-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žemės ūkio tarybos pirmininkė: strateginis planas – ūkininkų žlugdymas

Žemės ūkio ir kaimo plėtros strateginio plano įgyvendinimą būtina atidėti, nes jo reikalavimai pasmerktų ūkininkus žlugti, sako Žemės ūkio tarybos pirmininkė Danutė Karalevičienė.
Danutė Karalevičienė
Danutė Karalevičienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Anot jos, Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) parengto strateginio plano sąlygos gali būti prilyginamos ūkininkų žlugdymui dėl neįgyvendinamų reikalavimų.

„Planą rengė ministerija, likus gal trims mėnesiams iki jo pridavimo jis buvo paviešintas ir tada pamatėme, kokie yra nerealūs reikalavimai, kurių mūsų ūkininkai tikrai negalėtų įvykdyti, tai būtų ūkininkų pasmerkimas žlugimui“, – BNS sakė D.Karalevičienė, kartu su kitais tarybos nariais penktadienį susitikusi su premjere Ingrida Šimonyte.

Taryba paprašė atidėti plano parengimą, nes ir Europos Komisija (EK) jam pateikė daug pastabų.

„Iki 50 procentų davė EK pastabas dėl neatitikimų tų nuostatų, kuriuos sudėliojo visai Europos Sąjungai Komisija“, – sakė tarybos pirmininkė.

Paprašyta įvardinti bent vieną žemdirbiams nepakeliamą plano reikalavimą, tarybos pirmininkė nurodė siūlomą sėjomainos sistemą ir kitas sąlygas.

„Keli iš tų pavyzdžių galėtų būti keturlaukė sėjomainos sistema, šimtu procentų kad būtų žemė užimta, kad žiemai nebūtų ariama po nukūlimo“, – pasakojo D.Karalevičienė.

Anot jos, planą patikslinti norima iki liepos pabaigos.

„Mūsų problemas išgirdusi premjerė žadėjo susitikimus su kitais ministrais, kad būtų dialogas su platesniu ratu ministrų“, – pridūrė D.Karalevičienė.

ŽŪM praėjusių metų pabaigoje EK pateiktame žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginiame plane numatyta, kaip paskirstyti daugiau negu 4 mlrd. eurų Europos paramą žemės ūkiui, taip pat ūkininkų įsipareigojimai.

Šalims narėms pateikus savo strateginius planus EK visiems teikia pastabas ir laukia patikslinimų, o vėliau planas bus tobulinamas pagal pastabas, suderinimas ir patvirtinamas.

Komisija pastabas pateikė praėjusią savaitę pateikė pastabas, kad Lietuva turėtų geriau apsirūpinti maistu, mažinti priklausomybę nuo importuojamų trąšų, energetinių išteklių, daugiau dėmesio skirti žaliajai politikai, tvaresniems žemės ūkio produkcijos gamybos būdams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius