-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyną ir kalvadosą gaminantis Krimuldos dvarininkas Janis Mikansas: man gerai, kad lietuviai neturi teisės gaminti naminės

Ketvirtus metus nuosavame dvarelyje vyną gaminantis latvis Janis Mikansas neslepia, jog teigiamai vertina Lietuvoje iki šiol galiojantį draudimą,neleidžiantį nedideliuose privačiuose ūkiuose gaminti alkoholinių gėrimų. Anot latvio, tai mažina konkurencinę įtampą ir galbūt šiek tiek palengvina lėtai atsiperkančio verslo sąlygas.
Krimuldos dvarinininkas Janis Mikansas vaišina svečius
Krimuldos dvarinininkas Janis Mikansas vaišina svečius / "Alio, Raeiniai" nuotr.

Išlaiko žmona

Gaminti naminį alkoholį leidžiantis įstatymas Latvijoje įsigaliojo 2010 metais. J. Mikansas buvo ketvirtasis šios šalies verslininkas, gavęs licenciją. Vyną ir kalvadosą jis gamina nuo 2011 metų. Pasiteiravome, ar jau spėjo praturtėti.

„Mane kol kas dar išlaiko žmona“, – neslėpė vyndarys. Padėti stengiasi ir sūnus, kuris mielai atlieka degustatoriaus pareigas.

Latvis pagamina apie 5–7 tonas alkoholinių gėrimų per metus. „Iki šiol dar dirbame nuostolingai. Dar keletą metų reikės pakentėti. Tiesa, šiais metais jau gavau kuklaus pelno. Už jį nusipirkau įrangą gėrimų stiprumui matuoti. Jei litais, ta įranga kainavo apie 6 tūkstančius. Tai po kurio laiko atsipirks: iki šiol, norint nustatyti alkoholinio gėrimo stiprumą, tekdavo važiuoti į Rygą. Vieno tokio vizito kaina – apie 25 eurai“, – sakė J. Mikansas.

Latvis gamyklėlę ir savo alkoholinių gėrimų parduotuvę yra įrengęs vaizdingoje Siguldoje esančiame Krimuldos dvare.

„Vasaros metu prie Siguldos susidaro autobusų ir automobilių eilės, nes norinčių čia pasisvečiuoti yra labai daug. Dalis atvykusių turistų mielai apsilanko ir vyno darykloje. Tai nemenka parama Janio verslui“, – neslėpė „mamzele“ vadinama svečius pasitinkanti moteris.

Brangus vynas iš keistų dalykų

Vyno butelis Krimuldos dvare kainuoja apie 9 eurus. Į parduotuves šis vynas kol kas beveik netiekiamas. Pasak J. Mikanso, didžiausius jo kiekius pavyksta parduoti turguose.

J.Mikansas neslepia: jis nebyliai linkęs pritarti draudimui Lietuvoje gaminti naminį alkoholį, nes tai nesukelia papildomos konkurencinės įtampos. Krimuldos dvaro vyndario duomenimis, šiuo metų Latvijoje naminio alkoholio gamintojams išduota apie 30 licencijų.

Krimuldos dvare gaminami pienių, bijūnų, alyvų žiedų, beržų sulos, rožių žiedų, jaunų ąžuolų lapų vynai.

J.Mikansas neslepia: jis nebyliai linkęs pritarti draudimui Lietuvoje gaminti naminį alkoholį, nes tai nesukelia papildomos konkurencinės įtampos. Krimuldos dvaro vyndario duomenimis, šiuo metų Latvijoje naminio alkoholio gamintojams išduota apie 30 licencijų.

Reikia daug žiedų

Besidomintiems Krimuldos dvaro vynu, pavasarį J.Mikansas dažnai siūlo paragauti 13 laipsnių stiprumo kartoko alyvų žiedų vyno. Turi jis ir pienių vyno bei 51 laipsnio stiprumo naminio kalvadoso.

Bijūnų, pienių, alyvų, rožių žiedai renkami anksti rytą ir šaldomi. Norint pagaminti apie 20 litrų vyno, reikia vidutiniškai 2 kilogramų žiedų.

Inžinieriaus  statybininko diplomą turintis J.Mikansas neslepia, kad vyno gamybai labai praverčia statybose naudojama maišyklė: joje sumaišoma vyno gamybai naudojama žiedų masė.

Sudėtingiausia pagaminti vyną iš beržų sulos – iš 50 litrų sulos pavyksta gauti tik 200 gramų vyno.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius