Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Princas Williamas vedė savo išrinktąją Kate Middleton

Apie dešimtą ryto Lietuvos laiku Vestminsterio abatijoje ėmė rinktis garbingi svečiai, pakviesti į Didžiosios Britanijos princo Williamo ir jo išrinktosios Kate Middleton vestuves. Jau po trijų valandų laimingoji pora būrio garbingų svečių akivaizdoje buvo paskelbti vyru ir žmona.
Princas Williamas ir Kate Middleton
Vestuvių akimirka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Daugelis televizijų vestuvių ceremoniją transliavo tiesiogiai, tokiu būdu suteikdamos galimybę visiems bent akies krašteliu žvilgtelėti į šį visą pasaulį dominantį įvykį. Manoma, kad vestuvių ceremoniją stebėjo per 2 mlrd. žmonių.

Bažnyčioje susirinko apie 1 tūkst. 900 žmonių, kurių didžioji dalis, apie tūkstantis, yra pakviesta pačių jaunavedžių. Pastebima, kad į bažnyčią būsimoji nuotaka pakvietė gimtojo kaimelio mėsininką, aludės savininką ir daug kitų paprastų žmonių. Netrūko ir nesklandumų, susijusių su kvietimais į vestuves – atsižvelgdama į pastarųjų dienų įvykius Sirijoje, Didžioji Britanija atšaukė kvietimą šios šalies ambasadoriui Sami Khiyami.

Vietos žiniasklaidoje pabrėžiama, kad Kate yra pirmoji ne karališkos kilmės mergina, patekusi į karališkąją šeimą, tačiau tinkamai išsilavinusi ir kilusi iš turtingesnio nei vidurinioji klasė sluoksnio. Karališkoje grafystėje gimusios merginos tėvai yra buvę „British Airways“ darbuotojai, vėliau įkūrę savo nuosavą verslą – internetu ir paštu tiekia daiktus, reikalingus vaikų šventėms (kambarių papuošimus, drabužėlius ir kt. dalykus).

Britės savo dukroms nelinkėtų K.Middleton likimo

Didžiojoje Britanijoje viešintis žurnalistas Andrius Užkalnis teigia, kad nors britai ir džiaugiasi Kate laime, tačiau daugiau nei pusė bričių prisipažino, kad savo dukroms nenorėtų tokio likimo, nes gyvenimas karališkoje šeimoje nėra malonumų virtinė, tai – nenutrūkstamas darbas, oficialūs priėmimai...

Visas karališkųjų vestuvių išlaidas dalinasi karališkoji šeima. Didžiulės pinigų sumos skiriamos vestuvių apsaugai – jose dirba daugiau nei 5 tūkst. pareigūnų. A.Užkalnio teigimu, monarchijos išlaikymas kiekvienam britui per metus atsieina maždaug tris litus. Ne viena šalis norėtų turėti tokias tradicijas ir tokį šalies populiarinimo būdą kaip monarchija, kokį turi Didžioji Britanija.

VIDEO: Celebration as the Royal Couple return to Buckingham Palace

Apie 11.20 val. Lietuvos laiku į Vestminsterio abatiją atvyko futbolininkas Davidas Bechkamas su kūdikio besilaukiančia žmona Victoria, renkasi užsienio šalių diplomatai, politikai.

Į karališkąsias vestuves – be skrybėlaičių

Didžiojoje Britanijoje protokolas itin griežtas – moterims atvykti į vestuves būtina su skrybėlaitėmis, tačiau svečių minioje galima pamatyti ir neskrybėlėtų damų. Ryškiausias pavyzdys – šalies premjero Davido Camerono žmona Samantha, kuri vestuvėse pasirodė vienplaukė.

Etiketo žinovo Armino Lydekos teigimu, moteriai pasirodyti karališkosiose vestuvėse be skrybėlaitės yra tas pats, lyg vyrui vestuvėse pasirodyti ne su smokingu, o su sportiniu kostiumu. A.Lydekos nuomone, toks moterų žingsnis, laužantis protokolą, demonstruoja, kad gyvename XXI amžiuje, o Didžioji Britanija yra gana liberali šalis. Vestuvių viešnioms taip pat nerekomenduojama rengtis baltos, kreminės spalvos drabužiais – ši spalva rezervuota nuotakai.

12.10 val. Lietuvos laiku Princas Williamas ir jo vyriausiasis pabrolys princas Harry pradeda penkių minučių trukmės kelionę karieta iš Clarence House į abatiją vilkėdami šventines uniformas. Minia princą pasitinką ovacijomis, mojuodama Didžiosios Britanijos vėliavėlėmis. Williamas vilki airių gvardijos pulkininko uniformą. Princas Williamas yra šios gvardijos antrasis leitenantas. Daugeliui netikėtai šią uniformą jis nusprendė pasirinkti dėl to, jog airių gvardijos kariškiai neseniai tarnavo Afganistane ir trys iš jų ten prarado savo gyvybes.

VIDEO: Royal Wedding: Prince William and Princess Catherine are Wed!

Apie 12.10 val. Kate Middleton motina ir brolis – Carole ir Jamesas Middletonai – palieka penkių žvaigždučių „The Goring“ viešbutį, kuriame naktį prieš ceremoniją ilsėjosi nuotaka. Karališkoji šeima į bažnyčią atvyksta mikroautobusais, o tai, A.Užkalnio teigimu, – žingsnis paprastumo link.

Teigiama, kad K.Middleton vestuvinę puokštę sudarys lelijos ir mirtos. Daug kalbų sukėlė Kate vestuvinė suknelė. Iki šiol nežinoma, kas tapo jos kūrėju. Realiausia kandidate įvardijama dizainerė Sarah Burton, kuri pakeitė nusižudžiusį Alexanderį McQueeną jo kompanijoje.

Apie 12.40 val. Vestminsterio abatijoje pasirodo princas Charlesas su žmona, Kornvalio grafienė Camilla. Panašiu metu jos didenybė Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II ir jos vyras, Edinburgo grafas princas Philipas pradeda penkių minučių trukmės kelionę iš Bakingamo rūmų į abatiją. Kaip ir buvo lažinamasi, karalienė vestuvių ceremonijai pasipuošė geltonos spalvos drabužiais.

K.Middleton suknelė – nėrinuota ir įliemenuota

Apie 12.50 val. nuotaka drauge su tėvu Michaelu pradeda devynias minutes truksiančią kelionę automobiliu „Rolls-Royce Phantom IV“ iš viešbučio į Vestminsterio abatiją. A.Užkalnio teigimu, nuotaka pasirinko „modernesnę išvaizdą“ – įliemenuotą suknelę nėriniuota viršutine dalimi. Teigiama, kad K.Middleton norėjo, kad būsimas vyras ją pažintų, todėl nusprendė į bažnyčią žengti palaidų, garbanotų plaukų šukuosena. „Rolls-Royce Phantom IV“, kuriuo buvo atvežta K.Middleton – stikliniu galu, todėl minia puikiai galėjo įžiūrėti būsimą nuotaką.

13 val. prasidėjo vestuvių ceremonija. K.Middleton, kaip ir princesė Diana, duodama santuokos įžadus pasižadėjo savo vyrą mylėti, gerbti ir saugoti, o ne jam paklusti, kaip įprasta tradiciniame tekste. Po dvidešimties minučių ceremonijos Kate ir Williamas buvo paskelbti vyru ir žmona.

VIDEO: Prince William and Catherine kiss...

14.10 val. pasibaigus vestuvių ceremonijai jaunavedžiai išėjo iš bažnyčios, čia pat jie yra pasveikinami garbės sargybos. Karietos palengva pajuda Bakingamo rūmų link. Princas Williamas su K.Middleton keliauja išskirtine karališkąja 1902-ųjų gamybos karieta atviru stogu.

Didžiojoje Britanijoje viešintis A.Užkalnis pastebėjo, kad nuotaka ceremonijos metu labai jaudinosi, kalbėjo labai tyliai, duodant įžadus labai jautėsi pietų Anglijos gyventojams būdinga tartis. Žurnalistas pastebi, kad vietinė žiniasklaida pro akis nepraleido nedidelio nesklandumo – maudamas žiedą būsimai žmonai princas Williamas užtruko kiek ilgiau, nei derėtų.

Atvykę į Bakingamo rūmus jaunavedžiai pozavo vestuvių fotografui Hugo Burnardui. Policijos prižiūrima minia, trokštanti išvysti sutuoktinius, tvarkingai judėjo į Bakingamo rūmų kiemą, kol galų gale jis tapo sausakimšas.

Iki šiol nežinoma, kur Kate ir Williamas praleis medaus mėnesį. Teigiama, kad realiausi variantai yra Karibų salos bei Kenija, kurioje Princas Williamas pasipiršo Kate, taip pat neatmetama, kad pora vyks į kalnus ar pasirinks kurią nors Europos šalį. Lažybų bendrovėse labiausiai palaikoma versija, kad jaunavedžiai povestuvinės kelionės vyks į Karibų salas.

Tiksliai numatytu laiku, 15.25 val. jaunavedžiai pasirodė rūmų balkone ir visą tūkstantinę minią pamalonino bučiniu, kurį netrukus nusprendė ir pakartoti. Pagarbą jauniesiems specialaus pasirodymo metu atidavė ir oro laivynas, kuriame tarnauja princas Williamas.

Vakare Bakingamo rūmuose vyks oficialus priėmimas, o po jo – jaunųjų pageidavimu bus organizuojamas vakarėlis.

Tapo Kembridžo kunigaikščiais

Didžiosios Britanijos princui Williamui karalienė Elizabeth II suteikė Kembridžo kunigaikščio titulą, o jo nuotaka Kate Middleton po vestuvių tapo Kembridžo kunigaikštiene, paskelbė Bakingamo rūmai.

„Karalienė šiandien maloniai suteikė kunigaikščio titulą Williamui Velsiečiui. Jo titulas – Kembridžo kunigaikštis, Straterno erlas ir Karikferguso baronas, – informavo rūmai. – Tokiu būdu princas Williamas tampa Jo Karališkąja Aukštybe Kembridžo kunigaikščiu, o panelė Catherine Middleton susituokusi taps Jos Karališkąja Aukštybe Kembridžo kunigaikštiene“.

Straternas susieja Williamą ir Catherine su Škotija, kur jiedu susipažino ir vienas kitą įsimylėjo. Karikferguso baronas yra retai naudojamas titulas, susijęs su vienu seniausių Šiaurės Airijos miestų.

Williamo atstovas Klarenso rūmuose sakė, kad princas jaučiasi „pagerbtas.“

Pagal tradiciją karališkosios šeimos jaunikiams vestuvių dieną suteikiamas bent vienas papildomas titulas, o nuotakoms jis priskiriamas automatiškai, įsigaliojus santuokai.

Tapusi kunigaikštiene, Kate taip pat formaliai įgijo savo vyro vardą ir galės būti vadinama princese William Velsiete. Ji oficialiai nebus vadinama princese Catherine, nes nėra gimusi princese.

Paskutinis Kembridžo kunigaikštis buvo 1819 metais gimęs princas George'as, karaliaus Jurgio III vaikaitis ir pirmojo Kembridžo kunigaikščio princo Adolpho Fredericko vienintelis sūnus.

Nors ir garbingas, šis titulas turi nebūtinai malonią istoriją.

Antrasis Kembridžo kunigaikštis, princas George'as, pažeisdamas Karališkųjų santuokų aktą 1847 metais vedė savo meilužę Sarah Louisą Fairbrother – aktorę ir nekilmingąją.

Kadangi ta santuoka nebuvo teisėta, visi kunigaikščio vaikai buvo laikomi nesantuokiniais, ir princui George'ui 1904 metais mirus šio titulo nebeliko.

Tikslią vestuvių ceremonijos programą galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius