-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liuda Frankonienė: vis dar gyvena dėl dukters

Tradiciškai kiekvieną pavasarį į Lietuvą grįžta praeityje garsūs dainininkai Liuda (49) ir Algis Frankoniai.
Foto naujienai: Liuda Frankonienė: vis dar gyvena dėl dukters
Gedmanto Kropio nuotrauka / zmones24.lt
Tradiciškai kiekvieną pavasarį į Lietuvą grįžta praeityje garsūs dainininkai Liuda (49) ir Algis Frankoniai. Tai nesunku sužinoti, nes ponia Liuda tuo metu stengiasi aplankyti visus naujausius spektaklius, koncertus, parodas, mados renginius, net naktinius klubus. „Kaip gerai, kad Lietuvoje yra nuostabių draugų, kurie man sudaro lankytinų vietų sąrašą“, – juokiasi bičiulių apsupta moteris. Paklausta, kodėl šalia nėra sutuoktinio, paaiškina, kad jis labai užsiėmęs.

Į Ameriką turbūt grįšite kupini gerų įspūdžių ir gražių prisiminimų?

Taip. Iš prigimties esu optimistė. Man patinka bet koks oras: ar sninga, ar apsiniaukę, ar saulutė šviečia. Ir lietų labai mėgstu. Juk pas mus, Kanaruose, jo tiek mažai. Vilniuje, kur yra mūsų butas, pro langus atsiveria nuostabus paveiksliukas: visos bažnyčios, Trijų Kryžių kalnas, Gedimino pilis, Valdovų rūmai – kaip ant delno. Kaip gali ryte nesišypsoti matydamas tokį nuostabų vaizdą!
Mūsų su vyru gyvenimas tikrai sudėtingas: dabar gyvename tarp trijų šalių – Amerikos, Ispanijos ir Lietuvos. Dažnai keliaujame jau aštuoniolika metų, kai išvažiavome iš Lietuvos. Nors su koncertais gastroliuoti pradėjome dar seniau – prieš trisdešimt dvejus metus. Norėtume ramesnio gyvenimo, bet kol kas neturime galimybės.

Kur pastaruoju metu praleidžiate daugiausia laiko?

Dabar Amerikoje. Žinoma, svarbiausia pasaulyje man yra Lietuva, bet čia ilgai negalime būti. Nelabai suprantu žmones, kurie išvyksta iš gimtinės ir nenori į ją sugrįžti. Man čia būti yra didelis džiaugsmas. Dieną dirbame, nes ir čia turime visokių reikalų. Ne atostogauti atvažiuojame. Labai gaila, kad per reikalus neturiu galimybių aplankyti visų draugų ir bičiulių.
Bičiuliai manęs klausia: „Liuda, kur jūs gyvensite?“ Bet aš apie tai net nesusimąstau. Gyvenimas toks spontaniškas. Man gerai, kaip yra. Žinoma, taip gyventi nėra patogu. Dažni tolimi skrydžiai labai alina. Kenčia oda ir visas organizmas, nes lėktuvų kondicionavimo sistemos pilnos visokių bacilų ir virusų. Lėktuve stengiuosi atsipalaiduoti, medituoju, žiūriu daug filmų, skaitau. Mintyse susikuriu vaizdą, kad esu namuose ir kad kol skrisiu, ilsėsiuosi. Paprastai prieš skrydį naktį ar net dvi nemiegu, nes reikia visus darbus surikiuoti, daug jų skubiai atlikti. Pastaruoju metu tik lėktuve ir gali pailsėti.
Šįkart, kai atvažiavau į Lietuvą, sužinojau liūdnų naujienų: nebėra Janinos Miščiukaitės, Vytauto Kernagio. Janytė taip mokėjo džiaugtis gyvenimu, bet apie save, poilsį mažai galvojo. Netaupė energijos, dalijo ją visiems. Susimąsčiau, kad reikėtų mažinti darbų, bet gyvenimo sąlygos vis stumia į priekį.
Mes su vyru seniai svajojome savo dukrytę Loretą matyti didžiojoje scenoje. Vardan jos atsisakėme savo karjeros. Kol kas Vilniuje nepažįstu žmonių, kurie būtų taip pasielgę. Pamenu, buvo vienas straipsnis, kuriame nuskambėjo mintis, jog vieni investuoja į verslą, o Frankoniai – į dukrą. Išsiuntėme Loretą mokytis į Askotą, prestižinę Didžiojoje Britanijoje mergaičių mokyklą. Dėl to esu labai patenkinta.
Žinau viena: kiekvienas vaikas turi maudytis tėvų meilėje. Jiems tai yra didžiausia gyvenimo dovana. Pažiūriu, kaip Lietuvoje tėvai perka jauniems savo vaikams mersedesus, prabangias keliones. Manau, tai vaikus gadina. Atrodo, kad tėvai taip nori kompensuoti meilės ir dėmesio stygių.
Apskritai nuo jaunystės šeima man buvo idealas. Su Algiu kartu esame 32 metus. Ištekėjau labai jauna. Jau kokius dvidešimt metų, kai įvairiomis progomis per šventes sakau tostą, visada linkiu, kad tarp dviejų žmonių liktų pagarba. Net ir tada, kai praeina meilė. Visą gyvenimą ji turi likti vaikams. Stebėdama poras Lietuvoje supratau, kad pagarbos čia labai trūksta. Kaip ir padorumo.
Savo vaikui iki šiol atiduodu labai daug. Man utopija yra skaityti knygas. Neturiu tam laiko. Gal tai nėra gerai, bet taip jau yra. Girdžiu, moterys kalba, kad eina į soliariumą, grožio saloną. Aš nepamenu, kada tai dariau. Kai prieš septynerius metus vyko Loretos keturių su puse mėnesių koncertų turas po Ameriką, apie save net negalvojau. Dainų topuose tada Loreta buvo antra po Whitney Huston.

Kada ją išgirsime dainuojančią kurioje nors Lietuvos scenoje?

Nežinau, dabar mūsų laukia didžiulis projektas. Pernai gegužę Loreta buvo priimta į Pasaulinę kompozitorių sąjungą (BMI). Dabar ji yra šalia Enrique Iglesias, Mariah Carey, Christinos Aguileros. Loreta yra sukūrusi apie penkiasdešimt dainų.
Ji – kompozitorė, poetė, dainininkė ir prodiuserė. Dirba su tokiais žmonėmis, kurie padeda ir didžiausioms pasaulio žvaigždėms.

Kur jūsų dukra dabar gyvena, kokia jos darbotvarkė?

Nenoriu pasakyti, nes ji ir taip sulaukia daugybės skambučių. Parašykite, kad Amerikoje. Dabar ji labai daug dirba prie įrašų. Be muzikos, mūsų dukrytė labai nori padėti Afrikos vaikučiams, kurie miršta nuo bado, taip pat sergantiesiems vėžiu. Ji nori viską daryti asmeniškai, kad matytų, kiek išties lėšų atitenka vaikams. Jeigu kiekvienas pasaulio žmogus duotų bent po centą, kiek daug galėtume pagelbėti, nebūtų pasaulyje tiek skurdo. Loreta, kaip ir mes, padeda benamiams gyvuliukams. Paima juos iš lauko, gydo, pašeria.
Po to, kai sulaukusi aštuoniolikos metų mirė mūsų augintinė Boni, nesiryžtame įsigyti kito. Bet Loretą turi tos pačios veislės kalytę, kurią irgi pavadino Boni. Ji taip gražiai ja rūpinasi, rengia ir puošia kaip dukrytę. Tas šuniukas jai kaip vaikas (juokiasi). Perka jam suknelių, paltukų, sportinių kostiumų. Loreta kol kas neturi vaikučių, nes neturi laiko, todėl savo meilę ir rūpestį skiria Boni.

Kiek Loretai metų?

Negaliu sakyti, man tai uždraudė Loreta. Kaip žmogus atrodo, tiek jam ir yra metų.

Prieš kelerius metus kalbėjote, kad parduodate verslą Gran Kanarijos salose, o dabar paminėjote, kad vis dar ten skraidote.

Nenorėčiau apie tai kalbėti. Taip norėtųsi viską baigti (atsidūsta). Aš turiu verslininkės gyslelę. Galiu bendrauti su bet kokiais žmonėmis, nebijau paklausti, tačiau toks verslas man neteikia džiaugsmo. Noriu būti prie muzikos.
Kita vertus, esu dėkinga likimui, nes per gyvenimą labai daug pamačiau. Jeigu būtų galima sugrąžinti dvidešimt metų atgal, nieko nekeisčiau.

Bet vėl dainuoti norėtumėte?

Labai! Ir Algis nori. Sutinku žmonių, kurie man sako: „Prižadėk, Liuda, kad dainuosi.“ Daug žmonių manęs šito prašo. Bet negaliu prižadėti. Dabar reikia Loretai labai daug padėti. Ji turi daug planų ir svarbų projektą.

Koks tai projektas?

Labai didelis. Ten bus visko – juk Loreta dainininkė, poetė, prodiuserė. Kokius tekstus ji kuria! Vyrai klausosi ir jiems plaukai šiaušiasi, jau nekalbu apie moteris.

Loreta yra išleidusi kompaktinę plokštelę?

Žinoma, ir dabar rengiamės išleisti naują. Jos dainos galite pasiklausyti internete. Loretos singlas „Troubles with boys“ buvo parduotas dviejų milijonų tiražu. Bet tiek daug viskas kainuoja, kad karjeros pradžioje visus uždirbtus pinigus reikia vėl investuoti į karjerą. Toks jau dainininko likimas. Loreta – labai protingas žmogus. Ji sėdi derybose su aukščiausio lygio prodiuseriais ir kalbasi kaip lygi su lygiais. Loreta savarankiškai studijavo autorių teises. Jos niekas niekada neapgaus. Profesionalūs advokatai klausinėja, ar ji baigė kokius mokslus.

Be Askoto mokyklos, kokius mokslus dar Loreta baigė?

Kompozicijos.

Ar Loreta dar draugauja su savo ilgamečiu draugu – sužadėtiniu ispanu Franco?

Loretukas daugiau dėmesio skiria karjerai, o ne meilės reikalams. Juk mes kalbame apie karjerą Amerikoje, kur reikia labai daug dirbti. Vos suklupsi ir tave aplenks būrys konkurentų. Amerikoje esi populiarus, jei kas kelias sekundes radijo stotys transliuoja tavo dainas. Loreta su Franco draugauja, bendrauja.

Liuda, esate užsiminusi, kad svajojote turėti keturis ar net penkis vaikus. Bet jūsų jaunystę pasiglemžė scena. Ar Loreta nesusimąsto, kad viską paaukojusi karjerai kada nors gailėsis.

Na, jai dabar svarbu karjera. Ji dar turi laiko. Dabar jai vaiką atstoja šuniukas (juokiasi). Iš tiesų mano svajonei nebuvo lemta išsipildyti, todėl prieš keletą dienų iš savo namų stebėdama Vilniaus panoramą susimąsčiau: noriu įsivaikinti mažylį iš Afrikos arba Kinijos. Tokią mintį turėjau jau prieš dešimt metų, bet niekam nepasakojau. O dabar ji vėl manyje atgijo. Paskambinau ir tai pasakiau Loretai. Ji labai apsidžiaugė. Algis kol kas apie tai nežino. Kol svajonės nepradėjau realizuoti, tol tyliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius