-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pienininkė laukia paramos smulkiesiems ūkiams: pirks kasdienį pagalbininką — traktorių

Smulkų pienininkystės ūkį plėtojanti Aldona Valdžienė įsitikinusi, kad moderni technika — būtinas kasdienis pagalbininkas. Anot jos, darbus, kuriems anksčiau reikėdavo viso būrio darbininkų, šiandien gali atlikti ir vienas ar vos keliese. Žinoma, kokybiška technika bei žemės ūkio padargai kainuoja, o juos įsigyti padeda 2014–2020 m. Lietuvos kaimo plėtros programa (KPP).
Traktorius
Traktorius / Shutterstock nuotr.

Ūkininkams, šiemet pateikusiems paraiškas pagal KPP priemones, kurių projektams įgyvendinti skiriama išmoka, neteks laukti ilgai — jau pradėti mokėti avansiniai mokėjimai. Pagal 2014-2020 m. KPP priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritis „Parama smulkiesiems ūkiams“ ir „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“ jau pervesta didžioji dalis avansų.

Remiantis Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) duomenimis, parama jau pasiekė 561 smulkųjį ūkininką, kuriems iš viso skirta daugiau kaip 6,7 mln. eurų. Be to, išmokas jau gavo 546 būsimieji verslininkai, kurių parama siekia beveik 14 mln. eurų. Finansinė parama pradėta mokėti ir jauniesiems ūkininkams.

ZEN PR nuotr./Žemės ūkis
ZEN PR nuotr./Žemės ūkis

Mokėjimai atliekami iš lėšų, Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu skirtų priemonėms, įgyvendinamoms pagal KPP, siekiant sumažinti šalyje paskelbtos pandemijos sukeltas pasekmes. Vadovaujantis nurodytu nutarimu, minėtoms priemonėms buvo skirti papildomi 39 mln. Eur.

Darbą palengvina kokybiška technika

Visą gyvenimą Šilutės rajone, smulkiame pienininkystės ūkyje besidarbuojanti ponia Aldona — viena iš tų, kuriems skirta finansinė parama pagal 2014-2020 m. KPP priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“.

Traktorius nupjauna, sugrėbia, suvynioja, pakrauna, parveža, sudeda — visa tai gali padaryti vienas žmogus.

Anot pašnekovės, kaime labai trūksta norinčių dirbti, todėl kokybiška technika gelbsti kiekviename žingsnyje. „Traktorius nupjauna, sugrėbia, suvynioja, pakrauna, parveža, sudeda — visa tai gali padaryti vienas žmogus“, — pastebėjo ji ir priminė, kad anksčiau visiems šiems darbams atlikti reikėdavo viso būrio stiprių darbininkų. Ponia Aldona — įkvepiantis pavyzdys ūkininko, mylinčio savo darbą. Ji pati ne tik augina gyvulius bei ruošia produktus, bet ir juos parduoda. Kaip pati sako, bendrauti su pirkėjais jai vienas džiaugsmas.

„Man patinka melžti karves, o savaitgaliais prekiauti turguje. Jau trisdešimt metų kaip bendrauju su Klaipėda. Visi žmonės labai malonūs. Pas mane ateina ir daktarai, ir mokytojai… Ir senesni, ir jaunesni… Man prekiauti turguje yra malonumas“, — atsakė paklausta, kas labiausiai džiugina ūkininkaujant.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ūkininkų turgus Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ūkininkų turgus Kaune

Abejones išsklaidė kompetentingi specialistai

Pašnekovė prisiminė, kad iš pradžių kreiptis dėl paramos nė nedrįso, ją gąsdino nežinia, tačiau visas abejones išsklaidė Žemės ūkio konsultavimo tarnybos specialistai, suteikę visą reikalingą informaciją ir net padėję užpildyti dokumentus. Šiandien priimtu sprendimu ūkininkė džiaugiasi — finansinė parama labai naudinga.

Beje, paklausta, ar rinktųsi ūkininkės kelią dar kartą, ponia Aldona atsakė teigiamai ir pridūrė, kad yra ragavusi mokytojos, buhalterės ir net kasininkės duonos, bet nė vienas iš jų neprilygsta darbui ūkyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius