-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VMVT: griežtinama maistinių grūdų iš Rusijos ir kitų rizikos šalių importo kontrolė

Lietuvai nuo pirmadienio pradėjus griežčiau tikrinti iš Rusijos ir kitų padidintos rizikos šalių įvežamus pašarinius grūdus, ketvirtadienį sugriežtinta ir maistinių grūdų kontrolė, pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). 
Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Kviečiai
Temos: 1 Grūdai

Jos vadovė Audronė Mikalauskienė pasirašė tai numatantį įsakymą. Jos  teigimu, įsigaliojus naujai tvarkai jau pastebėti ryškūs pokyčiai, tačiau realus pokytis bus matomas tik po kelių savaičių. 

„Importuojamų siuntų kiekiai akivaizdžiai sumažėjo, bet realus pokytis bus matomas tik po 2-3 savaičių, kai galėsime palyginti importuojamų siuntų kiekius su praeitais mėnesiais“, – pranešime teigė A. Mikalauskienė.

Anot jos, iki kovo 18 dienos per parą į Lietuvą buvo importuojama 20–25 pašarų siuntos iš Rusijos ir Baltarusijos, o šiuo metu įvežama iki 2 siuntų, skirtų Lietuvai. 

Importuojami maistiniai grūdai bus tikrinami taip pat, kaip ir pašariniai grūdai: dėl pesticidų likučių, mikotoksinų, metalų (švino, kadmio). Kiek vėliau bus pradėti tyrimai ir produkcijos kilmei nustatyti.

Maistiniais javais laikomi kviečių, rugių, miežių, avižų, kukurūzų, ryžių, grikių, sorų grūdai, o galutiniais javų produktais – kruopos, miltai, sėlenos ar gemalai.

Į padidintos rizikos šalių sąrašą įtrauktos Rusija, Baltarusija, Moldovos vyriausybės nekontroliuojama Padniestrė, Rusijos aneksuotas Krymas ir kitos okupuotos Ukrainos teritorijos bei okupuoti Sakartvelo Abchazijos ir Cchinvalio regionai.

Muitinės departamento Procedūrų skyriaus vadovė Neringa Motiejūnaitė ketvirtadienį LRT radijui sakė, kad remiantis deklaracijų statistika iš Rusijos ir kitų padidintos rizikos šalių įvežamų grūdų kiekiai „tikrai mažėja“. Anot jos, pernai į Lietuvą rusiškos kilmės kviečių, rugių neimportuota visai, o importuota tik apie 30 tūkst. tonų kukurūzų.

Lietuvos grūdų perdirbėjų ir prekybininkų asociacijos prezidentas Karolis Šimas sakė, kad dabar importuotojams pabrango vežamų grūdų mėginių tyrimai, todėl griežtesnės patikros procedūros yra veiksmingos. 

Anot jo, panaši kontrolė turėtų būti įvesta ir tranzitu iš Kaliningrado į Klaipėdos uostą vežamiems grūdams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius