-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penktadieniais per LRT – lietuviškų filmų premjeros

Pasibaigus „Kino pavasariui“, gero kinematografo estafetę iš festivalio perima LRT. Visą balandį penktadienio vakarais LRT televizija kvies į lietuviško kino premjeras. Bus parodyti išskirtinio kritikų ir žiūrovų dėmesio sulaukę pastarojo meto lietuvių sukurti vaidybiniai filmai – „Aurora“, „Kolekcionierė“, „Narcizas“, „Emigrantai“.
LRT
LRT / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Jau šį penktadienį kviečiame į 2013-aisiais septynis „Sidabrinių gervių“ apdovanojimus susišlavusio filmo „Aurora“ premjerą (23.15 val.). Režisierės Kristinos Buožytės filmas, kuriame pagrindinius vaidmenis atliko Marius Jampolskis ir Jurga Jutaitė, pernai buvo išrinktas geriausiu Europos fantastiniu filmu. „Sidabrinių gervių“ apdovanojimuose juosta pripažinta geriausiu vaidybiniu kino filmu, M.Jampolskis ir J.Jutaitė gavo geriausių aktorių statulėles, K.Buožytei apdovanojimai  atiteko ir už režisūrą, ir už scenarijų.

„Aurora“ taip pat apdovanota „Sidabrinių gervių“ statulėlėmis už geriausią operatoriaus bei kompozitoriaus darbą. 2012-aisiais viename svarbiausių fantastinių filmų renginyje, JAV Ostino mieste vykusiame festivalyje „Fantasticfest“ „Aurora“ apdovanota keturiais  pagrindiniais prizais. Taip pat gauti apdovanojimai tarptautiniuose Lundo (Švedija), Miscolci (Vengrija), Vankūverio (kanada), Dublino (Airija) ir kituose kino festivaliuose.

„Aurora“ – fatališka meilės istorija, perteikta pasitelkus fantastinio psichologinio trilerio žanrą. Vykdant sudėtingą mokslinį eksperimentą, kurio esmė – informacijos perdavimas neuroniniame lygmenyje, jaunas, bet santūrus vyras Lukas patirs stulbinantį nuotykį komoje esančios moters Auroros galvoje. Išlaisvinęs instinktus bei užslopintas fantazijas, jis pradės lėtą metamorfozės procesą. Lukas jau nebebus toks, koks buvo…

Filmo kūrėjų nuotr./Kadras iš filmo „Aurora“
Filmo kūrėjų nuotr./Kadras iš filmo „Aurora“

Kitą penktadienį, balandžio 12 d., bus parodytas 2008-aisiais dvi „Sidabrines gerves“ pelnęs režisierės K. Buožytės filmas su Gabija Ryškuviene „Kolekcionierė“.

Šeimyninę tragediją išgyvenusi jauna medikė Gailė praranda gebą patirti bet kokias žmogiškas emocijas. Visiškai atsitiktinai, darbo reikalams rengdama vaizdo medžiagą, moteris netikėtai pastebi, kad matydama save ekrane vėl trumpam gali patirti buvusias emocijas. Tam tereikia dirbtinai sukurti situaciją, leisiančią patirtį norimą emocinį būvį, ir ją nufilmuoti. Gailė visa galva pasineria į eksperimentą, net nesusimąstydama apie būsimas jo pasekmes.

15min.lt nuotr./Filmas „Kolekcionierė“
15min.lt nuotr./Filmas „Kolekcionierė“

Balandžio 18-ąją kviečiame žiūrėti „Narcizą“ (2012 m., režisierė ir scenarijaus autorė Dovilė Gasiūnaitė), tarptautiniame Kauno kino festivalyje pelniusį žiūrovų simpatijų prizą, tarptautiniame Southamptono (Jungtinė Karalystė) festivalyje – prizą už geriausią scenarijų. Vaidina Amvrosios Vlachopoulos, Sigitas Šidlauskas, Asmik Grigorian, Susanna Perry Gilmore.

Žodis „Narcizas“ (graik. Narkissos) – tos pačios šaknies, kaip ir „narkozė“, „narkotikas“. Šie žodžiai kilę iš veiksmažodžio narkaō – svaiginti, stipriai kvepėti. Šiuolaikinėje antikinio mito versijoje Teodoras yra gražus, viskuo apdovanotas ir savo vertę suvokiantis styginių kvarteto violončelininkas. Jis traukia žmones, jis juos žaloja, bet vistiek jam neįmanoma atsispirti. Teodoras meta šeimą, draugus, darbą ir trokšta bent kartą patirti tai, kas jam būtų neįmanoma. Jis dar nežino, kad didžiausias iššūkis – jis pats.

Kadras iš filmo/Filmas „Narcizas“
Kadras iš filmo/Filmas „Narcizas“

Balandžio 25 d. LRT televizijos eteryje – šiemet pirmą kartą surengtuose lietuviškuose KINFO apdovanojimuose bene daugiausia prizų susišlavę „Emigrantai“ (2013 m., režisierius ir scenarijaus autorius Justinas Krisiūnas). Filmas pelnė KINFO apdovanojimus geriausio filmo, operatorius, prodiuserio ir garso takelio kategorijose. Vaidina Dovilė Butėnaitė, Karolis Leitonas, Simona Vaičiulėnaitė, Mantas Meškuotis, Neringa Sukauskaitė, Kęstutis Čeplinskas, Rokas Turkevičius, Karolina Bimbaitė, Saulius Jasiulevičius, Marytė Vaitkevičiūtė.

„Emigrantai” – tarsi protestas prieš tai, kas šiuo metu vyksta Lietuvoje. Filme per ironiją ir sveiką humorą atskleidžiama skaudi šeimos tragedija. Jauna ir perspektyvi mergina Monika planuoja dizainerės karjerą pradėti gimtinėje. Merginos svajonėms pildytis padeda jos vaikinas Linas, paliktas gyventi su močiute, nes tėvai emigravę į Angliją. Monikos sesuo Ugnė įsitikinusi, kad tik užsienyje gali susikurti savo išsvajotą, tobulą, pinigais persmelktą gyvenimą. Tačiau mergaičių tėvas (rašytojas), praradęs darbą bei nusivylęs savo valstybe gauna gerą pasiūlymą dirbti vieno dienraščio redaktoriumi Londone. Šeima turi kraustytis gyventi į Didžiąją Britaniją, tai skausmingai pakreipia Monikos bei Lino likimus. Ta lemtinga vasara Monikos širdyje palieka randą, su kuriuo jai tenka gyventi visą likusį gyvenimą.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius