Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Prezidentas vetavo Seimo priimtas pataisas, kurioms bandyta sutramdyti „sofos ūkininkus“

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį vetavo Seimo priimtas Ūkininko ūkio įstatymo pataisas, kuriomis leista ūkininkams statyti sodybas, jeigu jų dirbamos žemės sklypas ne mažesnis negu du hektarai.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Penktadienį G.Nausėda LRT radijo laidoje atsakinėdamas į gyventojų klausimus pranešė ketvirtadienį pasirašęs dekretą, kuriuo vetuoja šias pataisas. Jis taip pat pranešė pateikęs savo pasiūlymus, kurie padės atsižvelgti į įstatymo pataisomis nepatenkintų mažai žemės turinčių ūkininkų interesus.

„Manau, pati įstatymo idėja buvo teisinga ir noras kovoti su vadinamaisiais sofos ūkininkais yra teisingas, suprantamas. Tačiau tai negali vykti sąskaita tų žmonių, kurie tikrai, realiai ūkininkauja ir susiduria su realiomis problemomis. Tikiuosi, kad Seimas, atsižvelgęs į tas problemas, kurias aš aiškinamajame tekste išdėstau, priims veto, įgyvendins reikamus pasiūlymus ir mes išspręsime tiek sofos ūkininkų problemą, tiek ir suteiksime galimybes toliau dirbti, investuoti jauniesiems ūkininkams regionuose“, – sakė valstybės vadovas.

Šias pataisas priėmę parlamentarai įsitikinę, kad naujos taisyklės nebeleis piktnaudžiauti fiktyviai registruojant ūkininko veiklą, statyti sodybas gražiausiose vietose – prie upių ar ežerų, saugomose teritorijose.

Pakeitimai leis ūkininkams sodybas naujomis sąlygomis statyti ir neurbanizuotoje teritorijoje esančioje dirbamoje žemėje.

Kaip ir dabar, negalės būti daugiau nei viena sodyba su pagalbiniais pastatais: fermų, ūkio, šiltnamių, kaimo turizmo statiniais.

Seimas taip pat nustatė, kad statybų galės imtis tik tokie ūkininkai, kurie pusę ir daugiau savo pajamų per pastaruosius trejus metus bus deklaravę kaip pajamas iš žemės ūkio veiklos.

Seimas, be kita ko, nustatė, kad ūkininkų sodybų statybos saugomose teritorijose bus leidžiamos, jei tai leis saugomų teritorijų specialieji planai.

Seimas taip pat sugriežtino ūkininkų sodybų statybas Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijose – kai dirbama žemė ar jos dalis pateks į šią teritoriją, sodybas jie galės statyti, jeigu jų dirbamos žemės sklypas bus ne mažesnis kaip 2 ha.

Jeigu ūkininkas turės daugiau žemės, tarkime, tris ar penkis hektarus ir dalis žemės pateks į „Natura 2000“ plotą, jam galios dar vienas papildomas reikalavimas – statybos bus galimos tik tame plote, kuris nepateks į „Natura 2000“ teritoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius