Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusiški kombainai – nesantaikos obuolys su Ramūno Karbauskio šešėliu

Teisę rusiškais „Rostselmash“ kombainais Lietuvos ūkininkus aprūpinti turinčios įmonės iškasė karo kirvį. Daugiametę šių kombainų platinimo patirtį turinti UAB „Livila“ į teismą, kaltinant necivilizuota konkurencija ir klaidinančia reklama, padavė įmonę „Agrokoncerno technika“. Ši priklauso verslininkui, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui, todėl „Agrokoncerno technikos“ atstovai atšauna, kad mesti kaltinimai nepagrįsti, o artėjantys rinkimai yra proga konkurentams suteršti politiko reputaciją.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Buvo vienas atstovas, tapo du

Kaip 15min pasakojo „Livila“ generalinis direktorius Jonas Jusys, ši įmonė rusiškais kombainais prekiauja jau nuo 2002 m.

„Mes vieni susitvarkėme kuo puikiausiai“, – tikino J.Jusys ir pridūrė, kad situacija pradėjo keistis 2012 m. lapkritį, sulaukus „Agrokoncerno technikos“ atstovų skambučio. „Agrokoncerno technika“ yra UAB „Agrokoncerno grupė“, kurios prezidentu yra R.Karbauskis, dalis.

Suprasti akimirksniu

  • „Livila“ rusiškais kombainais prekiauja nuo 2002 m.
  • J.Jusys kaltina „Agrokoncerno grupę“ dempingu ir nesąžininga konkurencija
  • „Agrokoncerno grupė“ de facto yra vienintelė rusiškų kombainų atstovė Lietuvoje
  • Iškeltą ieškinį dėl klaidinančios reklamos „Agrokoncerno grupė“ vadina nepagrįstu

„Paskambino Karbauskėlio žmonės ir pareikalavo, kad mes jiems parduotume dilerystę. Tai buvo daugiau ne pasiūlymas, bet reikalavimas“, – teigė „Livila“ direktorius ir tikino, kad Rusijoje įsikūręs „Rostselmash“ iš pradžių įmonės atstovo teisių „Agrokoncerno technikai“ suteikti nenorėjo.

Dėl to 2012 m. gruodį pastaroji įmonė iš pradžių susidarė su J.Jusio vadovaujama „Livila“ dėl dešimties kombainų įsigijimo. Vis dėlto, anot J.Jusio, buvo įsigyti tik trys kombainai.

Galiausiai 2013 m. gruodį Lietuvoje atsirado antrasis oficialus „Rostselmash“ atstovas – minėtoji „Agrokoncerno technika“.

Šiemet rusai „Livilai“ pasiūlė tik vieną kombainą

J.Jusys tvirtina, jog vos tapusi Rusijos įmonės atstove mūsų šalyje, „Agrokoncerno technika“ pradėjo taikyti dempingą parduodamiems kombainams.

„Pirko iš gamyklos (Rusijoje), o parduoda už tą pačią kainą, kaip ir gamykloje pirkdami“, – aiškino J.Jusys.

Ilgametę rusiškų kombainų pardavimo patirtį turinti „Livila“ šiuo metu išgyvena ne pačius geriausius metus. Nors įmonė „Rostselmash“ kombainų atstovės Lietuvoje teises turi iki 2017 m. gruodžio 31 d., tačiau realiai nebeturi ką pardavinėti. Mažėjant pardavimams „Livila“ jau atleido tris iš penkiolikos savo darbuotojų.

J.Jusio teigimu, dėl esą „Agrokoncerno technikos“ vykdyto dempingo, „Livila“ per kelerius metus patyrė trijų milijonų eurų nuostolių.

„Nuo šių metų („Rostselmash“) mums nebeduoda kombainų. Šiems metams pasiūlė tik vieną kombainą“, – sakė J.Jusys, tokį kiekį vadindamas pasityčiojimu, nes kai kuriais metais įmonė per metus Lietuvos ūkininkams parduodavo daugiau nei šimtą rusiškų kombainų.

Tačiau J.Jusys „Agrokoncerno techniką“ kaltina ne tik dėl neva nesąžiningos konkurencijos, bet ir klaidinančios reklamos „Ūkininko laikraštyje“, kurio vienas iš akcininkų yra R.Karbauskis.

„Ten buvo parašyta, kad „Agrokoncernas“ yra vienintelis atstovas Lietuvoje, o taip nėra. Jie ne vieninteliai, mes irgi esame, ir tai klaidinanti reklama“, – sprendimą dėl šios reklamos pateikti ieškinį „Agrokoncerno grupei“ pagrindė J.Jusys.

PAGD nuotr./Kombainas
PAGD nuotr./Kombainas

Kaltina reputacijos menkinimu

UAB „Agrokoncerno technika“ direktorius Donatas Vyšniauskas apie vykstančius ginčus kalbėti nepanoro ir dėl to pasiūlė kreiptis į įmonės teisininkus.

Šios įmonės advokatas Evaldas Valčiukas, paklaustas apie „Livila“ iškeltą ieškinį, jį pavadino nepagrįstu.

„Reikšmingos aplinkybės dėl šios įmonės sutartinių santykių su „Rostselmash“ nutylimos, o reikalingi įrodymai tiesiog sukurpiami“, – aiškino E.Valčiukas bei iškėlė teoriją, kad konkurentas siekia pasinaudoti artėjančiais Seimo rinkimais, kuriuose dalyvauja R.Karbauskis.

„Tikėtina, jog tokiu būdu „Livila“ tikisi daryti spaudimą „Agrokoncerno technika“ ir R.Karbauskiui, kartu sumenkinti tiek įmonės, tiek R.Karbauskio reputaciją“, – dėstė advokatas.

Paklaustas, kaip įmonė „Agrokoncerno technika“ galėtų atremti kaltinimus dempingu, E.Valčiukas pažymėjo, jog „Livila“ tokių pretenzijų teismui pateiktame ieškinyje nėra nurodžiusi.​

„UAB „Agrokoncerno technika“ įsitikinimu, taikiai neišspręstų civilinių ginčų sprendimo vieta yra teismas, o ne žiniasklaidos priemonės. Todėl UAB LIVILA pasirinktą taktiką vertiname kaip nesąžiningą, geriems verslo papročiams ir moralei prieštaraujantį veiksmą“, – teigiama 15min atsiųstame atsakyme.

R.Karbauskis: byla – menkavertė

„Kiek žinau, nei vienas gamintojas nekeičia savo atstovų, jei nėra problemų rinkoje“, – apie „Rostselmash“ sprendimą beveik nutraukti kombainų tiekimą įmonei „Livila“ kalbėjo R.Karbauskis. „Kodėl vienas ar kitas gamintojas pradeda ieškoti kito dilerio, mes negalime atsakyti į šį klausimą – adresatas ne tas“.

Politikas teigė, kad „Livila“ iškeltas ieškinys yra beviltiškas, o ir visi skundai dėl „Agrokoncerno technikos“ veiklos neturi jokio pagrindo.

Maža to, politikas teigė, kad „Livila“ iškeltas ieškinys yra beviltiškas, o ir visi skundai dėl „Agrokoncerno technikos“ veiklos neturi jokio pagrindo.

Paklaustas apie J.Jusio minėtą neva klaidinančią reklamą „Ūkininko patarėjo“ laikraštyje, politikas tikino, jog iškelta byla menkavertė.

„Šita byla menkavertė, net jei ir būtų mūsų kažkokių darbuotojų klaida, būtų priteista kompensacija – dešimt ar penki tūkstančiai eurų, nežinau kiek. Tai ne ta byla, kur būtų esmė kažkokių sandorių klaidos. Tai tiesiog būtų klaidinanti reklama, jeigu būtų priteista, tai – menkavertis klausimas, ne esminė byla“, – aiškino R.Karbauskis.

Be to, į Seimą susiruošęs verslininkas stebėjosi ir tuo, kad „Livila“ direktorius komentuoja jų pačių pateiktą ieškinį žiniasklaidai, tokį sprendimą pavadinęs spaudimu teismui.

„Rostselmash“: sprendimus lemia vidiniai veiksmai

Su klausimu, kodėl bendrovei „Livila“ jau nebesiūloma prekiauti rusiškais kombainais Lietuvos rinkoje, 15min raštu kreipėsi ir į jų gamintoją – Rostove prie Dono įsikūrusią įmonę „Rostselmash“. Atsakymas atėjo aptakus.

„Rostselmash“ Lietuvos rinką laiko svarbia savo verslui ir gerbia visus kompanijos partnerius, dirbančius šioje rinkoje. Bendraujant su atstovais egzistuoja vidiniai veiksniai, kurie ir lemia vienų ar kitų sprendimų priėmimą, siekiant abipusiai naudingo bendradarbiavimo“, – teigė už įmonės komunikaciją atsakinga Anastasija Michailiuk.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius