Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į „Eurovizijos“ atrankų pusfinalį iškeliavo Monique ir Alen Chicco: „Twosome“ humoras nesužavėjo

Šeštadienio vakarą paaiškėjo dar 6 „Eurovizijos“ nacionalinių atrankų pusfinalininkai. Susumavus ir žiūrovų, ir komisijos rezultatus, aiškia atrankos favorite tapo Monique.
Kristina Jure, Alen Chicco, Monique
Kristina Jure, Alen Chicco, Monique / 15min nuotr.

Susumavus komisijos ir žiūrovų rezultatus, paaiškėjo, kad į atrankų pusfinalį iškeliavo Monique, Kristina Jure, Rūta Loop, Viktorija Miškūnaitė, Alen Chicco ir Germanas Skoris. Jie papildys kompaniją po pirmosios „Eurovizijos“ atrankos kelionę konkurse toliau tęsiantiems Monikai Marijai, „Baltoms varnoms“, MEANDI, Gabrieliui Vageliui, Andy Vaic ir Petunijai.

Deja, bet galimybę varžytis dėl kelialapio į didžiąją „Euroviziją“ prarado grupė „Twosome“, Soliaris, Indraya, Antturi, grupė „Abrokenleg“ bei Voldemars Petersons.

Išreikšti savo nuomonę dėl šios atrankos favorito galite čia:

Kova dėl kelialapio į didžiąją „Euroviziją“ įsibėgėjo: kas vertas patekti į pusfinalį?

Trankiu šūkiu „Pabandom iš naujo!“ šiemet pasitinkanti lietuviškoji „Eurovizija“, kaip ir būtų galima suprasti, tikisi naujos, lietuviams sėkmingesnės pradžios Olandijoje.

Apie tai jau atrankos transliacijos pradžioje užsiminė ir su publika besisveikinančios gerai pažįstamos asmenybės – LRT laidų vedėja Gabrielė Martirosian ir Giedrius Masalskis. Tikrai ne be reikalo Gabrielė buvo pasipuošusi balta suknele – kaip užsiminė G.Masalskis, balta – naujos pradžios spalva. „Eurovizijos“ vedėjų poros kompaniją laidos metu papildė dainininkė Ieva Zasimauskaitė, 2018 m. atstovavusi Lietuvai „Eurovizijos“ dainų konkurse.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielė Martirosian ir Giedrius Masalskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielė Martirosian ir Giedrius Masalskis

Komisiją šįkart sudarė 1999-aisiais Lietuvai „Eurovizijoje“ atstovavusi Aistė Smilgevičiūtė, taip pat „Eurovizijoje“ su grupe „Skamp“ ir „LT United“ pasirodęs projekto narys Viktoras Diawara, LRT radijo ir televizijos laidų vedėja, pianistė Gerūta Griniūtė, atlikėjas ir autorius Jievaras Jasinskis bei muzikologas, „LRT Opus“ programos įkūrėjas ir direktorius, „Eurovizijos“ komentatorius, muzikinių konkursų vertintojas Darius Užkuraitis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./ „Eurovizijos“ atrankos komisija
Arno Strumilos / 15min nuotr./ „Eurovizijos“ atrankos komisija

Pirmoji į sceną žengė Rūta Žibaitytė, geriau žinoma kaip Rūta Loop. Jau ne pirmą kartą laimę „Eurovizijos“ scenoje bandančią Rūtą muzikos pasaulyje galima buvo matyti su tokiais atlikėjais kaip Justinas Jarutis ar Linas Adomaitis. Anot atlikėjos, daina „We Came From the Sun“ dedikuota kiekvienam, kuris buvo įskaudintas ir vienišas. Rūtai scenoje antrino šokėjų būrys, o po pasirodymo mergina sulaukė gausybės žiūrovų ovacijų.

„Tikroji stiprybė yra žmonės, mane jie inspiruoja. Visos inspiruojančios istorijos ateina iš žmonių. Labai ačiū visiems, kurie duoda įkvėpimo kurti“, – po pasirodymo atviravo mergina. „Šita daina yra reikalinga visiems. Tiems, kas nepatenkintas dėl savo išvaizdos, tiems, kas yra kitos orientacijos. Reikia prisiminti, kad kitoniškumas gali būti gera ir stipri tavo savybė“, – pridūrė ji.

Komisija negailėjo liaupsių Rūtos Loop dainai ir vokalui – mergina netgi buvo palyginta su atlikėja Sia. D.Užkuraitis užsiminė, kad ši daina yra geras viduriukas tarp popmuzikos ir alternatyvos, o jos priedainis – įsimenantis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Rūta Loop „We came from sun“
Arno Strumilos / 15min nuotr./Rūta Loop „We came from sun“

Antrasis pasirodė visiems gerai žinomas atlikėjas Algimantas Minalga-Soliaris su daina „Breath“. Anot atlikėjo, muzika yra galimybė kurti, galimybė pajusti laisvę. Panašu, jog tai šokio judesiais bandė nupiešti auksu žėrintis Soliario šokėjas Vytautas Mackonis.

Soliario dainoje nuskambėjo ekologijos temos, ir tikrai ne veltui – tai atlikėjui labai svarbu. „Taip sutapo, kad ir Australijoje prasidėjo gaisrai“, – apie tai, jog dainą parašė dar prieš garsiuosius įvykius, užsiminė dainininkas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algimantas Minalga-Soliaris
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algimantas Minalga-Soliaris

Netrukus ant „Eurovizijos“ scenos žengė trečią vietą projekte „X faktorius“ pelniusi Kristina Jurevičiūtė-Kristina Jure. Kaip pranešė atrankų vedėjai, mergina ilgą laiką žiūrėjo sėkmei į nugarą, mat ji buvo pritariančioji vokalistė. Tačiau šie metai – jai nauja pradžia, sėkmę ji bando visiškai viena.

Kristina Jure scenoje atliko jautrią ir lyrišką, kaip D.Užkuraitis įvardijo, tradicinę eurovizinę baladę, „My Sound of Silence“. Po pasirodymo atlikėja pripažino, kad vienai dalyvauti „Eurovizijoje“ buvusi jos svajonė. „O kodėl gi ne?“ – apie savo dalyvavimą dainų konkurse kalbėjo ji.

Vėliau, komentuodamas Kristinos pasirodymą, V.Diawara sakė, jog jį nustebino atlikėjos vokalas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kristina Jure
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kristina Jure

Progos sudainuoti eurovizinę dainą šįkart nepraleido ir daugeliui gerai žinomas, dažnai įvaizdžiais šokiruojantis Alen Chicco. Tiesa, dažniausiai pasirenkantis spalvingą įvaizdį, šįkart vaikinas lyrišką dainą „Somewhere Out There“ atliko visiškai juodais drabužiais. Netgi atlikėjo akys buvo papuoštos juodais kontaktiniais lęšiais.

I.Zasimauskaitės kalbintas atlikėjas užsiminė, kad dainą kūrė pats. Kaip jis taip pat pripažino, skirtingos dainos dalys užgimė skirtingais sezonais, tad vienos skamba tamsiau, kitos – šviesiau. „Didelė dainos dalis yra apie mamą“, – sakė atlikėjas, tačiau plačiau to komentuoti nenorėjo.

Komisija netruko pastebėti paslaptingo atlikėjo įvaizdžio bei įvardijo tai kaip stiprų pasirodymą. Taip pat buvo pastebėtas atlikėjo gebėjimas dainą išgyventi, o ne tiesiog atlikti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alen Chicco
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alen Chicco

Tais pačiais metais, kaip ir grupė „Skamp“, eurovizinę laimę bandžiusi, tuo metu jaunutė 16-metė Indraya – vėl didžiojoje konkurso scenoje. Po beveik 20-ies metų ji į „Euroviziją“ sugrįžo su nuotaikinga daina „You and I“ bei puikiu vokalu.

„Beprotiška, labai geras jausmas, jaučiuosi, kad man yra daugiau metų nei 16. Tai yra labai gerai“, – pripažino atlikėja.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Indraya
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Indraya

Po šio pasirodymo ant scenos žengė prodiuseris ir atlikėjas Germanas Skoris, beje, prodiusavęs dainą ne tik sau, bet ir kai kuriems kitiems atrankos dalyviams. Gėlėtais drabužiais pasipuošęs atlikėjas drauge su kompanija scenoje atliko dainą tokią pat ryškią roko dainą „Chemistry“.

„Man kai kurie sako, kad aš turiu tam tikrą garsą. Bet gal yra atvirkščiai – aš visada atėjusiųjų įsirašinėti paklausiu, kokie jie yra, kad nebūtų visur Germanas“, – teigė atlikėjas. Komisija tarsi sutarę teigė, jog G.Skoris jų iki galo neįtikino, tačiau džiaugėsi, kad buvo pasirinktas roko žanras, paįvairinęs atranką.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Germanas Skoris
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Germanas Skoris

Auksinio scenos kryžiaus apdovanojimą pelniusi operos solistė Viktorija Miškūnaitė šiemet taip pat bandė iškovoti kelialapį į didįjį „Eurovizijos“ konkursą. Ji publikai padovanojo dainą „The Ocean“. Jau iškart buvo galima pastebėti įspūdingą atlikėjos suknelę, nusidriekusią per visą sceną. Tiesa, didesnį įspūdį publikai paliko solistės vokalas – pasirodymą užbaigusi aukštomis natomis, ji sulaukė klausytojų ovacijų.

Kaip vėliau I.Zasimauskaitei teigė atlikėja, visų pirma apie dalyvavimą „Eurovizijoje“ sužinojo jos šeima. „Mane sužavėjo šita daina. Tai yra žinutė, kurią turi išgirsti visas pasaulis“, – sakė ji. Komisijai vokalistė užkliuvo dėl prasto anglų kalbos tarimo ir kūrinio tonacijos. Tiesa, D.Užkuraitis pagyrė V.Miškūnaitę už drąsą, nes esą operos solistei ateiti į „Euroviziją“ yra drąsus sprendimas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Miškūnaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Miškūnaitė

Antrąją vietą „X faktoriaus“ superfinale iškovojęs Antturi arklių nestabdo ir „Eurovizijoje“. Su nuotaikinga daina „I gotta do“ pasirodęs vaikinas į atranką įnešė spalvų ir modernumo.

„Čia atsiradau tikriausiai savaime“, – apie atėjimą į garsųjį dainų konkursą kalbėjo Antturi. „Man yra didelis džiaugsmas dirbti su kitais žmonėmis, man atrodo svarbu, kai daug žmonių susijungia dėl vieno darbo“, – taip pat komentavo atlikėjas, pabrėžęs, kad dainą kūrė ne vienas, o su didele komanda.

Komisijos narys J.Jasinskis įvertino tai, kad Antturi pasirinko dainos žodžius demonstruoti ekranuose, mat taip geriau suprantama tai, apie ką yra ši daina. D.Užkuraičiui užkliuvo dainos nuspėjamumas, o V.Diawara pagyrė gerai suprodiusuotą dainą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antturi
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antturi

Netrukus ant scenos žengė „Abrokenleg“, Lietuvos muzikos grupė, susibūrusi 2015 metais. Dainoje „Electric boy“ suskambėjo visa žanrų mišrainė.

„Labai seniai galvojau, bet tuščiais šoviniais nešaudau – laukiau dainos“, – apie tai, kodėl tik dabar nusprendė dalyvauti „Eurovizijoje“ „Esu tikra, pasakoju pasaulį tokį, kokį matau“, – po pasirodymo komentavo grupės vokalistė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Abrokenleg“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Abrokenleg“

Itin išskirtinį pasirodymą šiemet paruošė grupė „Twosome“ – dainą „Playa“, pripildytą kiek įmanoma daugiau stereotipų apie Lietuvą. Nuo kibinų, cepelinų ir krepšinio kamuolio ant nuogo pilvo – kupinamas spalvų pasirodymas įaudrino ir prajuokino studijos publiką.

„Man atrodo svarbiausia tai, kas eina iš širdies“, – po pasirodymo kalbėjo atlikėjas P.Šinkūnas. Vis dėlto komisija ragino atsižvelgti į tai, jog ši daina gali nebūti tokia juokinga mūsų kaimynams.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Twosome“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Twosome“

Bene labiausiai lauktas buvo atlikėjos Monikos Pundziūrės-Monique pasirodymas. „Make me human“ – tai daina, kurioje ne tik atlikėjos vokalas nuskambėjo naujai, bet ir netrūko technologijų pojūčio.

„Vienas žodis, kuris sutraukia visą mintį, yra paprasčiausias žmogiškumas. Viduje mūsų gyvena tas tikrasis žmogus, kuris nori išsivaduoti iš kiauto. Jis šaukia ir rėkia“, – jausmus, kuriuos sukelia daina, apibūdino Monika.

Komisijos narė A.Smilgevičiūtė negailėjo pagyrų Monique – anot jos, ši daina – pasaulinio lygio bei jai priminė Billie Eilish. V.Diawara „Make me human“ įvardijo kaip stipriausią vakaro dainą. Net ir eurovizinės komisijos grandas D.Užkuraitis teigė itin džiaugęsis dėl stipraus Monique pasirodymo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monique
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monique

Paskutinis scenoje pasirodė jau ne pirmą kartą nacionalinėse „Eurovizijos“ atrankose dalyvaujantis Voldemars Petersons. Atlikėjas sudainavo savo, kaip pats įvardijo, geriausią iki šiol parašytą kūrinį „Wings of freedom“.

„Ši daina yra apie tokius žmones, kuriuos sieja jausmai“, – sakė atlikėjas ir pridūrė, jog kartais santykiuose reikia kitą žmogų paleisti ir suteikti laisvės – būtent apie tokią laisvę jis dainavo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Voldemars Petersons
Luko Balandžio / 15min nuotr./Voldemars Petersons

15min primena, šiais metais pasikeitė ir komisijos narių darbas. Jie nekomentuoja kiekvieno kūrinio – laidos metu dalijasi tik apibendrintais komentarais muzikantams. Daugiausia dėmesio skiriama pačių muzikantų prisistatymams. Be to, jie pasirodymus stebi kitoje, ne atrankos, studijoje. Taip sukuriamas artimesnis didžiajai „Eurovizijai“ efektas.

Dar viena „Eurovizijos“ nacionalinės atrankos naujovė – atlikėjai ar grupės gali pasirodyti tik su vienu kūriniu. Muzikantai į nacionalinę „Eurovizijos“ atranką savo kūrinius galėjo siųsti iki gruodžio 8 dienos. Sulaukta daugiau nei 60 kūrinių, iš kurių buvo atrinkti 36.

Atrankos akimirkos – galerijoje:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius