Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tūkstantis tonų lietuviško sviesto įstrigo Baltarusijoje

Dėl Rusijos embargo naujų rinkų intensyviai ieškanti Lietuva su Uzbekistanu susitarė dėl 1000 tonų sviesto pardavimo. Tačiau sviestas Uzbekistano pasiekti negali. Kodėl, kol kas nėra aišku. 15min.lt iš skirtingų šaltinių išgirdo skirtingas to versijas. Viena jų – įmonė, nusprendusi vežti sviestą į Uzbekistaną, kroviniui pasiekus Baltarusiją, persigalvojo, ir dabar nori parvežti jį atgal į Lietuvą. Kita versija – Baltarusija įvedė draudimą, neleidžiantį vežti krovinio per Baltarusijos teritoriją.
Pieno produktai
Lietuviško sviesto eksportui Baltarusija stato kliūtis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuva su Uzbekistanu sudarė sandorį dėl 1000 tonų sviesto pardavimo. 15min.lt žiniomis, už produkciją jau yra atsiskaityta. Sviestas Uzbekistaną turėjo pasiekti per Baltarusijos teritoriją. Tačiau krovinys savo tikslo kol kas nepasiekė.

Pirmadienio rytą per susitikimą su žurnalistais šią žinią pranešęs premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė, kad sviestą gabenti per Baltarusiją uždraudė jos prezidentas Aliaksandras Lukašenka. Tą patį patvirtino ir Žemės ūkio ministerija, tačiau vėliau pradėjo aiškėti, kad tai gali būti klaidinga versija. Galų gale ŽŪM atsiuntė patikslinimą – Baltarusija esą čia nieko dėta.

Skirtingos versijos

Viena versijų, kodėl lietuviškas sviestas įstrigo Baltarusijoje, yra ta, kad gruodžio pirmąją įsigaliojo draudimas, dėl kurio sviestas negali patekti į Uzbekistaną per Baltarusijos teritoriją. Tokią versiją portalui pateikė Žemės ūkio ministerija.

Jos atstovė teigė negalinti atskleisti, kokios įmonės sviestas klaidžioja Baltarusijoje, tačiau, 15min.lt žiniomis, tai yra „Rokiškio sviesto“ produkcija. Komentaro iš bendrovės portalas kol kas nesulaukė.

„Lietuva įvykdys savo įsipareigojimus Uzbekistanui ir parduos 1000 tonų sviesto. Mūsų žiniomis, vežėjai, turintys nugabenti gaminius, pasirinks kitą kelią ir nuveš sviestą per vieną iš Estijos, Latvijos ar Lenkijos muitinės postų“, – rašoma ŽŪM atsakyme 15min.lt.

Tačiau yra ir kita versija, kodėl susiklostė tokia situacija – „Rokiškio sūris“ vežė produkciją į Uzbekistaną, tačiau pakeliui apsigalvojo ir nusprendė iš Baltarusijos sviestą įvežti atgal. Už tokį parvežimą Lietuvai bendrovė turi sumokėti 10 tūkst. Lt. Popiet tokią informaciją portalui patvirtino ŽŪM, vis dar neatskleisdama, apie kokią įmonę yra kalbama.

Ministerijos teigimu, dėl Rusijos paskelbto embargo Lietuvai, kaip ir kitoms Europos Sąjungos šalims tenka susidurti su sudėtingomis situacijomis ir ieškoti išeičių: „Rusija taiko apribojimus Baltarusijai pareiškusi, kad nepasitiki Baltarusijos muitinės specialistais, dėl to Lietuvos vežėjai priversti ieškoti kitų kelių.“

Paskelbus įvairių produktų embargą, pienininkams teko ieškoti naujų produkcijos rinkų. 15min.lt žiniomis, „Rokiškio sūriui“ pavyko parduoti 1000 tonų sviesto Jungtiniams Arabų Emyratams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius