-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuva išrinko savo „Eurovizijos“ nugalėtoją: į Nyderlandus keliauja smagiai pakvaišę „The Roop“

„Eurovizijos“ gerbėjai sulaukė lemtingos akimirkos. Paskutinis pasirodymas, paskutinis šansas įrodyti, kuris „Eurovizijos“ atrankos finalininkas yra verčiausias atstovauti Lietuvai didžiajame konkurse. Kauno „Žalgirio“ arenoje šeštadienį susitiko aštuoni muzikantai, iš kurių tik vienas galiausiai tapo nugalėtoju ir apsijuosė Vyčiu. Juo tapo „The Roop“.
Marijanas Staniulėnas su grupe „The Roop“
The Roop / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kone du mėnesius trukusi „Eurovizijos“ atranka pasiekė finišo tiesiąją – šeštadienį žiūrovai nekantriai stebėjo didįjį finalą, kur paaiškėjo, kas 2020 metais „Eurovizijoje“ atstovaus Lietuvai.

Į Nyderlandus keliauja ir neabejotinai puikų įspūdį kurs pakvaišę, stogus raunantys, išprotėję „The Roop“. Juos gausiais aplodismentais sveikino visa Kauno arena.

Vaizdo įrašą iš spaudos konferencijos žiūrėkite žemiau:

Dėl teisės atstovauti Lietuvai didžiosios „Eurovizijos“ scenoje varžėsi aštuoni muzikos atlikėjai ir grupės: Aistė Pilvelytė, Rūta Loop, KaYra, Monika Marija, MEANDI, „The Roop“, „The Backs“, Monique.

Nugalėtojo daina:

VIDEO: The Roop – „On fire“ | Pabandom iš naujo! 2020

Žiūrovų balsavimas:

1. „The Roop“

2. Monique

3. Aistė Pilvelytė

4. Monika Marija

5. Rūta Loop

6. KaYra

7. „The Backs“

8. MEANDI.

Komisijos balsavimas:

1.„The Roop“

2. Monique

3. Monika Marija

4. Rūta Loop

5. MEANDI

6. Aistė Pilvelytė

7. KaYra

8.„The Backs“

„Eurovizija“, kurioje šiemet dalyvauja 41 šalys, vyks Nyderlandų mieste Roterdame gegužės 12–16 dienomis. Lietuvos atstovas pasirodys pirmajame didžiosios „Eurovizijos“ pusfinalyje gegužės 12 dieną.

Pirmajame pusfinalyje taip pat pasirodys dar 16 šalių atstovai: Airijos, Australijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Belgijos, Izraelio, Kipro, Kroatijos, Norvegijos, Maltos, Rumunijos, Rusijos, Slovėnijos, Šiaurės Makedonijos, Švedijos, Ukrainos.

Kurį finalo dalyvį palaikė 15min skaitytojai?

Komisijoje – netikėti veidai

Į Kauno „Žalgirio“ areną susirinko 10 tūkst. žmonių, jie patys pirmieji akis į akį išvydo šių metų Lietuvos atstovą. Kaip ir visuomet, didysis šou prasidėjo su praėjusių metų nugalėtoju daina – į sceną žengė „Lietuvos liūtas“, kurio daina skambėjo visame pasaulyje, Jurijus Veklenko. Dar kartą suskambus „Eurovizijos“ gerbėjams puikiai žinomai dainai, plojo visa arena.

Finale dalyvius vertino dvigubai didesnė komisija nei per atrankines laidas. Komisiją sudarė Lietuvos ir užsienio populiariosios muzikos profesionalai, kurie pasirašė nešališkumo deklaraciją ir įsipareigojo pasirodymus vertinti nešališkai. Jų pavardės paskelbtos „Eurovizijos“ nacionalinės atrankos finalo metu.

Finalo akimirkos – galerijoje:

Finalinį vakarą komisijoje buvo: Ramūnas Zilnys, elektroninės muzikos kūrėjas ir atlikėjas Leonas Somovas, kuris šį vakarą yra LATGA atstovas, MP3 agentūros vadovas Vaidas Stackevičius, atlikėjas Viktoras Diawara, LRT radijų vedėja, pianistė Gerūta Griniūtė, atlikėja Justė Arlauskaitė-Jazzu, atlikėja Aistė Smilgevičiūtė, radijo laidų vedėja Simona Albavičiūtė, keli komisijos nariai iš užsienio, Marshall Music. Šie vardai, kaip ir komisijos atrankoje esanti Justė Arlauskaitė-Jazzu, tikrai netikėta.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Eurovizijos finalo“ finalo akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Eurovizijos finalo“ finalo akimirka

Per „Eurovizijos“ nacionalinės atrankos finalą balsuoti už labiausiai patikusią dainą buvo galima skambinant arba siunčiant trumpąsias žinutes.

Už žiūrovų skambučius ir trumpąsias žinutes surinktų lėšų dalis, kuri tenka LRT, bus skirta nacionalinę atranką laimėjusiam atlikėjui ar grupei.

Nugalėtojų komandos taip pat lauks ir dvi piniginės premijos. Asociacija LATGA atranką laimėjusios dainos autoriams įsteigė 3 tūkst. eurų dydžio premiją, dar 2 tūkst. eurų ši autorius vienijanti organizacija skirs dainos aranžuotės tobulinimui ir kūrinio sklaidai užsienio šalyse.

TAIP PAT SKAITYKITE: Išgąstis Kauno „Žalgirio“ arenoje – „El Fuego“ nariui prireikė greitosios pagalbos: jis išvežtas į ligoninę

Pirmame ketvirtuke – lyderės Monika Marija ir A.Pilvelytė

Pirmoji į sceną žengė Aistė Pilvelytė, kurios kūrinys „Unbreakable“ buvo sutiktas išties nemažomis susirinkusiųjų ovacijomis. Kaip 15min prieš finalo pradžią sakė kalbinti svečiai, dažnas sutiko, kad Aistė verta atstovauti Lietuvai vien dėl užsidegimo ir noro, nes jos nepasidavimas tapo jau išties fenomenu – ji pirmą kartą konkurse sudalyvavo prieš 21-erius metus.

Vis dėlto kovai A.Pilvelytė pasirinko ne tik švedų prodiuserio sukurtą dainą, kuri pagal „Eurovizijos“ standartus tikrai galėtų tikti bendram šou ir tikrai galėtų užkariauti šio šou gerbėjus, bet ir vizualiką. Tiesa, didelių pokyčių finale nebuvo – įvaizdis ir elementai išliko tokie patys, kaip ir pusfinalyje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aistė Pilvelytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aistė Pilvelytė

Kaip 15min sakė Aistė, taip nutiko dėl laiko trūkumo. Nors kartu su komanda ji svarstė pakeisti tiek scenoje naudojamus efektus, tiek įvaizdį, tam pritrūko laiko.

„Kad Lietuvoje yra pačios gražiausios moterys, pats skaniausias maistas ir pati gražiausia gamta“, – po pasirodymo laidos vedėjai Ievai Zasimauskaitei sakė atlikėja, paklausta, kokią žinutę apie Lietuvą siųs pasauliui.

Neseniai apie skyrybas pranešusi I.Zasimauskaitė, kuri Lietuvai Portugalijoje atstovavo prieš kelerius metus, renginį veda su Gabrielė Martirosian ir Giedriumi Masalskiu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Eurovizijos finalo“ finalo akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Eurovizijos finalo“ finalo akimirka

Antroji į finalo sceną žengė Rūta Loop, atvykusi tiesiai iš saulės. Kūrinys „We are from the Sun“ išties įsimintinas, ypatingai dėl kelių dainos vietų, kurias Europa tikrai gali išmokti. Tai žinojo ir atlikėja, kuri visos kelionės metu stengiasi, kad „ūūūūintų“ visa Lietuva.

Tiesa, finalo metu atlikėja ne tik pasirūpino moderniai, labai šiuolaikiškai ir estetiškai atrodančiomis vizualizacijomis, minimalistiniu įvaizdžiu, bet ir ypatingu šokiu. Finale judesio buvo žymiai daugiau, nei pusfinaliuose, toks intarpas tikrai gali prisidėti prie atlikėjos sėkmės.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Loop
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Loop

Kai KaYra po generalinės repeticijos atėjo pas žurnalistus apsivilkusi paprastus baltus marškinėlius be rankovių, ryškias oranžines kelnes ir spalvingą kepurę, niekas nepagalvojo, kad tai yra jos finalui pasirinktas įvaizdis. Atlikėja per kelias nacionalinės atrankos laidas pristatė net kelis įvaizdžius, iš karto buvo aišku, kad iš jos galima tikėtis visko: buvo ir rožinė mergaitė, ir susimąstyti, o kai kuriems net pakraupti, vertęs klounas. O dabar? Dabar KaYra tiesiog linksminasi.

Ji nuo pat pradžių ėjo su esmine žinute – tegu mūsų visų gyvenimuose būna daugiau pozityvumo. Žinoma, ji kiekvieną sekundę tikėjo savo daina, bet jai buvo svarbiausia, kad bent jau žiūrovai Lietuvoje į gyvenimus įsineštų daugiau tikrumo, natūralumo, gal net ironijos. Ir tai jai tikrai pavyko.

Tai, kad KaYra norėjo, kad žmonės tiesiog gerai pasilinksmintų, byloja ir jos ekrane rodyti dainų žodžiai – gi svarbiausia, kad visi tiesiog smagiai praleistų laiką.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./KaYra
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./KaYra

Monika Marija Paulauskaitė „Eurovizijoje“ dalyvauja antrus metus iš eilės, nors šiemet jai daina „If I leave“ yra neabejotinai gerokai svarbesnė. Tai pačios kurtas kūrinys, kurį ji parašė su Mariumi Leskausku. Atlikėjai, kaip yra minėjusi, buvo tiesiog svarbiausia, kad jos daina suskambėtų kaip įmanoma geriausiai, tačiau visos kelionės metu ji ne kartą pabrėžė, kad kovoja nesitikėdama nieko, tiesiog norėdama savo jausmu pasidalinti su kitais.

Panašu, kad tuo patikėjo ir kiti, nes Monika Marija yra laikoma viena iš favoričių. Kalbant apie įvaizdį ir vizualinius sprendimus, tai nuo pusfinalių niekas nepasikeitė. Atlikėja visus žavi savo neabejotinai labai stipriomis balso galimybėmis, darbas su kamera buvo išskirtinis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Marija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Marija

Komisijos komentarai po pirmojo ketvertuko

Vaidotas Stackevičius: „Suteikėte didelį galvos skausmą, nes į „Euroviziją“ galima siųsti kokias penkias dainas. Tiesa, man gal kiek trūksta alternatyvos, kūriniai kiek panašūs. Aistė, lyginant su pačia atranka, yra viena pagrindinių favoričių. Rūta Loop taip pat labai pasitempė – tai buvo jos stipriausias pasirodymas, džiaugiuosi, kad KaYra nusiėmė visas kaukes. Monika Marija, žinoma, puikus vokalas, geras kamerų darbas. Kartelė aukštai iškelta“.

Aistė Smilgevičiūtė: „Labai stipru. Rūta Loop nepriekaištingai vokaliai pasirodė, dėl Aistės man dvejopos mintys, daina šlageris, „Eurovizijoje“ tokių dainų gali būti daugiau, KaYra patiko dėl savo žaismingumo, gal tik naivumo kažkokio atsirado. Mano favoritė yra Monika Marija: gera daina ir nuoširdumas“.

Simona Albavičiūtė: „Visi tiek kalba apie Aistę, šiandien, važiuodama čia, pasiklausiau jos dainos, supratau, kad jos pasirodymas yra tikras saldainis tikriems „Eurovizijos“ fanams, bet ieškantiems išrankesnės natos, jie už Aistę balso neatiduos. Rūtai, kaip asmenybei, kaip vokalistei, jaučiu labai didelę simpatiją. Man patinka, kad ji nėra per daug nusaldinta, turi charakterį ir tai matosi scenoje. Duodu balų už nesuvaidintą saldumą. Žiūriu į KaYra ir kaip mama jaučiausi, kad tik jai pasisektų, bet tikiu, kad tai padės jai užsiauginti odą“.

Antrasis ketvertukas – išskirtiniai skambesiai

Naujas gūsis „Eurovizijoje“, išskirtinis skambesys, kurio daugelis jau buvo pasiilgę. Taip kalbama apie MEANDI. Stilingą, ryškų, šviežią ir išskirtinį.

Atlikėjas šiame konkurse susirinko išties nemažą būrį naujų gerbėjų, kurie neabejotinai seks jo karjerą, lauks, ką jis pateiks ateity, tačiau, anot ekspertų, MEANDI nėra tarp tų, kuriems žadama pergalė. Vien dėlto, kad kol kas po dviejų metų pertraukos į muziką grįžusio atlikėjo gerbėjų nėra tiek daug, kiek turi kiti veidai.

Tiesa, pats MEANDI šeštadienio vakarą į sceną lipo nemenkai apsirgęs, su temperatūra. Vis dėlto ir į tai jis žiūri pozityviai – šiemet jo tikslas ne laimėti, o pristatyti savo kūrybą, kūrinį „Drip“ ir naują muzikantų bangą Lietuvoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./MEANDI
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./MEANDI

Atėjo „The Roop“ ir arena atsistojo ant kojų. Apie šį pasirodymą kalbėti net nėra ką, pats Vaidotas Valiukevičius šios kelionės metu savo kalbai rinkosi muziką.

Panašu, kad juo patikėjo, komanda tiki savimi. Kalbėdami apie pergalę, jie visuomet pamini, kad ne tik labai norėtų atstovauti Lietuvai, bet ir tikrai gali tą padaryti. Ir tiki, kad pasaulis, išgirdęs jų dainą ir pamatę šokį, kalbės apie Lietuvą dar tikrai ilgai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./The Roop
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./The Roop

Ir nors nuo pat pradžių pasirodymas buvo tikrai iki galo neblogai nugludintas, jis keitė įvaizdžius, bet viskas jau nuo pat pradžių buvo aišku. Vis dėlto viena pasirodymo dalis šį kartą buvo labai netikėta ir puikiai parinkta – vienu metu visa grupė koncertavo raudoname apšvietime, matėsi tik jų judančios figūros.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./The Roop
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./The Roop

„The Backs“ merginos „Eurovizijoje“ buvo ne kartą, tačiau niekada tokiu sąstatu, niekada visos rampų šviesos nebuvo nutaikytos į jas. Pritariančiosios vokalistės, kurios susibūrė į stiprią komandą, tikrai žino, ką reiškia atstovauti Lietuvai, žino, koks tai jaudulys. Šį kartą jos tikisi Europai pristatyti kūrinį „Fully“, kuris kalba apie meilę sau, drąsą būti savimi. Tai vienos iš ketveriukės sukurta daina, paremta itin asmeniniais išgyvenimais.

Paskutinioji į finalo sceną lipo Monique. Viena iš favoričių. Daugeliui – atradimas, nes neretai socialiniuose tinkluose kartota, kad Monika Pundziūtė šiame etape buvo kitokia. Tikėtina, kad labai atvira, nes būtent apie tai kalba jos kūrinys „Make me human“.

Su juo atlikėja tikisi Europos paklausti, kas kiekvieną žmogų paverčia žmogumi, kas priverčia plakti savo širdį.

Jazzu: „Visi pasirodymai buvo labai skirtingi tiek energiškai, tiek stilistiškai. MEANDI labai kitaip, labai smagiai, man tai buvo nauja Lietuvos kontekste, galbūt ne pasaulio. Labai trūksta gero vakarėlio Lietuvoje, ką išpildė mano absoliutūs šio vakaro favoritai „The Roop“. Kai jie šoko, visi buvo „on fire“. Tai buvo labai stipru, labai kitaip, šalia išprotėjimo ribos, kas man kaip artistei, labai artima. „The Backs“ merginos turi nuostabius balsus, bet asmeniškai visiškai nesupratau dainos, nebuvo jungties. Paskutinė buvo Monique, labai gera stebėti jos augimą. Pasakysiu kaip dainininkė dainininkei – mažiau jaudinkis, nes tu nuostabi“.

Leonas Somovas: „MEANDI daina nėra šabloniška, stilius išskirtinis, smagu, kad jis yra labai išlaikytas. Tai yra labai svarbu, nes svarbu ne tik daina, bet ir bendras atlikimas. „The Roop“ turi labai stiprų palaikymą, kuris yra labai svarbus. Gali būti geras kūrinys, bet yra svarbu turėti ryšį su publika. Tai suteiks šansą. „The Backs“ turi euforinį jausmą, pasiilgstu vedančiojo vokalo, klausant dainą ją įsivaizduoju šviesiai, o viskas labai tamsu. Bet viskas faina. Monique pakišo koją jaudulys, pasirodymas lyg ir buvo sklandus. Visi pasirodymai stiprūs, verti finalo“.

Balsavimo tvarka

„Eurovizijos“ nacionalinės atrankos laimėtojas paaiškėjo komisijos ir žiūrovų balsavimo rezultatus pavertus euroviziniais balais ir juos susumavus tokia tvarka:

  • pagal žiūrovų balsavimo rezultatus dalyvis, užėmęs pirmą vietą, gauna 12 eurovizinių balų, antrą vietą – 10 balų, trečią – 8 balus, ketvirtą – 7 balus, penktą – 6 balus, šeštą vietą – 5 balus, septintą – 4 balus, aštuntą – 3 balus.
  • kiekvienas komisijos narys įvertina pasirodžiusius dalyvius skirdamas atitinkamai 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3 balus (komisijos narys negali skirti tiek pat balų keliems dalyviams). Visų komisijos narių balsai yra susumuojami, pirmą vietą pagal komisijos skirtus balus užėmęs dalyvis gauna 12 eurovizinių balų, antrą vietą – 10 balų, trečią – 8 balus ir t. t.
  • tuomet susumuojami žiūrovų ir komisijos euroviziniai balai. Daugiausia balų surinkęs atlikėjas užima pirmąją vietą. Jei susumavus komisijos ir žiūrovų eurovizinius balus, atlikėjai surenka vienodą jų skaičių, aukštesnę vietą užima dalyvis, sulaukęs didesnio komisijos įvertinimo.

Šių metų „Eurovizijos“ nacionalinę atranką vedė LRT laidų vedėjai Gabrielė Martirosian ir Giedrius Masalskis bei dainininkė Ieva Zasimauskaitė, Lietuvai atstovavusi „Eurovizijoje“ 2018 metais.

Užkulisių akimirkos – galerijoje:

„Eurovizijos“ konkurse Lietuva dalyvauja nuo 1994-ųjų. Lietuvai yra atstovavę Ovidijus Vyšniauskas, Aistė Smilgevičiūtė, „Skamp“, Aivaras Stepukonis, Linas ir Simona, „Laura & The Lovers“, „LT United“, „4Fun“, Jeronimas Milius, Sasha Son, „InCulto“, Evelina Sašenko, Donatas Montvydas (du kartus), Andrius Pojavis, Vilija Matačiūnaitė, Monika Linkytė & Vaidas Baumila, „Fusedmarc“, Ieva Zasimauskaitė, Jurijus Veklenko. Aukščiausią vietą, šeštąją, iki šiol yra užėmę „LT United“ su daina „We Are The Winners“.

„Eurovizijos“ nacionalinės atrankos finalas „Pabandom iš naujo!“ šiais metais buvo rengiamas kartu su Kauno miesto savivaldybe – finalas vyko kartu su kasmet Kaune rengiama Vasario 16-ajai paminėti skirta švente „Aš – dalis Tavęs“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius