškis. Kaip tik tuo momentu su dviračiu privažiavusi moteris pasidomėjo agurkų kaina. Išgirdusi, kad prašoma suma yra 2,5 euro, nepatenkinta nusistebėjo „Dar geriau!“

Mėlyniauja kur drėgniau

Prie ponios Genutės sustojame, nes ant jos prekystalio – nemaža dėžė mėlynių. Paklausta, negi pati tiek pririnkusi ir kur galima šių uogų rasti, kai buvusi tokia sausra, ji nuoširdžiai viską pasakoja: „Čia mano sūnus renka. Reikia ieškoti ten, kur šlapios vietos, tai su mašina važiuoja, žino kur, tai ir rado. O taip tai, žinokit, nėra. Aš pati miške gyvenu, mūsų sodų bendrija yra ąžuolyne, bet nėra uogų. Sūnus važiavo kažkur toli, prie Mažeikių, kur yra drėgmės, ten surado.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Palangos turgus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Palangos turgus

Litrą mėlynių ponia Genutė parduoda po 4 eurus, puslitrį – po 2. Kaip pati sako, kiti litrą po 5 eurus parduoda, nes, matyt, superka iš renkančių, o kadangi čia renka uogas patys šeimos nariai, gali pardavinėti ir pigiau.

Ant prekystalio pas šią vyresnio amžiaus moterį stovi ir kibiriukai su trešnėmis (1,5 euro), stiklainiai su juodaisiais serbentais, agrastais. „Po biškį perka, ponia, labai mažai. Perka geriau tas atvežtines nei savo, mes savo parduodame, viskas savo sodo, o sodas vidury miško“, – tikino moteris.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Palangos turgus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Palangos turgus

Turguje tikrai galima rasti ne tik lietuviškų sodo, miško ar daržo gėrybių. Pardavėjai nurodo, kad, tarkim, iš Lenkijos atvežtos šilauogės kainuoja po 5 eurus, šalia stovinčios lietuviškos – jau po 7. Braškių kilogramas – 4 eurai, atvežtinių šviesių trešnių – 2,5, tamsių – 3,9 euro. Tiesa, kainos ant prekystalių gali gerokai skirtis, tada verta pasidomėti, ar perkate kilogramą vienokių ar kitokių uogų ar daržovių, ar puskilogramį, ar dėžutę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius