Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Užsieniečiai, gavę leidimą pirkti lietuvišką žemę, kitąmet jos graibstyti nepuls – kas norėjo, jau išgraibstė

Nuo kitų metų gegužės mėnesio užsieniečiai Lietuvoje galės pirkti žemės ūkio paskirties žemę – praėjusią savaitę premjeras Algirdas Butkevičius nutarė, kad nesikreips į Europos Komisiją (EK) su prašymu pratęsti draudimą užsieniečiams ją pirkti Lietuvoje. Pasak specialistų, draudimo pabaiga įtakos žemės kainai greičiausia neturės – pasinaudodamos įstatymų spragomis užsienio bendrovės jau įsigijo norimus žemės plotus.
Žemės sklypas
Žemės sklypas / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Nebent emocijomis grįstas kilimas

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos vadovas Mindaugas Statulevičius sako, kad užsienio bendrovės, norinčios Lietuvoje įsigyti žemės ūkio paskirties žemę, tai galėjo nesunkiai padaryti Lietuvoje įregistruodamos naujas įmones ir žemę įsigydamos jų vardu. Todėl oficialiai pasibaigus draudimui didesnių kainų ar žemės ūkio paskirties paklausos pokyčių greičiausiai nepajusime.

„Galime tikėtis nebent momentinio ar daugiau emocijomis grįsto kainų pakilimo, taip siekiant pažaisti su pardavėjų nesiorientavimu laike. Jei kainų pakilimas ir būtų, greitai sugrįžtų senosios kainos“, – svarstė M.Statulevičius.

Buvęs ūkio ministras Kazimieras Starkevičius taip pat aiškino, kad pasikeitimai įtakos žemės ūkio paskirties žemės kainai neturės.

„Yra rizika, kad pasibaigus draudimui tarptautinės bendrovės, turtą perkančios spekuliaciniais tikslais ateis, į Lietuvą, bet kainų kilimo, kaip tikisi norintys parduoti žemę, nebus“, – įsitikinęs K.Starkevičius.

Vėl persigalvojo

Seimas šiemet įpareigojo Vyriausybę kreiptis į EK su prašymu pratęsti draudimą nuo 2014 m. gegužės mėnesio parduoti žemės ūkio paskirties žemę užsieniečiams. Tačiau premjeras praėjusį ketvirtadienį paskelbė, kad į EK kreiptis neketina, nors anksčiau palaikė tokią idėją.

Premjerui būtų pasiūlyta pasiskaityti stojimo į Europos Sąjungą sutartį, derybos nebūtų atnaujintos, o Lietuva apsijuoktų, – kalbėjo Eugenijus Gentvilas.

„Mane stebina premjero pasakymai, jis vieną galvoja ryte, kitą vakare, – piktinosi buvęs Žemės ūkio ministras Seimo narys konservatorius K.Starkevičius. – Premjeras iš pradžių entuziastingai sutiko Seimo nutarimą dėl derybų ir pasiūlė, kad draudimą reikėtų pratęsti bent penkiems metams, o vėliau staiga pasakė, kad nesiruošia derėtis. Kaimynės šalys Latvija, Estija yra priėmusi tokį pat nutarimą, Slovėnija tuo keliu eina, Lenkija turi ribojimą 12 metų.“

A.Butkevičius aiškino, kad nebesikreipti į Europos Komisiją buvo nuspręsta suabejojus tokio kreipimosi teisiniu pagrįstumu, nes Lietuva jau yra išnaudojusi galimybę pratęsti draudimą: „Kitos galimybės nėra, nes Lietuva jau išnaudojo visas teisines Stojimo akte numatytas galimybes, kuriomis galėtų būti grindžiamas siūlymas iš naujo derėtis dėl pereinamojo laikotarpio.“

Nenorėtų apsijuokti

Vienas iš aštuonių Seimo narių, balsavusių prieš tai, kad Seimas įpareigotų Vyriausybę kreiptis į EK pratęsti draudimą, liberalas Eugenijus Gentvilas įsitikinę, kad Seimo narių raginimai kreiptis į EK tėra populizmo apraiškos – visi puikiai supranta, kad nieko išsiderėti nepavyks, tačiau nori pasirodyti prieš Lietuvos ūkininkus.

„Jau gegužės mėnesį kalbėdamas liberalų vardu sakiau, kad derybos negali būti atnaujintos. Seimo dauguma priimdama sprendimą padarė taip, kad premjeras atsidūrė tarp kūjo ir priekalo, – kalbėjo E.Gentvilas. – Jis turėtų kreiptis į EK siūlydamas atnaujinti derybas ir kilų skandalas per visą Europą Europos. Premjerui būtų pasiūlyta pasiskaityti stojimo į Europos Sąjungą sutartį, derybos nebūtų atnaujintos, o Lietuva apsijuoktų“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Pasak E.Gentvilo, norint, kad Lietuvoje būtų pratęstas draudimas užsieniečiams pirkti žemę mūsų šalyje, reikėtų, kad tokiam sprendimui pritartų visos 28 ES narės, tačiau toks scenarijus nėra tikėtinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius