-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po atmesto prezidento veto švedų investuotojai IKEA sunerimo, įsikišo ambasada

Didžiausiam miškų savininkui Lietuvoje – koncernui IKEA teks pasukti galvą, kaip laikytis naujų Miško įstatymo pataisų. Per 20 tūkstančių hektarų per susijusias įmones valdantis koncernas kol kas santūriai komentuoja naujas taisykles, tačiau Konkurencijos tarybos, Seimo teisininkų, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir prezidentūros argumentai rodo – IKEA galėtų laimėti bylą prieš Lietuvą teisme.
Kulautuvos bendruomenę neramina jau keletą metų gana gausiai  kertami miškai
Miškai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Grupės įmonės visada laikosi šalies, kurioje veikia, įstatymų. Mes žinome apie iniciatyvą apriboti miško žemės įsigijimą ir stebime jo plėtrą“, – santūriai 15min patvirtino IKEA koncerno valdomos IRI Forest Management SRL, kuriai priklauso miškininkystės verslas, atstovė Raluca Buzea.

Seimas ketvirtadienį atmetė prezidento Gitano Nausėdos veto dėl pataisų, todėl lieka pakeitimai, draudžiantys vienam savininkui valdyti daugiau kaip 1,5 tūkst. hektarų miško žemės.

Tiesa, istorija įgavo naujų atspalvių. Paaiškėjo, kad prieš prezidentui vetuojant pataisą, į prezidentūrą kreipėsi Švedijos ambasados darbuotojai.

Shutterstock.com nuotr./Stokholmo kanalai, Švedija
Shutterstock.com nuotr./Stokholmo kanalai, Švedija

Teiravosi prezidento patarėjo

Apie tai prabilo šalies vadovo patarėjas Jaroslavas Neverovičius, kuris teigė, kad iš Švedijos ambasados Lietuvoje sulaukęs paklausimų, kaip elgtis Lietuvoje veikiančioms tos šalies įmonėms, susijusioms su medienos verslu.

Švediškos kilmės IKEA koncernas yra didžiausias miškų savininkas Lietuvoje. Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Povilas Urbšys piktinosi, kad svarstant veto dėl miškų žemės įsigijimų Kaimo reikalų komitete buvo pranešta apie Švedijos ambasados kreipimąsi į Prezidentūrą.

„Tai skandalingas atvejis“, – tvirtino P. Urbšys. „Užsienio valstybės neturėtų kištis“, – pabrėžė ir konservatorius Mykolas Majauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

A.Bubnelis: ambasada ieško paaiškinimo

Prezidentūros atstovas teigia, kad ambasados darbuotojai tiesiog ieškojo informacijos dėl būsimo miškų reguliavimo.

„Švedijos ambasados skambutis buvo konsultacinis. Kadangi įstatymas yra nekokybiškas ir nenumato, kaip elgtis organizacijoms, kuriuos šiuo metu jau turi limitą viršijantį miškų plotą, ambasada bandė suprasti, kaip turėtų elgtis tokios organizacijos“, – 15min teigė prezidentūros viešųjų ryšių skyriaus atstovas Antanas Bubnelis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Antanas Bubnelis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Antanas Bubnelis

Pasak jo, faktas, kad ambasada ieško tokio tipo informacijos prezidentūroje rodo, jog „jie negauna atsakymų ten, kur juos turėtų gauti – Seime ir įstatymą rengusioje ministerijoje“.

Tiesa, atstovas užtikrino, kad prezidento argumentai dėl veto nesikeitė nuo pat proceso pradžios ir skambutis iš ambasados jų niekaip nekeitė.

Švedijos ambasada: vetuoti mes neprašėme

Švedijos ambasada 15min komentare pripažino, kad prezidento komandai perdavė investuotojų nerimą dėl įstatymo pataisų, tačiau šalies vadovo neragino šio įstatymo vetuoti.

„Švedijos ambasada turėjo dialogą su Lietuvos institucijomis dėl Švedijos investicijų – įskaitant miškų sektorių – ambasadai buvo logiška kreiptis į prezidento patarėją bei ne tik perduoti žinią apie investuotojų nerimą, bet ir ieškoti paaiškinimo dėl įtakos, kurią šis įstatymas turės esamoms investicijoms“, – komentare teigė Švedijos ambasada.

Tačiau ambasada neprašė įstatymo vetuoti, nes tai yra Lietuvos vidaus politikos reikalas.

„Lietuva turi pati spręsti, kaip reguliuoti savo miškų sektorių, ir ambasada niekada nesiūlė prezidentui vetuoti siūlomas įstatymo pataisas“, – pabrėžiama komentare.

IKEA jau sunerimusi

Pasak ambasados, Seimui priėmus įstatymą dėl miško žemės įsigijimo ribojimo, su ja susisiekė keli smulkūs ir vidutinio dydžio investuotojai, kurie buvo sunerimę dėl nuosavybės ribojimo ir įstatymo įtakos švedų verslui Lietuvoje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rygoje atidaryta IKEA parduotuvė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rygoje atidaryta IKEA parduotuvė

„Švedijos kompanijos į savo investicijas Lietuvoje žiūri per ilgalaikę perspektyvą ir siūlomi įstatymų pokyčiai sukūrė nežinomybę dėl taisyklių miškų sektoriuje ateityje. Jie (investuotojai) taip pat išreiškė nerimą dėl įtakos, kurią siūlomos įstatymo pataisos padarys įmonių norui toliau investuoti į Lietuvos miškų sektorių“, – teigė ambasada.

Valstybės institucijų argumentai: tai diskriminacija

Ribojimai valdyti miško plotą – pirmasis viešas Seimo ir naujojo prezidento komandos nesutarimas.

Prezidento patarėjas J.Neverovičius sako apgailestaujantis, kad pataisos, jo nuomone, iškreips konkurenciją.

„Gaila, jog Seimas neįsiklausė į argumentų kalbą ir priėmė sprendimą, kuris mažina Lietuvos miškų ūkio sektoriaus skaidrumą, sudaro sąlygas piktnaudžiauti ir iškreipia konkurenciją, sudarydamas išskirtines sąlygas saujelei asmenų“, – 15min teigė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jaroslavas Neverovičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jaroslavas Neverovičius

Beje, panašios nuomonės laikosi ir Konkurencijos taryba. Rinkos prievaizdai yra sakę, kad „siūlomi ribojimai turėtų neigiamą poveikį naujiems privačių miškų valdytojams, kurie dėl numatytų apribojimų taikymo priėmus siūlomus pakeitimus, galėtų būti diskriminuojami“ ir esą tai prieštarauja Konstitucijai.

Europos teisės departamentas yra pripažinęs, kad šiuo ribojimu yra varžoma kapitalo judėjimo laisvė Europos Sąjungos vidaus rinkoje.

„Manome, kad įstatymas parengtas nekokybiškai, nes nors Miškų įstatymo pataisų autoriai ir nurodo siekiantys išvengti miškų ūkio paskirties žemės koncentracijos ir sumažinti neigiamą pramoninio miško kirtimo įtaką aplinkosauginiams, kraštovaizdžio, rekreaciniams, bioįvairovės aspektams, jie niekaip nepagrindžia, kaip 1500 ha maksimali miškų ūkio paskirties žemės riba padėtų pasiekti keliamus tikslus“, – sakoma J.Neverovičiaus komentare.

Komiteto pirmininkas: tai nėra investicija

Tariamas susirūpinimas dėl Lietuvos miškų, pasak jo, kol kas pridengia siaurų grupių interesus, o ne tarnauja visuomenės interesams, pridūrė jis.

Prezidentas tikisi, jog valdantieji artimiausiu metu parodys atitinkamą uolumą, mažindami maksimalius plynų kirtimų dydžius ir medienos kirtimo normas.

Tačiau valdantieji laikosi priešingos nuomonės. Pavyzdžiui, Seimo narys Valius Ąžuolas, svarstant pataisas komitete, teigė manantis, kad miškų supirkimas nėra investicija.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valius Ąžuolas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valius Ąžuolas

„Tai nėra užsienio investicija. Tai parsidavimas. Užsienio investicija, kaip aš suprantu, kai yra įkuriamos darbo vietos, kuriama infrastruktūra, produkcija. Šiuo atveju – ką daro masiškai – superka iškirstas biržes“, – kalbėjo parlamentaras, dabar vadovaujantis Biudžeto ir finansų komitetui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius