-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užsitęsusi žiema žlugdo žemdirbius

Žemdirbių optimizmas, kad šiemet pasėliai peržiemojo be didesnių nuostolių, pamažu blėsta. Pavasarį spustelėję šalčiai galėjo sunaikinti žiemkenčius tuose šalies rajonuose, kuriuose praktiškai buvo nelikę sniego.
Ūkyje
Ūkyje / BFL/ Audriaus Bagdono nuotr.

Praėjęs ruduo žemdirbius džiugino itin gausiais aruodais. Ar gamta bus dosni ir šiemet – belieka spėlioti, tačiau šaltas kovas ūkininkus privertė neramiai žvilgčioti į pasėlius, praneša LRT televizijos naujienų tarnyba.

„Pajūrio zonoje jau traktuojama, kad rapso nebėra, nes ten pirmiausia buvo nelikę sniego. Nors jūra ir arti, bet šaltis naktimis iki -17 laipsnių. Tai rimtai pakenkė, bet reikia šiek tiek luktelėti ir pamatysim tikrąją situaciją“, – sako Žemės ūkio rūmų direktorius Andriejus Stančikas.

Žemdirbiai pastebi, kad augalams kenkia ne vien šaltis, bet ir vėjas, mažai vandens –  kai kurie augalai nors ir gyvybingi, nuvytę. Po kelių savaičių, kai prasidės vegetacija, paaiškės, ar jiems pavyko atlaikyti gamtos išdaigas. Mokslininkai tikina, kad mažas kritulių kiekis kitiems šalies rajonams kaip tik naudingas.  

„Tai, kad nedaug dirvoje vandens, yra pliusas. Tas vanduo šitoje molio zonoje – pradedant Kaunu ir kylant iki Pasvalio – yra problema. Priešingai, Utenoj kartais pražiemoja žiemkenčiai geriau negu Kaune“, – sako doc. dr. Vytautas Ruzgas, Žemdirbystės instituto direktorius.

Žemdirbiai sako, kad šiemet dėl įšalo ir kai kur gausaus sniego gali vėluoti pavasario darbai, tačiau, pasak mokslininkų, nereikėtų manyti, kad į laukus įvažiuoti bus galima tik gegužę. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius