Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 11 14 /17:55

URM aiškinasi, kas kontroliuoja „Minudobreniya“, kurios trąšas perka „Agrokoncernas“

Užsienio reikalų ministerija (URM) atlieka tyrimą, kas kontroliuoja Rusijos įmonę „Minudobreniya“, kurios trąšas iš tarpininko Dubajuje perka valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio valdomas „Agrokoncernas“.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Atliekame tyrimą dėl galimo kontroliavimo, kas tą įmonę kontroliuoja, kol kas negalime pasakyti išvadų“, – trečiadienį parlamentarams iš opozicijos, kurie aptarė Lietuvos nesugebėjimą taikyti sankcijas rusiškų trąšų gamintojams, pranešė URM 2-asis sekretorius Gediminas Kliukas, atsakingas už tarptautinių santykių įgyvendinimą.

Neseniai LRT paskelbė, kad „Minudobreniya“ priklauso Rusijos prezidento Vladimiro Putino aplinkos oligarchui Arkadijui Rotenbergui, kuriam Europos Sąjunga ir JAV taiko įvairias sankcijas.

Grupės Seimo narių iš opozicijos, kurie savarankiškai nagrinėja žemės ūkio sektoriuje problemas, vadovas Jurgis Razma pareiškė, kad jam yra susidaręs įspūdis, jog kol kas Lietuvoje yra mažai informacijos apie tai, kam ir kokios taikomos ekonominės sankcijos.

Po posėdžio jis apgailestavo, kad ES reglamentuose yra nuostatų, sudarančių lengvatines sąlygas įmonėms išvengti atsakomybės pasiteisinant nepakankamu žinojimu, jeigu nustatoma, kad jos tų sankcijų nesilaiko.

„Todėl formuluosime atskirą raštą Vyriausybei, kad jie inicijuotų ES aktų pataisas“, – žadėjo J.Razma.

Jis taip pat pabrėžė, kad Lietuva „per menkai žiūrima“ į JAV nustatytas sankcijas Rusijos piliečiams ir jų įmonėms.

„Lietuva ir vyriausybinės struktūros galėtų konkrečiau ir aktyviau formuluoti rekomendacijas prisilaikyti panašių principų, kai juos priima JAV dėl nebendravimo su Rusijos įmonėmis, kurios siejamos su artima Putino (Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas – BNS) aplinka. Šiuo metu tai palikta pačių įmonių iniciatyvai“, – pareiškė J.Razma.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurgis Razma
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurgis Razma

G.Kliukas parlamentarams pabrėžė,kad Europos Sąjungos ir Jungtinių Tautų sankcijas „Lietuva 100 proc. įgyvendina“, tačiau trečiųjų šalių, įskaitant ir JAV, sankcijas ministerija „kaupia ir stebi“, bet „prisijungimo prie trečiųjų šalių sankcijų praktikos neturi“.

Anot G.Kliuko, dialogas dėl sankcijų su JAV „palaikomas nuolat, ypač Rusijos sankcijų kontekste“. Jis pabrėžė, kad JAV sankcijos yra „žymiai platesnės apimties ir žymiai ambicingesnės“ negu ES sankcijos.

Tačiau G.Kliukas taip pat teigė, kad apie sankcijas yra informuojami ne visi Lietuvos verslininkai. Jis tvirtino, kad ministerija neturi tradicijos specialiai verslą informuoti visais atvejai, kai pasirodo bet kokia nauja informacija apie ekonominių sankcijų pritaikymą.

„Informuojame gal būt ne kiekvieną verslininką, bet reguliarių susitikimų eksporto kontrolės, sankcijų įgyvendinimo klausimais metu. (...) Kiekvienu atveju, kai verslas į mus kreipiasi dėl veiklos plėtojimo arba konkrečiai dėl sankcijų, nuolat atkreipiame dėmesį į sankcijas“, – informavo jis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Agrokoncerno būstinė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Agrokoncerno būstinė

„Agrokoncernas“ teigia, kad paskutinė sutartis dėl „Minudobreniya“ trąšų pirkimų pasirašyta pernai ir įvykdyta 2017-2018 metų sandūroje, o jos vertė siekė maždaug 1 proc. metinės bendrovės apyvartos. Įmonė taip pat paskelbė, kad nebepirks „Minudobreniya“ trąšų, kol ši bendrovė priklausys A.Rotenbergui.

URM yra rekomendavusi Lietuvos įmonėms susilaikyti nuo verslo ryšių palaikymo su įmonėmis, kurių savininkai yra „juoduosiuose sąrašuose“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius