Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kulinaras Robertas Česnavičius: naujas talentas

Pasirodo, vienas geriausių šalies virėjų, TV laidos „Roberto pusryčiai" vedėjas Robertas Ščesnavičius turi daugybę neatskleistų talentų.
Foto naujienai: Kulinaras Robertas Česnavičius: naujas talentas
M. Žičiaus ir asmeninio archyvo nuotraukos / zmones24.lt
Temos: 2 Kulinaras Talentai
Pasirodo, vienas geriausių šalies virėjų, TV laidos „Roberto pusryčiai" vedėjas Robertas Ščesnavičius turi daugybę neatskleistų talentų. Per pusantrų metų jis parašė reportažinę knygą apie kulinarijos vingrybes „Gurmano užrašai".

Keletas faktų
Amžius - 50 metų.
Gimė ir gyvena Kaune.
Mokslai - baigė kulinarijos technikumą.
Kulinaro darbo stažas - 35 metai.
Vedęs, turi sūnų. Žmona - kulinarė.
Pomėgiai - paveikslų tapyba, literatūra, kelionės.
Maisto ruošimas - ir darbas, ir pomėgis.
Silpnybė - skanus maistas.


Kada dažais kvepianti jūsų knyga pasirodys prekybos vietose?
Ji jau spaustuvėje, tad knygynų lentynose turėtų atsirasti vasario pradžioje.
Kaip sumanėte rašyti knygą?
Ši mintis galvoje brendo jau seniai, tik vis neprisiruošdavau. Tad kai leidykla man pasiūlė parašyti panašaus pobūdžio knygą, mielai sutikau, nes išsipildė sena mano svajonė rašyti.
Kodėl pasirinkote reportažo formą?
Kad skaitytojui būtų įdomiau, pasirinkau reportažinės eseistikos žanrą. Norėjosi, kad knygoje būtų ne tik receptai, maisto gaminimo paslaptys, bet ir žinių apie skirtingų šalių virtuves, pirmųjų restoranų atsiradimą ir t. t. O apie tai rašant neįmanoma nepaliesti ir tos šalies istorijos, kultūros, garsių žmonių (karalių, jų virėjų ir pan.).
Vadinasi, jūsų tikslas buvo pateikti ne vien valgių receptus?
Priešingai, mano knygoje receptų bus mažiausiai. Norėjosi sudėti trisdešimt penkerių metų darbo patirtį, kulinarinių kelionių nuotykius, įdomiausias istorijas, susitikimus su garsiais pasaulio kulinarais. Nenutylėjau ir kuo kartais baigiasi mano noras išragauti pikantiškiausių svečios šalies valgių (šypsosi). Bus netgi istorijų apie man nutikusius mistinius dalykus. Ši 180 puslapių knyga įvairialypė, joje įdomių dalykų ras ir kulinarija nesidomintis skaitytojas.
Ką turėjote omenyje sakydamas, kad knygoje bus net kulinarinės filosofijos?
Filosofija domiuosi nuo dvylikos metų. Kadaise sprendžiau testą ir gavau tokį atsakymą: „Jei dar nesate filosofas, turite keisti profesiją ir juo tapti" (kvatoja). Filosofu taip ir netapau, bet knygoje bus skyrelis apie skonio ir kvapų psichologiją bei filosofiją: kaip susiformuoja skonis, kaip jį išlavinti ir pan.
Ar niekada nebuvo kilę minčių keisti profesiją?
Vieną vienintelį kartą tai pabandžiau grįžęs iš armijos. Nors man patiko būti virėju, susiviliojau prestižiniu darbu vienoje firmoje. Nepaisant gero atlygio ir prestižo, po mėnesio viską mečiau ir grįžau prie savo stichijos, t. y. puodų (juokiasi). Man patinka viskas, kas susiję su kūryba. Penktoje klasėje lankiau literatūros būrelį, mėgau rašyti, piešti. Beje, tapau iki šiol, o paveikslus dovanoju savo kulinarinės laidos svečiams. Mano paveikslų turi ir A. Chošnau, ir D. Bilevičiūtė, ir Jurgis Didžiulis bei kitos garsenybės.
Maisto gaminimas jums - taip pat kūryba?
Kulinarija - nuolat tobulėjantis menas. Geriausias to pavyzdys - molekulinė virtuvė, pagrįsta naujausiais mokslininkų išradimais ir technologijomis. Ją kuria kulinarai drauge su mokslininkais. Vienintelis molekulinės virtuvės restoranas „Buili" yra Ispanijoje, netoli Barselonos. Ar įsivaizduojate kietą kapučino kavą, valgomą su šaukštu?!
Turite skaniausią patiekalą?
Negalėčiau išskirti vieno, nes esu smaguris ir man patinka viskas, kas skanu. Skirtingų šalių virtuves galima įsimylėti kaip moteris. Dabar esu susižavėjęs ispanų virtuve. Beje, ispanų virtuvė pripažinta viena geriausių pasaulyje. Namuose gaminu „paella" (su triušiena, veršiena, sraigėmis, jūros gėrybėmis ir t. t.). Kol žmona tvarko namus, aš mielai improvizuoju virtuvėje. Kartais net paruošiu kelis skirtingus patiekalus sūnui ir žmonai.
Kaip šeima įvertino jūsų knygą?
Kol rašiau, mūsų namuose virė tokios karštos diskusijos! Baigęs vieną skyrių, prašydavau, kad jie perskaitytų ir pasakytų savo nuomonę. Išskyrus tai, kad visus tuos pusantrų metų namiškiai manęs beveik nematė, nes visą laisvalaikį atimdavo kūryba, galutiniu rezultatu jie buvo patenkinti.
Ką palinkėtumėte savo laidos gerbėjams?
Gaminti maistą tik su meile, antraip jis niekada nebus skanus. Ir patarčiau rinktis, pavyzdžiui, restorane ar kavinėje, tą patiekalą, apie kurį pirmiausia pagalvojote. Tereikia klausyti savo intuicijos. Ji mums visada pakužda, ko stinga organizmui. Tada pakilsite nuo stalo sveiku skrandžiu ir laimingi.
Kokie nauji sumanymai kirba jūsų galvoje?
Jau rezgu mintį apie antrąją kulinarinę knygą, tik dar anksti apie tai garsiai kalbėti, nes esu prietaringas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius