Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seime – siūlymas parduoti valstybinės žemės sklypus soduose

Nuo 2023 metų siūloma parduoti ir leisti statytis namus nenaudojamuose bešeimininkiuose valstybinės žemės sklypuose, anksčiau paskirtuose sodininkams.
Sklypas Šilutės rajone
Asociatyvi nuotr. / „Newsec“ nuotr.

Seimui antradienį pateiktos tokios Žemės bei Žemės reformos įstatymų pataisos.

Dabar tokie žemės sklypai gali būti parduodami tik tiems, kuriems jie ir buvo skirti.

Pasak pataisas pristačiusio žemės ūkio ministro Andriaus Palionio, naujiems šeimininkams būtų perleisti tik laisvi, neužstatyti žemės sklypai kažkada suformuotose sodų bendrijose.

„Pasitaiko atvejų, kai žemės sklypai buvo suteikti mėgėjų sodų naudojimui, individualiems gyvenamiesiems namams statyti ir asmeniniam ūkiui, tačiau yra pamiršti, nes žemės sklypų skyrimo dokumentuose nėra nei asmenų gimimo metų, nei asmens kodų, nei informacijos apie jų gyvenamąją vietą ar kontaktinį telefoną, todėl nėra galimybės įteisinti tokius žemės sklypus ir nėra galimybės sudaryti pirkimo pardavimo sutarčių su tokių pamirštų žemės sklypų savininkais“, – kalbėjo A.Palionis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Palionis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Palionis

Konservatorius Edmundas Pupinis siūlė visų pirma sutvarkyti tokių sodininkų sklypų infrastruktūrą, o paskui skelbti jų pardavimo aukcionus.

„Galbūt tada ir kaina būtų didesnė ir iš tikrųjų nauda valstybei būtų didesnė negu dabar problematiškose vietose pardavinėti tuos sklypus“, – tvirtino parlamentaras.

Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos duomenimis, Lietuvoje yra apie 5 tūkst. mėgėjų sodų, 3 tūkst. asmeninio ūkio ir apie 500 individualiems namams statyti skirtų, bet neprivatizuotų, žemės sklypų. Už juos nemokamas žemės mokestis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius