Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per Klaipėdos uostą eksportuojamas šiųmetis lietuviškų grūdų derlius

Nepaisant šiemet šiek tiek vėlyvesnio grūdų derliaus, Lietuvos ūkininkų užauginti grūdai vežami į Klaipėdos uostą ir jau laivais išgabenami į įvairias pasaulio šalis, - praneša Klaipėdos jūrų uosto direkcija. Grūdų krova užsiimantys terminalai rengiasi artimiausiu metu priimti „Panamax“ tipo laivus, kurie vienu metu išplukdys didesnius kiekius lietuviškų grūdų.
Grūdai
Grūdai / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

„Lietuva, būdama nedidele valstybe teritoriniu požiūriu, pagrįstai gali didžiuotis ūkininkų sugebėjimu užauginti vis daugiau grūdų, kurie skirti ne tik vidaus vartojimui, bet ir eksportui. Klaipėdos uostas, turėdamas galimybę priimti krovai okeaninius laivus ir technologijas našiai jų krovai, tarptautinę prekybą grūdais daro dar patrauklesnę, – teigia Algis Latakas, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius. – Tikimės, kad šių metų derlius, kuris jau pasiekė uostą, bus gausus ir išpildys atskirai krovos bendrovių ir viso Klaipėdos uosto lūkesčius.“

Paprastai per Klaipėdos uostą yra eksportuojama apie 80 proc. visų eksportui skirtų lietuviškų grūdų.

Pernai Lietuvos ūkininkams pavyko užauginti 5,6 mln. tonų grūdinių kultūrų. Per Klaipėdos uostą praėjusiais metais buvo išgabenta 3,3 mln. tonų grūdų. Didžiąją dalį, apie 90 proc. visų per uostą išplukdytų grūdų, į laivų triumus supylė trys uosto įmonės.

Klaipėdos uosto direkcijos informacija/Klaipėdos uosto grūdų krova 2016–2021 m., mln. t
Klaipėdos uosto direkcijos informacija/Klaipėdos uosto grūdų krova 2016–2021 m., mln. t

Paprastai pagal mėnesius didžiausias pikas kraunant grūdus į laivus būna rugpjūtis ir rugsėjis. Pernai grūdų krovos pikas buvo pasiektas rugsėjį, kai terminalai perpylė 0,54 mln. tonų grūdų. Turimi uosto terminalų pajėgumai leidžia sukaupti sandėliuose didelius kiekius grūdų. Vėliau sukaupti grūdai laivais gabenami iki pat naujojo derliaus.

2021 m. daugiausiai lietuviškų grūdų per Klaipėdos uostą grūdų eksportuota į Nigeriją, Ispaniją ir Pietų Afrikos valstybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius