Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Charlie Chaplinas. Skandalingas Mažojo Valkatos gyvenimas

Charlie stulbinamas populiarumas priklausė ne tik nuo juokingo ir absoliučiai naujo reiškinio kine - puikiai parinkto ir gana idiotiško jo paties sugalvoto kostiumo, bet ir nuo ypač nuoširdžios Chaplino vaidybos.
Charlie Chaplinas
Scanpix nuotrauka / zmones24.lt

Vardas, pavardė: Charlie Spenceris Chaplinas.

Gimimo-mirties data: 1889 03 16-1977 12 25.

Šeima, kurioje gimė: aktorių Charleso ir Hannah Chaplinų šeimoje; turėjo įbrolį Sydney.

Meilės nuotykiai: Dolores Del Rio, Hedy Lamarr, Josephine Dunn, Jinx Falkenburg, Mabel Normand, Edna Purviance, Mildred Harris, Pola Negri, Joan Berry, Lita Grey, Marion Davies, Merna Kennedy, Paulette Goddard, Oona Chaplin ir kt.

Šeiminė padėtis: buvo vedęs keturis kartus; oficialiai turėjo dvylika vaikų.

Pasiekimai: JAV nebyliojo kino legenda, aktorius, prodiuseris, režisierius, kompozitorius, tarptautinės Taikos premijos laureatas, dviejų „Oskarų" savininkas.


Įdomūs faktai:

  • Pjesėje „The Eight Lancashire Lads" Charlie debiutavo dešimties metų. Vaikis jau tada sulaukė ovacijų.
  • Jo motina buvo romė.
  • Valkatos Charlio kostiumas buvo sukurtas aktoriui „pasiskolijus" pažįstamų žmonių drabužius.
  • Chaplinas - pirmasis aktorius, išspausdintas „Time" žurnalo viršelyje.
  • Visos Charlio žmonos buvo gerokai už jį jaunesnės. Vesdamas ketvirtą kartą, jis jau buvo 54 metų, o nuotaka - septyniolikos.
  • Chaplino filme „Honkongo grafienė" (1967) vaidino tokios žvaigždės kaip Marlonas Brando ir Sophia Loren.
  • Kai gimė jauniausias Charlio sūnus, aktoriui buvo 73-eji metai.
  • Didžiosios Britanijos karalienė komiką 1975 metais įšventino į riterius.
  • Dėl kaltinimų komunizmo propaganda ir įtarimų esant jį Rusijos žvalgu, į teismą Chaplinas kviestas tris kartus, bet nė sykio neatvyko. Aktorius tik atsiuntė telegramą, kurioje rašė, niekada nieko neturįs su jokia politine partija.

Nors ekrane šis nedidukas baltaveidis komikas, juokinęs publiką nedideliais ūseliais, keista eisena ir amžinai per trumpomis kelnėmis, atlikdavo paiko ir visada neturtingo kavalieriaus vaidmenis, gyvenime jis galėjo didžiuotis ir neprasta išvaizda, ir šimtais moterų, kurioms aktorius labai lengvai susukdavo galvas.


Pantomima kine


Charlie stulbinamas populiarumas priklausė ne tik nuo juokingo ir absoliučiai naujo reiškinio kine - puikiai parinkto ir gana idiotiško jo paties sugalvoto kostiumo,  bet ir nuo ypač nuoširdžios Chaplino vaidybos. Su šia kino legenda dirbęs režisierius pasakojo negalėdavęs atsistebėti, kaip visas moteris iš eilės kirkinęs jaunuolis pasikeisdavo filmavimo aikštelėje: „Negalėdavai patikėti, kad ten Charlie! Naivų ir mėginantį visokiausias būdais užsidirbti pinigų ar išsisukti nuo policijos kvailelį Chaplinas vaidindavo su tokiu užsidegimu ir taip įtikinamai, kad visos jo filmo partnerės galiausiai jį įsimylėdavo." Be to, kine satyrinė pantomima buvo naujas ir drąsus reiškinys, turint galvoje, kad Pirmojo pasaulinio karo metais į kino teatrus neplūsdavo tokios minios žmonių kaip šiandien.

Visoje gana ekscentriškoje Charlie filmografijoje atsispindi po humoro skraiste paslėpta kova už socialiai nuskriaustą, engiamą, kapitalizmo žlugdomą paprastą amerikietį, tad istorikai Charlie Chaplino filmus vadina tiesiog gyvosiomis žmonijos kronikomis.


Holivudo perliukas


Dabar gana sunku įsivaizduoti, kad tie nespalvoti filmai, kuriuose maivosi Chaplinas, yra sukurti Holivude. Holivudas šiuos filmus taip išpopuliarino, kad net JAV valdžia įžvelgė Mažojo Valkatos, kaip buvo pramintas Charlie herojus, politinį visuomenės kurstymą. Būtent dėl nesutarimų ir nuolat daromo valdžios spaudimo aktorius emigravo į Šveicariją. Nereikėtų pamiršti, kad į Ameriką kino legenda pateko atsitiktinai: vaidindamas vienoje muzikinio teatro trupėje, jis išvyko gastrolių į JAV, tačiau vaikinui taip patiko čionykštis gyvenimas, jog nusprendė pasilikti. Kaip nepatiks toks gyvenimas, jei Charlie visą vaikystę praleisdavo arba prieglaudose, arba nuomotuose butuose, mat Chaplino tėvams išsiskyrus, jo motina susirgo psichine liga, tad paūmėjimo metu moteris neįstengdavo rūpintis nei Charlie, nei jo įbroliu Sydney.  Kai kurios tragikomiškos situacijos į kino ekraną atkeliavo ir iš asmeninio aktoriaus gyvenimo. Gyvendami nuomotame kambarėlyje, Charlie su broliu Sydney negalėdavo jame gamintis maisto, nes tai draudė namo taisyklės. Tad kol Sydney kepindavo mėsą, Chaplinas grodavo smuiku, kad nesigirdėtų kepsnio čirškėjimo.

Tiesa, vyrukas niekada taip ir neprašė JAV vizos, o save vadino „mokiu Amerikos svečiu".

Talentingas vyras milijonus krovėsi ne tik vaidindamas, režisuodamas, bet ir kurdamas muziką savo filmams. Iki gyvenimo pabaigos muzika Holivudo perliukui buvo didžiausia jo aistra.


Meilės nebus per daug


Apie meilės nuotykius ir komiko pomėgį keisti žmonas sklando net legendos. Charlie, kine vaidinantis iš meilės bet kam galintį ryžtis žmogų, asmeniniame gyvenime buvo visiška priešingybė. Ramus, gana uždaras, kuklus, bet turintis puikų humoro jausmą ir žydras tarsi dangus akis Chaplinas it magnetas traukė damas. Jis vedė keturis kartus, o visos jo moterys buvo tikros gražuolės. Nieko keista, mat jos už kino žvaigždę buvo gerokai jaunesnės. Pavyzdžiui, Mildred Harris, pagimdžiusi sūnų, kuris mirė kūdikystėje,  už Chapliną buvo jaunesnė 13 metų, o antroji jo žmona aktorė Lita Grey, susilaukusi nuo Charlie du sūnus, už aktorių jaunesnė buvo net 19 metų. Kai po aštuonerių metų kibo legenda slapta vedė Paulette Goddard, antroji jo žmona pasijautė apgauta ir išduota. Kupina pykčio ir įsiūčio Lita davė kelis buvusį vyrą juodinančius interviu! 1943 m. mergišius susituokė su paskutiniąją žmona - garsiojo scenaristo Eugene O'Neilol dukra Oona O'Neill. Ji komikui pagimdė  tris sūnus ir penkias dukteris. Be to, tekėdama už 54 metus sulaukusio legendinio Charlie Chaplino, Oona už vyrą jaunesnė buvo 36 metais.

Kad ir koks plevėsa buvo Mažasis Valkata, tačiau jis mylėjo savo vaikus (na, bent jau tuos, su kuriais tuo metu gyveno). Charlie atžalos jo filmuose vaidindavo epizodinius vaidmenis, aktorius juos mielai vesdavosi į filmavimus. Sulaukęs aštuoniasdešimties, Chaplinas sumanė kurti filmą „Iškrypėlis", kuriame jo dukra Victoria turėjo vaidinti angeliuką ir dėvėti tokius pat sparnus, su kokiais jos tėvas vaidino kino juostoje „Vaikis". Deja, šios idėjos Charlie  nespėjo įgyvendinti.


„Papildomas" vaikas


Moteris mylėjęs Chaplinas kartą labai įkliuvo. Vaidindamas filme su Joan Berry, aktorius su kolege užmezgė romaną. Gal būtų buvę šis tas daugiau, tačiau moteris susirgo psichine liga. Komikas ją paliko. 1943 m. Joan pateikė teismui ieškinį - esą vaiko, kurio ji susilaukė, tėvas yra ne kas kitas, o Charlie Chaplinas. Kino žvaigždė ne tik nieko girdėjo apie šį vaiką, bet jau kurį laiką artimai nebendravo su Joan Berry. Iš kraujo atlikus tėvystės nustatymo testą, jis buvo neigiamas, tačiau Berry įtikino teismą, jog tyrimas atliktas klaidingai ir kraujo mėginys atmestas kaip „įkaltis"! Štai taip komikas „įsigijo" nesantuokinį ir ne savo vaiką. Tiesa, tai buvo dvyliktas mažojo Valkatos vaikas. Vėliau Joan visiškai išprotėjo, buvo uždaryta gydytis, o tariamas komiko vaikas atiteko globėjų priežiūrai ir iki pilnametystės iš „tėvo" gaudavo 75 JAV dolerius.


Skandalų šleifas


Kontroversiškai vertinamas aktorius ir režisierius paskui save vilko ilgą skandalų šleifą. Vien Charlie meilės romanai kėlė beprotišką visuomenės ir spaudos susidomėjimą. Tačiau  Chapliną galima vadinti ir politiniu skandalistu, nes jis, pabėgęs iš Didžiosios Britanijos ir tapęs amerikiečiu, baisiai siutino anglus, kurie komiką vadino bailiu ir išdaviku. Maža to, FBI  Charlie pateikė kaltinimus dėl komunizmo propagandos filmuose, aktorius buvo įtarinėjamas dirbąs Rusijos agentu. Chaplino pirmasis „kalbantis" filmas „Didysis diktatorius", kuriame jis tyčiojosi iš Adolfo Hitlerio (komikas vadino jo prototipą - Tomanijos valdovą Adenoidą Hynkelį), sumaltas į miltus kaip nevykusi komedija. Kad žmonės visais laikais mėgo tai, kas neskoninga ir skandalinga, įrodo šis faktas: kino juosta „Didysis diktatorius" uždirbo daugiau nei 5 mln. JAV dolerių. Tiesa, vėliau filmas pelnė gausybę apdovanojimų ir net nominuotas „Oskarui".

Daugelį siutino ir tai, kad milijonierius Charlie gyveno labai kukliai, net jo laikinas būstas - skurdus viešbučio kambarys - neturėjo visų patogumų. Žinoma, vėliau gausi šeimyna pakoregavo kuklius aktoriaus buities poreikius. Chaplinas pats, padedant architektams, suprojektavo prabangų namą, kurio forma priminė vargonus, o į greta namo esančius teniso kortus pažaisti mėgdavo atvykti net Greta Garbo.

Visus su Charlie susijusius skandalus vainikavo rusų rašytojo Vladimiro Nobakovo kontroversiškas pasisakymas, kad knygą „Lolita" jį įkvėpė parašyti 35 metų Chaplino ir šešiolikmetės Litos Grey romanas.


Pavogė mirusį!


Keistos bei skandalingos istorijos Charlie Chapliną lydėjo ir po mirties. Nors 88 metų komikas mirė savo lovoje, kaip teigiama, „sava" mirtimi, tačiau praėjus beveik metams po laidotuvių, kino legendos lavonas iš kapo... buvo pavogtas! Chaplino kūnas rastas tik po trijų mėnesių. Taigi aktorių palaidojo antrąkart, tiksliau -  kūną sudegino, o kapą sutvirtinto cementu.

Šimtosioms Chaplino gimimo metinėms pažymėti, Šveicarijos mieste, kuriame paskutinius gyvenimo metus praleido kino talentas, šimtas vaikų, apsirengę it Mažieji Valkatos, šoko pagal Charlie Chaplino vienam iš filmų kurtą choreografiją. Tiesa, paskutinė kino juosta, kurią kinematografijos pažiba žiūrėjo prieš mirtį, tikrai nebuvo vienas iš jo nebyliųjų šedevrų - Charlie žiūrėjo „Rokį" ir pasakė, kad tai vienas geriausių kada nors jo matytų filmų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius