Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Vietos veiklos grupės plėtoja kultūrinį turizmą

Dalintis patirtimi, žiniomis, praplėsti akiratį, parodyti turtingą šalių kultūrą – tokius tikslus yra išsikėlusios ne tik Lietuvos vietos veiklos grupės (VVG), bet ir daugelis kitų Europos Sąjungos (ES) šalių, siekiančių kokybiškesnio gyvenimo kaime.
/ Trakų VVG archyvo nuotr.

Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programos (KPP) priemone „Teritorinis ir tarptautinis bendradarbiavimas“ remiami teritoriniai ir tarptautiniai bendradarbiavimo projektai, kuriais siekiama KPP III krypties tikslų: gerinti gyvenimo kokybę, didinti gyventojų užimtumą kaimo gyvenamosiose vietovėse bei plėsti galimybes naujoms verslo sritims.

Šiems tikslams pasiekti VVG gali pasinaudoti ES parama, teikiama pagal KPP priemones „Teritorinis ir tarptautinis bendradarbiavimas“ ir „Parama VVG veiklai, įgūdžiams įgyti ir aktyviai pritaikyti“.

Stiprins turizmo sektorių

Trakų krašto VVG kartu su partneriais iš Suomijos VVG „Kylakulttuuria tuntureitten maassa ry“ įgyvendina „Tarptautinį kultūrinio turizmo projektą“. Projekto koordinatoriai suomiai Trakuose lankėsi jau du kartus.

Šiemet birželio mėnesį į Trakus buvo atvykusi 19 žmonių delegacija, iš jų – 15 įvairių smulkiųjų verslininkų, amatininkų, menininkų.

Trakų krašto VVG šiuo metu yra pateikusi Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) paraišką pagal KPP priemonę „Teritorinis ir tarptautinis bendradarbiavimas“ ir laukia sprendimo dėl projekto patvirtinimo.

Projekto metu tikimasi sustiprinti ir praplėsti Trakų krašto kultūrinio turizmo paslaugas (maitinimo, apgyvendinimo, amatų, rankdarbių, renginių, papročių, tradicijų), išsaugoti ir atgaivinti kultūrinį paveldą.

Domėjosi Lietuvos kultūra

Penkias dienas birželio mėnesį Trakuose viešėję suomiai buvo suskirstyti grupėmis ir lankėsi pas savo sričių kolegas – maisto gamintojus, apgyvendinimo paslaugų teikėjus, teatro atstovus, bitininkus, amatininkus ir pan.

Trakai garsėja gardžiais kibinais, tad suomiai buvo mokomi, kaip juos gaminti, kokios technologijos taikomos. Be to, jie turėjo galimybę pasigaminti rankų darbo šokolado.

KPP krypčiai „LEADER metodo įgyvendinimas“ 2007-2013 m. skirta 473,01 mln. Lt lėšų

Dalis svečių lankėsi Trakų neįgaliųjų užimtumo centre ir iš vaško liejo žvakes, bei gilinosi į gamybos techniką. Kita sudaryta darbo grupė domėjosi kaimo turizmo paslaugomis, lankėsi kaimo turizmo sodybose.

Svečiai iš Suomijos domėjosi tradiciniais amatais, naudojamomis technologijomis, užmezgė kontaktus.

Viena vizito diena buvo skirta susitikimui ir su Varėnos krašto VVG, kur suomiai taip pat lankėsi kaimo turizmo sodybose ir susipažino su senovine drevininkyste.

Laukiami ir Suomijoje

Trakų VVG atstovė Edita Rudelienė jau planuoja kelionę į Laplandiją, kuri įvyks ateinančių metų sausį.

Anot jos, tai būtų puiki galimybė Trakų krašto smulkiesiems verslininkams pasimokyti ir paanalizuoti, ką įdomaus būtų galima pasiūlyti svečiams žiemos metu.

Į vizitą turėtų vykti 15 smulkiųjų verslininkų, amatininkų ir menininkų, kurių veikla, teikiamos paslaugos siejasi su kultūriniu turizmu ir kurie norėtų stiprinti ir plėsti savo verslą.

Kol kas galutinis projekto dalyvių sąrašas dar neaiškus, nes laukiama, kada bus patvirtintas projektas ir pasirašyta finansavimo sutartis. Tuomet ir paaiškės vietinių smulkiųjų verslininkų ir menininkų poreikiai bei galimybės.

Turi atitikti strategijų tikslus

Pagal minėtą priemonę gali būti remiami teritoriniai bei tarptautiniai bendradarbiavimo projektai, kuriais siekiama KPP III krypties tikslų: gerinti gyvenimo kokybę, didinti gyventojų užimtumą kaimo gyvenamosiose vietovėse, plėsti galimybes naujoms verslo sritims, susipažinti bei pasikeisti gerosios patirties pavyzdžiais.


Viena iš KPP priemonės „Teritorinis ir tarptautinis bendradarbiavimas“ krypčių – bendradarbiavimas su kolegomis iš užsienio.

Tokiais projektais turi būti skatinama bendradarbiaujančiųjų bendra veikla, apimanti įvairias sritis, atitinkančias KPP III krypties ir projekto koordinatoriaus arba partnerių strategijų tikslus, o ne paprasti apsikeitimai patirtimi. Bendrais veiksmais turi būti siekiama stiprinti gebėjimus, perduoti gerąją kaimo vystymo patirtį, taikant bendrus darbo metodus bei planuojant bendrą veiklą kaimo plėtros srityje.

Atsakomybė – projekto koordinatoriui

VVG, suradusi projekto partnerius, su kuriais planuoja įgyvendinti projektą, suderinusi projekto tikslus ir uždavinius, įgyvendinimo eigą, gali kreiptis paramos įgyvendinti projektą.

Pareiškėjas, pateikęs projekto paraišką, tampa projekto koordinatoriumi. Jis tampa atsakingas už projekto rengimą, įgyvendinimą, rezultatus ir priežiūrą po projekto.

Tarptautinio projekto koordinatore gali būti ir ES veikianti vietos veiklos grupė, atitinkanti jai keliamus reikalavimus ir atsakinga už projekto įgyvendinimą.

Lietuvoje veikianti VVG vienu metu gali įgyvendinti kelis teritorinio ir tarptautinio bendradarbiavimo projektus arba dalyvauti projektuose kaip partneris.

KPP krypčiai „LEADER metodo įgyvendinimas“ 2007-2013 m. skirta 473,01 mln. Lt lėšų. Iš jų priemonei „Parama VVG veiklai, įgūdžiams įgyti ir aktyviai pritaikyti“ – 92,9 mln. litų, o priemonei „Teritorinis ir tarptautinis bendradarbiavimas“ – 14,4 mln. litų. 

Leader logotipas

KPF logotipas
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius