-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

M.Linkytės „čiūto tūto“ – „Eurovizijos“ finale: Europą sužavėjo ir lenkės „solo“ bei australų rokas

Ketvirtadienį visus prie ekranų kvietė lemtingas antrasis „Eurovizijos“ pusfinalis, kuriame varžėsi dar 16 šalių. Tarp jų pasirodžiusi Lietuvos atstovė Monika Linkytė Europą užbūrė savo „čiūto tūto“ magija, o kartu su ja į finalą pateko dar 9 šalys.
Antrasis „Eurovizijos“ pusfinalis
Antrasis „Eurovizijos“ pusfinalis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Antrame „Eurovizijos“ pusfinalyje laimę bandė 16 šalių. Tai – Danija, Armėnija, Rumunija, Estija, Belgija, Kipras, Islandija, Graikija, Lenkija, Slovėnija, Sakartvelas, San Marinas, Austrija, Albanija, Lietuva ir Australija.

Vakaro metu paaiškėjo, kad kelialapius į finalą atsiėmė Albanija, Kipras, Estija, Belgija, Austrija, Lietuva, Lenkija, Australija, Armėnija ir Slovėnija.

Lietuvos atstovė Monika Linkytė į sceną žengė priešpaskutinė – 15. Vos tik Monika uždainavo, kūnu prabėgo šiurpuliukai, o „čiūto tūto“ sutartinai traukė visa Liverpulio arena. Daina „Stay“ yra, kaip pasakojo atlikėja, apie gijimą, todėl iš jos atlikimo galima pajusti, kad tai, ką sudėjo į kūrinį, yra iš tikrųjų išgyventa, patirta ir jai labai jautru bei svarbu.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Monika Linkytė pasirodė generalinėje antro “Eurovizijos” pusfinalio repeticijoje
Lukas Balandis / BNS nuotr./Monika Linkytė pasirodė generalinėje antro “Eurovizijos” pusfinalio repeticijoje

Prieš šį pusfinalį vyko tikra suknelių drama - pirmą kartą nacionalinėje atrankoje Monika pasirodė su vienu įvaizdžiu, vėliau, Liverpulyje, jį pakeitė atvira suknelė, kuri kaipmat susilaukė kritikos. Pati Monika taip pat tikino, kad vilkėdama pastarąją suknelę nesijautė gerai, todėl ieškojo tinkamo varianto. Galiausiai jį radusi pasakojo, kad dabar jaučiasi puikiai.

Dar generalinėje repeticijoje Monika parodė savo galutinį įvaizdį. Jame išliko gintarinė spalva, pasikeitė suknelės modelis. Dabar atlikėja puošėsi trumpa suknele ilgomis rankovėmis ir griežta pečių linija. Kojos liko atidengtos, M.Linkytė avėjo platformines gintarinės spalvos basutes. Toks pats įvaizdis išliko ir finale.

Pasirodyme suspindo ir patobulintos vizualizacijos. Baltiški motyvai išsiskiria eurovizinėje scenoje ir suteikia pasirodymui autentiškumo.

Moniką dažnai giria dėl profesionalaus vokalo. Lietuvos atstovė teigė, kad turi savų receptų.

„Mano balso privalumas tas, kad jo nereikia labai stipriai mankštinti tam, jog galėčiau tęsti savo lakštingalos natas. Bet yra dalykai, kuriuos, kaip profesionali dainininkė turiu atlikti.“

Skaitytojai balsavo apklausoje, ar Monika Linkytė pateks į „Eurovizijos“ finalą:

Šiais metais tik žiūrovų balsai lemė, kurios šalys pateko į finalą. Tai reiškia, kad dalyviams nereikėjo susidurti su teisėjais iki pat didžiojo etapo. Pirmą kartą beveik per septynis dešimtmečius trunkančią konkurso istoriją žmonės iš kitų šalių galėjo balsuoti internetu ir programėlėje. Jų balsai perskaičiuoti į taškus, kurie pusfinalyje ir didžiajame finale turi tokį pat svorį kaip ir dalyvaujančios šalies balsai.

Šiemet „Eurovizijoje“ iš viso dalyvauja 37 šalys, iš kurių į didįjį finalą automatiškai pateks 2022 m. nugalėtoja Ukraina ir vadinamasis „didysis penketukas“ – Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Vokietija, Italija ir Ispanija, kurios dėl savo finansinio indėlio į renginį gauna nemokamą kelialapį.

„Euroviziją“ šiemet veda Ukrainos dainininkė Julia Sanina, anglų aktorė Hannah Waddingham, ir anglų dainininkė, „Britanijos talentų“ komisijos narė Alesha Dixon.

Kokie jūsų favoritai? Išreikškite nuomonę apklausoje:

Fotogalerija:

Pirmu numeriu scenoje – Danijos „Eurovizijos“ viltis Reiley su popmuzikos hitu „Breaking My Heart“ iš atokių Farerų salų.

Reiley yra itin populiarus socialiniuose tinkluose. Jis išgarsėjo 2021 m., kai jo daina „Let It Ring“ paplito „TikTok“ tinkle ir užkariavo Pietų Korėjos topus. 2023 m. balandžio mėn. duomenimis, Reiley surinko daugiau nei 10 mln. „TikTok“ sekėjų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Danijos atstovas Reiley
Lukas Balandis / BNS nuotr./Danijos atstovas Reiley

Antroji – Armėnijos atstovė Brunette su daina „Future Lover“.

Kūrinys yra vidutinio tempo, su ritmenbliuzo ir repo prieskoniais. Prieš išleisdama dainą, Brunette savo „Instagram“ paskyroje rašė, kad visus tuos mėnesius praleido, jog sukurtų dainą, kuri atskleistų ją kaip muzikantę ir kaip žmogų. Ji taip pat teigė, kad tikisi, jog daina palies klausytojų širdis taip pat, kaip palietė jos.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Armėnijos atstovė Brunette
Lukas Balandis / BNS nuotr./Armėnijos atstovė Brunette

Trečias pasirodė Rumunijos atstovas Theodor Andrei ir kūrinys „D.G.T. (Off and On)“.

Jis scenoje kuria emocingą ir teatrališką pasirodymą, kurio pabaigoje nusiplėšė marškinėlius ir pademonstravo užrašą ant krūtinės „Make Love Not War“ („Mylėkitės, o ne kariaukite“). Tai – garsus hipių laikų taikos šūkis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Rumunijos atstovas Theodor Andrei
Lukas Balandis / BNS nuotr./Rumunijos atstovas Theodor Andrei

Ketvirtoji pasirodė Estija ir atlikėja Alika, kuri atliko dainą „Bridges“.

Vienas iš šios dainos autorių yra olandų muzikantas ir dainų autorius Wouteris Hardy, kuris jau yra laimėjęs „Euroviziją“ kaip dainų kūrėjas. 2019-aisiais konkursą laimėjo Duncano Laurence‘o daina „Arcade“ – W.Hardy yra jos bendraautoris.

Įdomu tai, kad Alikai atliekant dainą „Bridges“ jai akomponuoja dirbtinio intelekto sukurtas fortepijonas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Estijos atstovė Alika
Lukas Balandis / BNS nuotr./Estijos atstovė Alika

Penktu numeriu – linksmasis belgas Gustaph, kuris atliko „Because of You“.

Homoseksualios orientacijos neslepiantis Gustaphas savo eurovizinį kūrinį apibūdina kaip klubinės muzikos himną, šokiams skirtą dainą apie laisvę ir džiaugsmą būti savimi. Be to, jis ne kartą dalyvavęs „Eurovizijoje“ kaip pritariantysis vokalistas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Belgijos atstovas Gustaph
Lukas Balandis / BNS nuotr./Belgijos atstovas Gustaph

Šeštasis – Kipro atstovas Andrew Lambrou su daina „Break a broken heart“.

24-erių dainininkas Andrew Lambrou Prieš dešimt metų tuo metu dar moksleivis Andrew atkreipė į save dėmesį, internete patalpinęs savo sudainuotą grupės „Evanescence“ dainos versiją.

Vėliau jis dalyvavo Australijos TV šou „X faktorius“, o pernai rungėsi Australijos „Eurovizijos“ atrankoje, kadangi augo ir iki šiol gyvena Australijoje. Jo tėvai – iš Kipro kilę graikai.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Kipro atstovas Andrew Lambrou
Lukas Balandis / BNS nuotr./Kipro atstovas Andrew Lambrou

Septintuoju numeriu – drum & bass ritmu skambanti islandės Dilja daina „Power“.

Atlikėja Dilja išgarsėjo dar paauglystėje – prieš septynerius metus, kai dalyvavo muzikiniame TV šou „Islandijos talentai“.

Vėliau ji Danijoje studijavo fizioterapiją, o šiais metais nusprendė išbandyti laimę „Eurovizijos“ atrankoje.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Islandijos atstovė Diljá
Lukas Balandis / BNS nuotr./Islandijos atstovė Diljá

Aštuntas – graikas Victor Vernicos ir daina „What They Say“.

Victoras Vernicos dainą parašė būdamas 14kos. Šešiolikmetis Victor yra jauniausias Graikijos atstovas šalies dalyvavimo istorijoje.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Graikijos atstovas Victor Vernicos
Lukas Balandis / BNS nuotr./Graikijos atstovas Victor Vernicos

Devintuoju numeriu į sceną žengė seksualioji lenkė Blanka su daina „Solo“.

Popmuzikos atlikėja Blanka, beje, yra ir puiki didžėja, o scenoje savo pasirodymus papildo sudėtinga choreografija. Be to, ji pasižymi ir puikia išvaizda – 2021-aisiais dalyvavo populiariame televizijos šou „Topmodeliai“.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Lenkijos atstovė Blanka
Lukas Balandis / BNS nuotr./Lenkijos atstovė Blanka

Dešimtieji scenoje – Slovėnijos atstovai „Joker Out“ su daina „Carpe Diem“.

Poproko grupę šalies transliuotojas nusprendė į „Euroviziją“ siųsti be viešos atrankos, tai paaiškindamas pasitaikiusia puikia galimybe dirbti su viena ryškiausių šalies grupių.

„Visi grupės nariai yra dideli „Eurovizijos“ gerbėjai. Jau kurį laiką norėjome dalyvauti, bet laukėme tinkamos akimirkos“, – pranešime sako grupės nariai.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Slovėnijos atstovas Joker Out
Lukas Balandis / BNS nuotr./Slovėnijos atstovas Joker Out

Vienuoliktu numeriu – atlikėja Iru iš Sakartvelo ir daina „Echo“.

Iru jau nėra konkurso scenos naujokė. 2011 metais ji su grupe „Candy“ laimėjo vaikų „Euroviziją“. Pernai vaikų „Eurovizijoje“ ši trumpam atsikūrusi grupė surengė specialų pasirodymą.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Sakartvelo atstovė Iru
Lukas Balandis / BNS nuotr./Sakartvelo atstovė Iru

Dvyliktieji – San Marino atstovai „Piqued Jacks“ ir daina „Like an animal“.

San Marinas „Eurovizijoje“ dalyvauja nuo 2008 metų. Aukščiausias šalies pasiekimas – 19 vieta finale. Jie yra dirbę su „Red hot chilli peppers“ prodiuseriais.

Lukas Balandis / BNS nuotr./San Marino atstovas Piqued Jacks
Lukas Balandis / BNS nuotr./San Marino atstovas Piqued Jacks

Tryliktu numeriu – Austrijos atstovės Teya ir Salena ir daina „Who the hell is Edgar?“.

Austrijos vėliavą neš dainininkės Teya ir Salena. Tai pirmas sykis šalies istorijoje, kai Austrijai atstovaus moterų duetas.

Daina išsiskiria iš kitų pasirodymų, moterys kalba apie jas apsėdusią rašytojo Edgaro sielą.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Austrijos atstovės Teya & Salena
Lukas Balandis / BNS nuotr./Austrijos atstovės Teya & Salena

Keturioliktieji – Albanijos atstovai Albina & Familja Kelmendi, atlikę dainą „Duje“.

Albina „Eurovizijos“ scenoje pasirodė su visa savo šeima – motina, tėvu, dviems seserimis ir broliu. Daina apie šeimos vertybes, kurios neretai yra pamirštamos, apie tai, kaip nereikia leisti nereikšmingiems konfliktams sugriauti tarpusavio santykių.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Albanijos atstovės Albina & Familja Kelmendi
Lukas Balandis / BNS nuotr./Albanijos atstovės Albina & Familja Kelmendi

Penkioliktu numeriu pasirodė Lietuvos atstovė Monika Linkytė su daina „Stay (Čiūto Tūto)“.

Pagrindinis motyvas išsiskiria iš kitų šalių, taip pat ir baltiškais raštais papuošta scena. Monika scenoje jaučiasi laisvai, puikiai valdo balsą, dėl to gauna daug pagyrų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Monika Linkytė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Monika Linkytė

Šešioliktieji – australai Voyager ir kūrinys „Promise“.

Progresyvaus metalo grupė nepalieka abejingų. Po jų pasirodymo repeticijoje, žiūrovai plojo ir stipriai palaikė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Australijos atstovai Voyager
Lukas Balandis / BNS nuotr./Australijos atstovai Voyager

„Eurovizijos“ finalas – gegužės 13 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius