-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Pranckietis apie rusiškų trąšų importą vengiant muitų: jei būtų pažeidėjų, jie „seniai būtų teismuose“

Lietuvos muitinės laboratorijai skelbiant apie rusiškų trąšų importuotojus Lietuvoje, tarp jų ir Kultūros komiteto pirmininko „valstiečio“ Ramūno Karbauskio valdomą „Agrokoncerną“, galinčius išvengti antidempingo muitų, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos deleguotas Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sako, kad apie trąšas turėtų kalbėti „suprantantys“ žmonės. Anot jo, trąšas importuojantys ir įstatymus pažeidžiantys asmenys, jei tokių būtų, „seniai būtų teismuose“.
Viktoras Pranckietis ir Ramūnas Karbauskis
Viktoras Pranckietis ir Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

– Tęsiasi istorija, susijusi su pono Ramūno Karbauskio veikla, kalbà apie iš Rusijos importuojamas trąšas, trąšas su priedais. Pasigirdo interpretacijų ir tyrimų, kad tai yra bandymas apeiti europietiškąsias antidempingo taisykles, nes tokiu būdu Rusija apeina trąšų antidempingo taisykles [...]. Dujos, iš kurių gaminamos trąšos Rusijoje, nuo seno yra toks ginklas ne tik ekonominis, bet ir politinis.

– Iš dujų gaminama ir Lietuvoje trąšos. Taigi, tai yra žaliava, ne kuras, bet žaliava trąšoms. O dėl trąšų, tai aš siūlyčiau jums pasikviesti specialistą trąšų, ir kad jis paaiškintų. Ne kokie nors politikos žmonės imtų aiškinti apie trąšų, kaip ten sakoma, priemaišas ar kažkoks tai toks dalykas, yra trąšų rūšys ir jų labai daug, ir visiškai nesiimti žmonėms kalbėti, pavyzdžiui, apie vaistus kokiem nors augalų specialistams arba dar kas nors priešingo visiškai, kur neišmanome ir nelieskime tos srities. Tegul liečia tą sritį tie, kurie išmano. Siūlau įvelti ar pakviesti į diskusiją žmones, kurie supranta apie trąšas, o ne supranta kaip daroma politika.

– Bet antidempingo taisyklės, regis, pačios Lietuvos įmonės yra kreipusios į Europos sąjungą (ES), kad ES gintų jas nuo tų dempinguotų trąšų iš Rusijos plūstančių. Ir štai dabar girdime, kad lyg yra per tas trąšas su priedais apeinamos antidempingo taisyklės.

Pažėkit, jūs ir pats sakote „girdime“, „lyg“, ir va tas „lyg“ padaro, kad taip ir yra. Ir žmonės galvoja, kad taip ir yra.

– O jūs manote, kad taip nėra?

– Tai, klausykite, aš manau, kad tai seniai būtų teismuose. Nes jeigu prekyba vyksta tomis trąšomis ir prekiauja įmonių turbūt Lietuvoje yra tokio mąsto kokios gal aštuonios ar dešimt įmonių, kurios daug įveža tų trąšų ir parduoda, ir juo labiau, kad daug tų trąšų yra negaminamos Lietuvoje, jas iš kur nors turime įvežti. Sakau dar kartą – kviesčiau diskusijai pakviesti žmones, kurie supranta apie trąšas ir apie jų prekybą, o ne vien tiktai politiką.

– Gerai, iš principo paklausiu. Jeigu tokių taisyklių nėra, jeigu nepažeidžiamos net europietiškos taisyklės. Ar Lietuva turėtų inicijuoti tokius taisyklių pakeitimus, kad tokiu būdu Rusija, kur valstybė valdo visą dujų pramonę, nedempinguotų savo produkcijos, patenkančios į Europos rinką tokiais būdais?

– Iš principo ir pasakysiu: jeigu yra pažeidžiami kokie nors įstatymai, tai reikia ir sustabdyti pažeidėjus. Jeigu jie nepažeidžiami, o jie tokie yra ir jie netenkina mūsų krašto, tai tada juos gal reikia inicijuoti ir keisti, bet tai reikia išsistudijuoti tiksliai, ko mes siekiame ir ką mes čia norime padaryti. Trąšas pirkome ir pirksime arba kitaip mes žemės ūkio neturime.

– Na, taip, bet čia kalba apie specifines su priedais trąšas.

– Ne su priedais, bet yra trąšų mišiniai, yra... Labai sudėtingas dalykas yra trąšos. Kabutes rodant, atrodo, kad iš karto viskas aišku. Labai yra sudėtingų trąšų, yra sudėtingos formulės, yra ir prancūziškos ir kitokios trąšos, ir jie ten visi labai slepia savo gamybos būdus. Jie tiesiog turi galimybes, išskirtinumus ir visi naudoja tai, nes tai yra rinka. Tai ką mes dabar, prieš atvirą rinką?

– Bet jūs jau esate pastudijavęs šitą situaciją, matau.

– Tai yra dalis mano profesijos. Tai taip, aš tą žinodavau ir anksčiau.

– Ir aš kaip suprantu, opozicija yra paskelbusi kreipimąsi į įvairias institucijas, kad reikia išsiaiškinti, kad tai galbūt nepažeidžia dabartinių taisyklių, bet tai yra nesąžininga tų pačių Lietuvos trąšų gamintojų atžvilgiu.

– Kas yra tada sąžininga? Lietuvos gamintojai negamina tų trąšų, grįžtame prie to. Produkto, kurio neturime, jį perkame.

Dar kartelį pabaigai nustokim kalbėti apie trąšas.

– Dar kartelį pabaigai – ar jūs...

– Dar kartelį pabaigai nustokim kalbėti apie trąšas.

– Tik paskutinis klausimas. Ar pripažįstate, kad gali būti tokiu būdu Rusija eksportuodama trąšas su priedais tokiu būdu apeina europietiškąsias antidempingo taisykles, kurios yra skirtos Lietuvos ir kitų ES šalių gamintojams ginti?

– Įtikinkime opoziciją atlikti šį tyrimą ir tegul įsitikina opozicija. Jeigu, sakiau, yra kas nors pažeidžiama, tai reikia ir bausti. Bet jeigu šiandien yra galiojančios tokios taisyklės, tai tos taisyklės neapeinamos, jų yra laikomasi arba nesilaikoma. Jeigu laikomasi – vienas sprendimas, jeigu nesilaikoma – kitas sprendimas. Tai tyrimą reikia atlikti.

– O gal reikia naujų taisyklių?

– Tyrimas parodys, kokių taisyklių siekiame.

Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį kalbino „Žinių radijo“ žurnalistas Ridas Jasiulionis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius