Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Darius Užkuraitis pirmą kartą „Euroviziją“ komentuos ne vienas

Žiūrovams „Eurovizijos“ transliacijos be Dariaus Užkuraičio balso greičiausiai yra neįsivaizduojamos – muzikologas didžiausią Europos dainų konkursą komentuoja jau daugiau nei penkiolika metų. Tiesa, jau kitą savaitę konkursą stebėsiantys žiūrovai išgirs permainų – kartu su D.Užkuraičiu šiemet komentuos LRT „Klasikos“ vedėja, pernai metų nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos vedėja Gerūta Griniūtė.
Darius Užkuraitis
Darius Užkuraitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ji pati teigia konkursą stebinti ir D.Užkuraičio komentarų klausanti nuo mažens, o, kad pati vieną dieną sėdės šalia jo, net nedrįsusi pasvajoti.

Mintis į pagalbą pasikviesti jaunąją kolegę kilo pačiam D.Užkuraičiui – muzikologas pastebi, kad per pastaruosius metus su konkursu susijusios informacijos srautas labai išaugo, tad, norint viską suspėti, reikia gerokai įsitempti.

„Tokia mintis šovė į galvą man pačiam, nes pastebiu, kad imu jaustis gana nekomfortabiliai. „Eurovizijoje“ vis daugėja veiksmo, informacijos, vienam viską sekti tampa labai sunku. Kiek matydavau komentatorių iš kitų šalių, beveik visi, gal 90 proc. jų konkursą komentuoja bent dviese, esu girdėjęs ir komentuojant trise.

Pajutau, kad fiziškai nebespėju, arba atsiranda didžiulė įtampa, nes reikia sekti ir veiksmą, ir balsavimus, ir savo užrašus... Todėl pasiūliau Gerūtą, o LRT vyriausiasis prodiuseris ir Lietuvos eurovizinės delegacijos vadovas Audrius Giržadas sutiko su šia mintimi. Gerūta man patinka, aš ją vertinu kaip profesionalę. Ji puikiai pasirodė vesdama televizijos ir radijo laidas, tad, manau, kad viskas bus gerai ir komentavimo lygis tik pakils“, – pasakoja D.Užkuraitis.

Pati G.Griniūtė, 2016-aisiais kartu su Andriumi Rožicku vedusi nacionalinę „Eurovizijos“ atranką, tikina jau pasiilgusi darbo su šiuo konkursu. „Kartą paragavęs, negali sustot“, – juokiasi laidų vedėja.

Ji konkursą komentuos pirmąjį kartą, tačiau didelio jaudulio kol kas nejunta. „Manau, nebus baisu, ypač – turint tokį kolegą šalia. D.Užkuraitis yra toks profesionalus, kad šalia jo tikriausiai niekam nebūtų baisu. Be to, mano pagrindinis darbas yra radijuje, tad būti už kadro ir kalbėti man – ne naujiena. Darbas komentuojant „Euroviziją“ bus dar viena nauja maloni patirtis. Bet, žinoma, malonų atsakomybės svorį ant pečių jaučiu“, – kalba G.Griniūtė.

Televizijos ir radijo laidų vedėja teigia, kad šį konkursą stebi nuo mažens. „Būdavo tokių metų, kad praleisdavau nacionalines atrankas, bet didžiąją „Euroviziją“ visuomet žiūrėdavau su šeima. Įdomu, kaip mes atrodome Europos kontekste, ką kiti parengė. O, kad pati kada nors komentuosiu šį konkursą su D.Užkuraičiu, net nelabai drįsau įsivaizduoti. Ryškaus tikslo neturėjau, bet, žinoma, viduje kirbėdavo mintis, kaip būtų smagu. Ypač – šalia tokio patyrusio vilko“, – kolegai pagyrų negaili žurnalistė.

Komentavimui ruošiasi iš anksto

LRT „Opus“ vadovas skaičiuoja, jog tai bus antrasis atvejis Lietuvos eurovizinėje istorijoje, kai konkursą komentuoja du asmenys.

„Kadaise, berods, Rygos „Euroviziją“ komentavome kartu su Jonu Vilimu. Tiesa, kai „Euroviziją“ komentuodavau iš užsienio, kartais į mano kabiną užsukdavo svečių – delegacijos vadovas, muzikos apžvalgininkas, ar dar kas nors... Bet jie ateidavo kaip svečiai, trumpam“, – prisimena D.Užkuraitis.

Muzikologo teigimu, anuomet konkursą komentuoti būdavo žymiai paprasčiau, todėl ir negalvota apie antrąjį komentatorių. „Anksčiau nebūdavo tų pusfinalių, finalų. Dalyvaudavo 22 šalys, o ne 43, kaip dabar, tad vienam komentuoti buvo gal net paprasčiau“, – svarsto jis.

D.Užkuraitis tikina, kad laiko komentarams yra skiriama ne taip ir daug, tad šiemet jie su G.Griniūte turės labai aiškiai pasidalinti vaidmenimis. „Tas trisdešimt sekundžių tarp dainų, kai yra pristatomi muzikantai, kaip didesnę patirtį radijuje turintis žmogus savo atsakomybėn prisiimsiu aš, o Gerūta greičiausiai bus atsakinga už vedėjų kalbas. Balsavimo įgarsinimą taip pat pasidalinsime. Kiekvienas žinosime savo rolę ir nelįsime į vienas kito, nes, be abejo, jeigu tas trisdešimt sekundžių pradėsime šnekėtis dviese, ir dar savo įspūdžiais dalintis, to laiko tikrai neužteks pristatyti atlikėjui ar kūriniui“, – patirtimi dalijasi muzikologas.

LRT „Opus“ vadovas atskleidžia, jog visos Europos komentatoriai konkursui ruošiasi iš anksto. „Tai, ką mato visi, mes [komentatoriai] pasižiūrime iš vakaro. Visos Europos televizijos nusifilmuoja koncertus anksčiau, dieną prieš tiesioginio eterio transliaciją. Taip yra daroma jau seniai. Jei staiga dingtų transliacija, žiūrovams parodytų iš anksto nufilmuotą koncertą, kuris yra identiškas. Tos pačios dainos, tos pačios kalbos, tik kad nėra balsavimo.

Tuos koncertus jie vadina generalinėmis repeticijomis su drabužiais ir žiūrovais. Jie yra visiškai identiški tiems, kuriuos matome per televiziją, o bilietai būna maždaug triskart pigesni, nei į tiesioginio eterio“, – televizijos žiūrovams nematomus pasiruošimo konkursui užkulisius atskleidžia muzikologas. Tiesa, jo teigimu, Lietuvoje rimtų konkurso transliacijos trukdžių dar nėra buvę, tad atsarginiu įrašu mūsų šalyje lig šiol nepasinaudota.

Jis tikina, kad konkurso išvakarėse kartu su G.Griniūte peržiūrės koncertus tam, kad nebūtų siurprizų tiesioginiame eteryje. „Juk žymiai lengviau komentuoti, kai jau žinai, kas bus“, – tvirtina D.Užkuraitis.

Italo konkurso lyderiu nelaiko

Daugiau nei penkiolika metų konkursą komentuojantis ir nacionalinės atrankos dalyvius vertinantis muzikologas teigia, kad, nors šiemet žiniasklaidoje italas yra pristatomas kaip realus pretendentas nugalėti, pats jo ryškiu lyderiu nelaiko.

„Šiemet nematau kažko itin ryškaus, kaip kadaise buvo Loreen ar Mansas Zelmerlowas. Jei šiemet sako, kad italas nugalės, aš neduočiau galvos nukirsti. Be abejo, jis bus lentelės viršuje, ir galbūt nugalės, bet tik galbūt. Dėl jo nebūčiau toks tikras kaip dėl Loreen ar M. Zelmerlowo“, – tvirtina jis.

Paklaustas apie šiųmetinius Lietuvos atstovus „Fusedmarc“, D.Užkuraitis pastebi, jog šie gerokai išsiskiria iš kitų eurovizininkų. „Labai krentame iš konteksto. Tai yra ir gerai, ir blogai. Vyks žaidimas va bank – dainuodamas ne visai standartą, gali atsidurti ir rezultatų lentelės apačioje, ir viršuje“, – patirtimi dalijasi profesionalas.

D.Užkuraitis mano, kad „Fusedmarc“ patekimas į finalą jau būtų geras pasiekimas grupei. „Tikiu, kad galime išlįsti į finalą, nes iš esmės kas antra daina iš pusfinalio patenka į finalą, bet vis tik reikia, kad mūsų šiųmetinę alternatyvą suprastų tie, kas žiūrės, ir mes jiems patiktume. Kad ir kaip būtų, „Eurovizija“ yra popmuzikos konkursas, kur dominuoja paprastos, aiškiai įsimenamos, melodingos dainos. Mes – šiek tiek kitokie. Galbūt labiau papirksime savo energija, o ne melodika“, – viliasi muzikologas.

G.Griniūtė teigia jau perklausiusi kiekvienos šalies dainas ir išsirinkusi keletą favoritų. „Turiu kelias dainas, prie kurių labiau linksta ausis ar širdis, bet aš jų dar nenorėčiau atskleisti, nes labai daug priklausys nuo to, kaip viskas atrodys pasirodymo metu. Juk žinome, kad atlikėjai gali atsiųsti vienokį vaizdo klipą, o pats pasirodymas gali atrodyti ir skambėti visai kitaip“, – kalba ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gerūta Griniūtė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gerūta Griniūtė

„Eurovizijos“ pusfinaliai ir finalas, kuriuos komentuos G.Griniūtė ir D.Užkuraitis, vyks gegužės 9, 11 ir 13 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius