-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienas didžiausių Alytaus rajono ūkininkų Albertas Jusas likviduoja ūkį

Alytaus rajono ūkininkas Albertas Jusas likviduoja 230 karvių bandą. Daug metų kurto pavyzdinio ūkio vyras atsisako dėl pernelyg mažų pieno supirkimo kainų.
Ūkininkas Albertas Jusas
Ūkininkas Albertas Jusas / Dzukijainfo.lt nuotr.

Alytaus rajone, Punios seniūnijoje esanti ūkininko A.Juso karvidė – pavyzdinė. Modernų tvartą ūkininkas pastatė pasinaudojęs Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų parama. Erdviame ir šviesiame tvarte buvo 230 karvių. Šiuo metu dar likę 150, tačiau iki spalio 1 dienos karvidė liks tuščia.  A.Juso vaikai ūkininkauti nepanoro, o dėl pernelyg mažų pieno supirkimo kainų ūkis beveik nuostolingas.

„Ūkį pradėjau likviduoti nuo pavasario. Kai kurias karves pardaviau mėsai, didelę dalį į Lenkiją. Ir likusios karvės iki spalio mėnesio turi išvažiuoti svetur. Mano vaikai ūkininkauti nepanoro, o mano amžius toks, kad jau nenoriu jokių reikalų turėti su bankais. Investavau dideles pinigų sumas, bet  pieno kainos buvo juokingos, tad pelno nėra“, – apie ūkio likvidavimo priežastis kalbėjo ūkininkas.

Pavyzdiniame A.Juso ūkyje lankėsi aukščiausi šalies vadovai, tačiau, anot A.Juso, jų pažadai liko netesėti. Net 43 metus su gyvulininkyste susijusia veikla užsiėmęs dzūkas sako dedantis tašką.

„Valstybė į ūkininkus atsigręžia tada, kai vyksta rinkimai. Viską tada pažada. Ir su monopoliu kovoti žada, ir kainas reguliuoti. O pasibaigus rinkimams viskas teka sena vaga. Ir su žmona kalbame, kad kai pradėjome ūkininkauti, kaimas buvo pilnas žmonių. O dabar – tuščios trobos. Ūkininko darbas sunkus, o atpildas mažas“, – kalbėjo Alytaus rajono ūkininkas.

A.Juso karvidė kainavo apie 260 tūkst. eurų. Dalis įsiskolinimų bankui – likę. Anot ūkininko, šiuo metu už litrą pieno mokama vos penkiolika centų, o Lenkijoje – kaina dviguba.

Vida Press nuotr./Pienas
Vida Press nuotr./Pienas

„Mokėtų nors 30 centų, galima būtų ūkininkauti, o kai moka perpus mažiau – nieko neišeina. Sutikdamas su dabartinėmis kainomis tik kasi duobę po savimi. Per dešimt metų nespėjau net skolų bankui grąžinti. Tačiau bankus pradėjau gerbti. Anksčiau grasindavo, kad atims traktorių, dar ką nors, o dabar kviečia sudaryti skolų grąžinimo grafikus. Aš bankininkams sakydavau, jūs man negrasinkite, o atvažiuokite ir pasiimkite – juk viskas jūsų. Tik reikės anksti keltis ir karves šerti. Dabar ir bankų požiūris į ūkininkus lankstesnis. Parduosiu karves ir atiduosiu visas skolas. Labai gaila, kad išsvajoto karvių ūkio neliks“, – kalbėjo A.Jusas.

Ūkininkas valdo pusantro šimto hektarų žemės. Ar tęs kitos krypties ūkinę veiklą – abejoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius