Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuvos gerbėjas iš Škotijos: „Fusedmarc“ nenusipelnė jokios kritikos

„Eurovizijos“ arenoje įrengtame spaudos centre galima sutikti netikėtų pašnekovų. Vienas tokių – Euanas Thomsonas – žurnalistas iš Škotijos, kuris, kaip teigia pats, jau daug metų yra didžiausias Lietuvos bei jos pasirodymų „Eurovizijoje“ gerbėjas.
Euanas Thomsonas
Euanas Thomsonas / V.Nevieros (LRT) nuotr.

Ne išimtis ir šie metai, nes labiausiai E.Thomsonas sirgo už grupę „Fusedmarc“, o jiems nepatekus į finalą tikina, kad tai – ne grupės kaltė.

„Tai buvo vienas stipriausių pusfinalių, kada nors buvusių „Eurovizijoje“. Jei „Fusedmarc“ būtų dalyvavę pirmame, lengvai būtų patekę į finalą. Jie buvo nuostabūs, buvau arenoje, stebėjau pasirodymus, buvo daug energijos ir aistros, ko dauguma šių metų atlikėjų neturi“, – įsitikinęs škotas.

– Esate didelis Lietuvos gerbėjas. Kodėl?

– Lietuva – viena unikaliausių šalių, kai kalbame apie kalbą, kultūrą. Tai – labai maža šalis, kuri stengiasi išlaikyti savo identitetą. Atrodo, kad tai – labai atsipalaidavusi ir draugiška, mandagi šalis.

– Kiek kartų jau buvote Lietuvoje?

– Kol kas ten dar nesu buvęs, bet sutikau pakankamai lietuvių, kad žinočiau, jog man patinka ši šalis.

– Kaip Jūs tapote gerbėju šalies, kurioje niekada nebuvote?

– Kam laukti, kad tapti kažkieno gerbėju? Juo tapau žiūrėdamas nacionalines atrankas prieš kelis metus. Be to, kaip jau sakiau, tai – unikali šalis, tokia savita. Kitos šalys bando vieni kitus mėgdžioti, žiūri, kaip atrodyti geriau, o lietuviai stengiasi atrasti tai, kad geriausia juose.

– Kada žadate atvykti aplankyti šios šalies?

– Kitais metais būtinai atvažiuosiu į nacionalinės atrankos finalą, nes jau penkerius metus to laukiu, jau per ilgai. Tikiuosi, finalas vėl bus Klaipėdoje.

VIDEO: Fusedmarc - Rain Of Revolution (Lithuania) LIVE at the second Semi-Final

– Kuris lietuvių pasirodymas „Eurovizijoje“ Jums patiko labiausiai?

– Daina „This time“, nes tiesiog dievinu Vaidą Baumilą, jis nuostabus. Kartu su Monika Linkyte jie tikrai nusipelnė aukštesnės vietos.

– Nuo kurio lietuvių pasirodymo pradėjote sirgti už Lietuvą „Eurovizijoje“?

– Nuo Andriaus Pojavio. Man patiko daina.

– O kuris lietuvių pasirodymas patiko mažiausiai?

– Dabar būsiu nukryžiuotas, bet – „We are the winners“.

– Lietuviai šiemet nepateko į konkurso finalą ir kai kurie dabar nusiminę arba kritikuoja grupę „Fusedmarc“. Ką galėtumėte jiems pasakyti?

Tai buvo vienas stipriausių pusfinalių, kada nors buvusių „Eurovizijoje“. Jei „Fusedmarc“ būtų dalyvavę pirmame, lengvai būtų patekę į finalą.

– Nemanau, kad tai – grupės kaltė. Tai buvo vienas stipriausių pusfinalių, kada nors buvusių „Eurovizijoje“. Jei jie būtų dalyvavę pirmame, lengvai būtų patekę į finalą. Jie buvo nuostabūs, buvau arenoje, stebėjau pasirodymus, buvo daug energijos ir aistros, ko dauguma šių metų atlikėjų neturi. Tikrai nemanau, kad „Fusedmarc“ turėtų susilaukti kokios nors kritikos dėl to, ką padarė, kad šalis jais didžiuotųsi. Be to, vizualizacijos buvo vienos geriausių šių metų konkurse.

– Tačiau Lietuva niekuomet nelaimėjo „Eurovizijos“ ir net nebuvo aukštesnėje nei šeštoje vietoje. Kaip manote, ko trūksta, kad lietuviams pasisektų šiame konkurse?

– Manau, kad reiktų racionaliau išklausyti kritikos. Su kai kuriais ankstesniais Lietuvos pasirodymais buvo kritikos dėl stiliaus ar pasirodymo, tačiau niekas nebuvo pakeista. Be to, tai – ir viešinimosi klausimas. Lietuviai nedaro tiek, kiek kitos šalys šiuo klausimu. Yra išankstiniai „Eurovizijos“ vakarėliai, kuriuose retai pamatysi Lietuvos atstovų pasirodymus, bet visuomet pamatysi Bulgarijos, Švedijos, Norvegijos ir kitų panašių šalių.

– Ar tai pirma „Eurovizija“, į kurią atvykstate?

– Ne, jau antri metai, kai esu čia.

– Galite palyginti?

– Konkursai skiriasi. Kijeve – „euroviziškiau“ nei Stokholme. Švedija buvo labiau susitelkusi į save konkurse, o Ukraina – į konkursą. Kijeve daug geriau. Labai mėgstu šį miestą, čia visi tokie draugiški, o miesto centras – be galo švarus ir tvarkingas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos atstovai „Fusedmarc“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos atstovai „Fusedmarc“

– Kodėl Jums taip patinka „Eurovizija“?

– Dėl to, kad čia gali būti tiek daug skirtingų žmonių, tiek skirtingų žanrų, nuomonių ir visos tarpusavyje dera ir draugauja. Visi tavo draugai gali mėgti skirtingas dainas, tačiau visi kartu galite aptarti pasirodymus. Tai yra puiku. Nėra jokio kito tokio konkurso, kuris nebūtų konfrontuojantis ir agresyvus. „Eurovizija“ – be galo mandagus ir suvienijantis konkursas.

– Ar esate nusiminęs dėl to, kad Škotijai niekada nebuvo leista nepriklausomai dalyvauti konkurse?

– Šiek tiek. Norėčiau, kad galėtume dalyvauti „Eurovizijoje“ atskirai, tačiau visiškai suprantu BBC nenorą turėti atskirus dalyvius, nes tai būtų komplikuota. Be to esu labai patenkintas šių metų pasirodymu, tad viliuosi, kad galėsiu tiesiog didžiuotis britiškais pasirodymais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius